Türkiye tatilinde kartlı alışverişlere dikkat | yüzde 13 komisyon

Türkiye tatilinde kartlı alışverişlere dikkat | yüzde 13 komisyon

Avrupa Birliği ülkelerinde yerleşik hayat süren Türkiye kökenlilerin büyük bir çoğunluğu yaz tatillerini Türkiye’de yapmaktalar.

Hava, deniz, demir ve kara yoluyla milyonlarca insan şu günlerde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tatil yapmak için yola çıkmış ve tatillerine başlamış durumda.

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon ve alım gücünün düşmesi, yılda bir defe gelen tatilcilerin, tatil masraflarını daha da artırırken, ülkenin ekonomik şartlarına alışmaları ancak tatillerinin sona erdiği günlerde kısmen mümkün olabilmektedir.

Kartla alışverişlere dikkat!

AB ülkelerinden kişi başı 10 bin Euro’ya kadar beraberinde getirme kuralı ve nakit para taşımak istemeyenler, genellikle kredi kartı kullanarak ihtiyaçlarını karşılamayı tercih ediyor. Ayrıca, Türkiye’de en yüksek banknotun 200 TL olması alışverişlerde Türk lirasının taşınmasında para çantası taşınmasını zorunlu kılıyor. Bu nedenlerden dolayı da kartla ödemek daha pratik olduğundan tercih ediliyor.

Ancak, kartların AB ülkelerine ait olması, beraberinde her alışveriş veya ATM’lerden nakit para çekimlerinde komisyon ödemenize neden oluyor.

Der Virgül’ün bankalar üzerinden yaptığı araştırmaya göre, DenizBank, VakıfBank ve postaneler en az komisyon alan tedarikçiler arasında.

Garanti Bankası yüzde 8, İş Bankası yüzde 13 gibi komisyon payı alarak, tatilinizin daha pahalıya mal olmasına neden olabilir.

Örnek olarak; İzmir’deki bir mağazadan yapılan kartlı alışverişte, toplam tutar 6700 TL tutarken, Avusturya bankası bu alışveriş sonucunda, hesaptan 241 TL daha fazla alarak, 6941 TL eksilmeyi bakiyeye işlemiştir.

Fatura isteyiniz!

Öte yandan, özellikle tatil bölgelerinde yaptığınız alışverişlerde kesinlikle fatura alarak, harcamalarınızı ve aldıklarınızı karşılaştırınız.

Benzin istasyonları ve butik alışveriş dükkânlarında, hesabı şişirebiliyor ve sizin fark etmeniz ve fatura istemeniz durumunda, “indirim varmış” diyerek arsızca yüzünüze bakarak paranızı geri veriyorlar.

Ayrıca araç kiralamak isteyen tatilciler ise, birçok şirketten teklif almaları daha yararlı olacaktır. Zira aynı marka ve aynı model araçların, şirketler arasında fiyat aralıkları olduğunu tespit ettik.

Tatil bölgelerindeki kafe ve restoranlarda bulunmanız durumunda, kesinlikle fiyatlara önceden bakmanızı tavsiye ediyoruz. Aksi taktirde, “altı üstü bir çay, kaç para olabilir” diyerek içtiğiniz çay fiyatları karşısında hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Yemek fiyatları:

İzmir şehir merkezinde dört çorba ve iki kişilik karışık ızgaranın fiyatı 2900 TL tutarken, Viyana’daki bir Türk restoranında aynı yemek, neredeyse aynı fiyatta satılmakta olduğunu gördük.

Gevrek [simit] 20 tl, kumru 35 tl, bir top dondurma 25/30 tl, küçük su 10 tl, tek kuşbaşı pide 300 tl, çorba 120/200 tl.

AB ülkelerinden gelen yabancı turistlerin kişi başı ortalama harcamasını ikiye katlayan bizlerin 1100 Euro harcadığı tahmin edilmektedir. | ©DerVirgül

Yayınlama: 08.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.