Enflasyon | Harcamalar Avusturyalıları zorluyor, ruh hali kötümser
Avusturya İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen “So geht’s uns heute” [Bugün böyleyiz] başlıklı anket, enflasyonun, özellikle de yüksek konut maliyetlerinin pek çok Avusturyalı için bir yük olmaya devam ettiğini gösteriyor.
Nüfusun yüzde 22’si için konut masrafları büyük bir mali zorluk teşkil ediyor – bu değer bir önceki yıla göre yüzde dört puan daha yüksek. Bu durum, Avusturya İstatistik Kurumu tarafından 2023’ün ikinci çeyreğinde krizin sosyal sonuçları üzerine yapılan “So geht’s uns heute” [“Bugün böyleyiz”] anketinde de ortaya konmuştur. Öte yandan, bir önceki yıla kıyasla daha az kişi gelirinin azaldığını belirtmiştir. Sosyal Bakan Johannes Rauch [Yeşiller] yüksek enflasyona rağmen durumun hafiflediğini düşünüyor.
Avusturyalılar enflasyon nedeniyle gelir kayıplarından şikayetçi
2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 37’lik bir kesim son on iki ayda gelirlerinin azaldığını düşünürken, 18 ila 74 yaş arasındaki toplam 3.300 katılımcının yüzde 32’si artık böyle düşünmektedir. Avusturya İstatistik Kurumu Genel Müdürü Tobias Thomas yaptığı basın açıklamasında bu eğilimin devam ettiğini belirtti. Enflasyon gelir kayıplarının ana nedeni olmaya devam ediyor. Aynı zamanda, katılımcıların yüzde 23’ü son on iki ay içinde hane gelirlerinde bir artış olduğunu bildirmiştir.
“Yüksek enflasyon birçok insan için bir sorun olmaya devam etse de: Sosyal Bakan Johannes Rauch [Yeşiller] bir açıklamasında, “Genel olarak sosyal durum hafifliyor” dedi. Rauch, Sosyal İşler Bakanlığı ve Eurostat tarafından finanse edilen araştırmanın sonuçlarını “hükümetin aldığı tedbirlerin işe yaradığının teyidi” olarak değerlendiriyor. Önümüzdeki yıl da etkili bir destek sağlanacağını belirten bakan, aile ve sosyal yardımların değer kazanmasına ve yoksulluk riski altındaki aileler için çocuk başına aylık 60 avroluk ek yardıma atıfta bulundu.
Thomas, insanların yüzde 17’sinin hala gelirlerinin iki yakasını bir araya getirmekte zorlandığını vurguladı. Ancak bu oran bir önceki çeyreğe ve yıla kıyasla neredeyse hiç değişmemiştir. Hane geliri düşük olan kişiler (yüzde 44) ve işsizlikten etkilenen hanelerdeki kişiler [yüzde 42] bu zorlukları hissetmektedir. Yalnız ebeveynlerin durumu daha da kötüleşmiştir: 2023’ün ilk çeyreğinde tek ebeveynli hanelerdeki insanların yüzde 30’u, ikinci çeyrekte ise yüzde 37’si geçim sıkıntısı çekmeye devam etmiştir.
Konut masrafları yüzde 22 için büyük bir zorluk
Yoksulluk riski eşiği olan 1.370 avroya ulaşan beklenmedik harcamalarla başa çıkmak katılımcıların yüzde 28’i için bir sorun teşkil ederken, bu rakam bir önceki yıla göre değişmemiştir. Konut masrafları önemli bir mali yük olmaya devam etmektedir. Bir önceki yıl yüzde 18 olan bu oran, yüzde 22 için büyük bir mali zorluk teşkil etmektedir. Yüzde 46’sı büyük alımlar için yaptıkları harcamaları azaltmak istiyor. Yüzde 41’i daha büyük alışverişler için aynı miktarda harcama yapmak isterken, yüzde 14’ü daha fazla harcama yapmak istiyor.
Avusturya’nın ekonomik durumu ile ilgili olarak katılımcılar kötümser olmaya devam etti – yüzde 60’ı kötüleşme bekliyor. Ancak bu bir iyileşmedir zira bir önceki yıl bu değer hala yüzde 80 seviyesindeydi. Öte yandan yüzde 10’luk bir kesim ise iyimser.
Yoksulluğun azaltılması konusunda hükümete çağrı
Sendikalara bağlı Momentum Enstitüsü verileri eleştirel bir bakış açısıyla ele alıyor. Statistik Austria anketine dayanarak yaptıkları hesaplamaya göre, enflasyon krizinin başladığı 2021 sonundan bu yana, yaşam ihtiyaçlarının önemli bir kısmının karşılanamadığı insanların oranı yüzde 80 arttı. Örneğin, evlerini yeterince sıcak tutamayanların oranı 2021 sonuna kıyasla yüzde 80 artarak 710.000 kişiye yükseldi.
Yarım milyondan fazla insan her gün bir ana yemeği karşılayamıyor. Momentum ekonomisti Sophie Achleitner, “Yoksulluğun azaltılmasının acilen siyasi gündemde yer alması gerekiyor” dedi. Enstitü, tüm sosyal yardımların yoksulluk riski eşiğinin üzerine çıkarılmasını öneriyor. Temel bir çocuk parası ve ücretsiz ve kapsamlı çocuk bakım hizmetleri de faydalı olacaktır.| ©DerVirgül