Fransa’daki Türk kadın cinayetinde devlet ihmali: Savcılık olaydan 10 gün önce uyarıldı
Fransa’da artan kadın cinayetleri ülke gündemine oturdu. Fransız hükümetinin bir an önce harekete geçmesini talep eden kadın hakları savunucuları bu yıl işlenen 101’nci kadın cinayetine sert tepki gösterdi.
Bu yıl eşi tarafından öldürülen kadınlarında biri de Fransa’nın Annemasse kentinde yaşayan Türk vatandaşı Gülçin Kaplan idi.
34 yaşındaki genç kadın Ocak 2019’da evinin önünde, eski eşi Müslüm Polat tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Gülçin’i korumak için yanında bulunan arkadaşı Hosin de sırtından aldığı bıçak darbeleriyle ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
Ancak Gülçin’in cinayetinde devletin ihmali çok tartışılmıştı. Çünkü genç kadın öldürülmeden 10 gün önce, can güvenliğinin sağlanmadığı gerekçesiyle savcılığa mektup yazmıştı. Ancak hiçbir yetkiliden cevap alamamıştı.
Şiddet dolu 10 yıllık bir evlilik
Gülçin Kaplan, 24 yaşındayken kendinden 10 yaş büyük olan Müslüm Polat ile evlendi. Yaklaşık 10 yıllık eşliklerinde 4 çocuk dünyaya geldi.
Ancak Gülçin Kaplan maalesef hayal ettiği gibi bir evlilik hayatı yaşayamadı. Aşırı derecede kıskanç koca, Gülçin’in telefonuna el koyuyor, çalışmasına izin vermiyor ve çıkışlarını sınırlıyor.
Fiziki şiddete de maruz kalan Gülçin, şubat 2018’de ayrılma kararı alıyor ancak boşanmayı kabul etmeyen kocası yüzünden çocukları ile birlikte başka bir şehre taşınmak zorunda kalıyor.
Beş kez karakola şikayette bulundu, savcılığa mektup yazdı
Gülçin hayatının en kötü gününü yaşamadan önce, kendisi ölümle tehdit eden kocası hakkında en az beş kez karakola gidip şikayette bulundu. Ancak eksi Müslüm de şikayette bulunmasıyla polis olayın aslının öğrenmekte zorlandığını söylüyor.
Yetkililer, Gülçin’in vücudunda herhangi bir darp izi bulunmadan eski eşi hakkında işlem başlatamadıklarını belirtiyor.
Şikayetlerine rağmen polisten hiçbir sonuç elde edemeyen Gülçin, eski kocası tarafından öldürülmeden 10 gün önce, can güvenliğinin olmadığını savunarak Thonon-les-Bains Savcılığına iki sayfalık bir mektup yazdı.
“Fransa gibi bir ülkede can güvenliğim sağlanamadı”
Başında “ACİL” kelimesi yer alan mektupta genç kadın, “Fransa gibi bir ülkede can güvenliğim sağlanamadığı için artık dışarıya adım atamıyorum. Bazı günler, mecbur kaldığımda panik ve korku içerinde dışarıya çıkıyorum. Çocuklarımı okula götüremiyorum. Bunu hakkedecek bir şey yapmadık” ifadelerini kullanarak savcılıktan acil yardım istedi.
Ancak Gülçin’in yardım çağrıları kimseye ulaşmadı. Savcılığa gönderdiği mektuptan sadece 10 gün sonra, aylardır korktuğu olay gerçekleşti. Bir ocak akşamı, sokak ortasında bıçaklanan genç kadın, hastaneye yetişemeden çaresizce yaşamını yitirdi.
Fransa’da her yıl 200 bin kadın şiddet mağduru
Fransa İç işleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2018 yılında, 121 kadın eşleri veya eski kocaları tarafından öldürüldü. 2019’nın Eylül ayında bu sayı 101 ulaştı.
Fransa’da 3 Eylül ile 25 Kasım arasında bir araya gelecek olan sivil toplum örgütleri kadınlara yöenelik şiddeti ele alacak. Fransız hükümeti de kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla derneklere 1 milyon euro fon ayırdı.
Farklı kesimler arasında daha fazla işbirliği ve koordinasyon beklentisi içerisinde olduğunu belirten Fransa Cinsiyet Eşitliği Bakanı Marlène Schiappa 3 ay boyunca 91 toplantı yapılacağını ifade etti.
Fransa’nın Matignon şehrinde 3 Eylül’de başlayacak olan toplantılar Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım’da sona erecek.
Fransa’da her yıl yaklaşık 200 bin kadının şiddet mağduru olduğu ifade ediliyor.