Petrol fiyatları yedi yılın zirvesinde
Ukrayna-Rusya krizinin tedarik zincirlerini etkileyeceği endişesiyle petrol fiyatlarında artış yaşanıyor.
Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanımasının ardından, Salı günü Brent ham petrolünün fiyatı son yedi yılın en yüksek seviyesi olan 98 dolara ulaştı.
ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere bazı Batılı devletler, Rusya’ya yönelik yaptırımları görüşüyor.
Suudi Arabistan’ın ardından dünyadaki ikinci büyük ham petrol ihracatçısı durumunda olan Rusya, aynı zamanda dünyanın en büyük doğal gaz üreticisi.
Londra’daki Manulife Asset Management şirketinden Sue Trinh, sınır hattında yaşanan gerilimin “önemli etkileri” olabileceğini söyledi.
Trinh, yaptırımlar netiecesinde Rusya’nın daha az ham petrol ve doğal gaz tedarik etmesinin “küresel ekonomi üzerinde önemli bir etkisi” olacağını ifade etti.
Batılı güçler ise Putin’in ayrılıkçı bölgeleri tanımasının, Rus birliklerinin resmi olarak Ukrayna’nın doğusuna girmesinin önünü açmasından korkuyor.
Donetsk ve Luhansk’ta Rusya destekli isyancılar, 2014 yılından beri Ukrayna birlikleriyle savaşıyor.
Rusya’nın söz konusu hamlesi, yıllardır belirsiz bir ateşkes altında olan bölgede barış görüşmelerini fiilen sonlandırıyor.
ABD ve Asya borsalarında düşüş
Japonya’da Tokyo Borsası’nda Nikkei 225 endeksi de yüzde 2’nin üzerinde düşüş gösterdi. Çin’deki Şanghay Birleşik Endeksi de gün ortasında yüzde 1,4 oranında düştü.
Amerikan hisse senedi endekslerinden S&P 500 ise yüzde 1,6 düştü. Dow Jones endeksi yüzde 1,4 düşerken, Nasdaq 100 vadeli işlemleri de yüzde 2,2 oranında değer kaybetti.
CIMB Private Banking ekonomisti Song Seng Wun, olası bir savaşın yatırımcılar için ön planda olduğunu belirtti.
Song Seng Wun BBC’ye verdiği demeçte, “Halihazırda yüksek seviyelerde olan nakliye maliyetlerinin, arz-talep kesintileri nedeniyle daha da yükseleceğine dair korkular var” dedi.
Ruble dolar karşısında değer kaybetti
Ruble, dolar karşısında Kasım 2020’den beri en büyük düşüşü kaydetti. Borsalar da akşam seansında yüzde 18 oranında geriledi.
Ruble yüzde 1 düşüşle 80.5825’ten işlem gördü.
Gösterge endeks MOEX yüzde 11 düştü ve Rusya’nın Kırım’ın bağımsızlığını tanıdığı 2014’ten beri en büyük düşüşü kaydetti. Dün de Rus borsaları ve ruble küresel çapta en kötü performans gösteren varlıklar olmuş, ruble günü yüzde 3.1 düşüşle 79.78’de tamamlamıştı.
Avrupa’da doğalgaz fiyatı yüzde 13 arttı
Ukrayna’da tansiyon yükselirken, Avrupa’da doğal gaz fiyatları keskin bir şekilde arttı.
Avrupa gaz fiyatlarına yön veren Hollanda vadeli işlem piyasasında bir megavat saatlik gazın fiyatı Salı sabahı yüzde 13 artarak 80 euronun üzerine çıktı. Daha sonra yüzde 7,5’lik bir artışla 78 euroya geriledi.
ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB), Rusya’ya karşı yeni yaptırım açıklamasının, Ukrayna üzerinden boru hattıyla Avrupa’ya taşınan gaz arzını tehdit edebileceği belirtiliyor.
AB’den üye ülkelere gaz stoklarını yenileme zorunluğu
Avrupa Birliği Komisyonu bu nedenle her kış Avrupa’daki gaz stoklarının yenilenmesini zorunlu kılacak bir yasal düzenlemeye hazırlanıyor.
Belçika’da yayımlanan De Tijd gazetesinin elde ettiği tasarıda, “büyüyen bir gaz krizinden” söz edilerek enerji fiyatlarının rekor seviyede kalmaya devam edeceği vurgulandı.
Komisyona göre, yüzde 90’ı ithalata bağımlı olan doğalgaz rezervleri gözle görülür bir şekilde azalıyor.
Şubat ayında, kullanılabilir depolama kapasitesi önceki yıllara göre yaklaşık yüzde 10 azalarak, yüzde 30 dolulukta kaldı.
Bu nedenle AB Komisyonu, üye devletleri her yıl Eylül ayı sonuna kadar gaz stoklarını yenilemeye mecbur kılan bir yasal düzenleme hazırladı.
Brüksel’deki kaynaklara göre, yeni tasarı, doğalgaz kapasitenin yüzde 80’ine kadar yeniden doldurma zorunluluğu öngörüyor.
Avrupa’da gaz rezervlerinin stratejik depolanması zorunlu değil./BBC