Fransız doktorlar Avrupalı Türkler hakkında ne düşünüyor?
Avrupa ülkeleri arasında en fazla göç alan ülkelerden Fransa, yaklaşık 300 bin Türkiyeli göçmene ev sahipliği yapıyor. Fransa’da özellikle dil ve eğitim problemi yaşayan Türkler genelde entegrasyon sorunuyla gündeme geliyor.
Fransız doktorlara Türkiyeli hastalar hakkında ne düşündüklerini sorduk. Doktorlar öne çıkan sorunların, güvensizlik, antibiyotik takıntısı, dil problemi olduğuna dikkat çekiyor.
Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir mahallede çalışan bir diş hekimiyse, “Türklerin nasıl cana yakın olduklarını” anlattı.
Fransa’nın farklı kentlerinde çalışan dört doktorun bu konudaki görüşlerini aldık.
Doktor Philippe: Kendi kendilerine teşhisi koymuş oluyorlar
Göçmen ailelerin yoğun olarak yaşadığı Lyon kentinin banliyösünde 15 yıldır pratisyen hekim olan Doktor Philippe*’in hastalarının önemli bir kısmı Kuzey Afrika ve Türkiyeli kişilerden oluşuyor
Birçok kez Türkiye’ye gittiğini ve Türk kültürünü sevdiğini vurgulayan Philippe genel olarak Türk hastalarıyla iyi ilişkileri olduğunu belirtiyor. Ancak birçok Türk hastasıyla bazı tipik problemlerle karşılaştığını söylüyor.
Doktor Philippe Türk kökenli hastalarıyla yaşadığı sorunların başında doktor hasta arasındaki “güvensizliğin” olduğunu vurguluyor:
“Bana gelen Türk hastalarla genelde aynı sorunla baş etmek zorundayım. Hasta daha muayene olmadan, kendi kendine teşhisi koymuş oluyor ve ona göre ilaç talep ediyor. Birçok hasta hemen iyileşmek için antibiyotik istiyor, ama Türk hastalarındaki antibiyotik tutkusu kesinlikle daha belirgin”
‘Antibiyotik olmadan tedavi olunabileceğine inanmıyorlar’
Viral enfeksiyonlar için antibiyotik yazmamaya özen gösterdiğini ifade eden Doktor Philippe, bundan dolayı bazı Türk hastalarının sert tepkisiyle karşılaştığını belirtiyor:
“Hastalarıma bazen antibiyotiklerin kendilerine fayda sağlamayacağını, aksine kendileri için zararlık olabileceğini anlatıyorum. Fakat Türkler buna anlamakta zorluk çekebiliyor. Neden aynı hastalığa yakalanan komşuma antibiyotik yazıldı gibi yorumlarda bulunuyorlar. Hatta bazıları verdiğim ilaçları beğenmeyip bir kaç gün sonra başka bir pratisyenden antibiyotik aldığını biliyorum. Haliyle bağışıklık sistemi sayesinde bir kaç gün sonra hasta iyileşiyor, ama bunun antibiyotikler sayesinde olduğuna inanıyor. Antibiyotik olmadan tedavi olunabileceğine inanmıyorlar.”
OECD’de antibiyotiklere direnç oranında Türkiye ilk sırada
Antibiyotiğin yaygın kullanımına karşı bilim insanları ciddi uyarılarda bulunuyor. OECD tarafından yayınlanan bir rapora göre, antibiyotik ilaçlara dirençte Türkiye ilk sırada yer alıyor. Diğer yandan antibiyotik kullanımında Türkiye’ye oranla daha ‘temkinli’ hareket eden Avrupa ülkelerinde ise antibiyotiğe dirençli bakteri kaynaklı ölümlerin her yıl on binleri bulduğu ortaya çıktı.
Uzmanlara göre, basit bir soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklere başvurulması, bakterilerin antibiyotik ilaçlara yönelik dirençlerinin artmasına yol açtı.
‘Bazı Türk hastalarım tedaviyi geciktiriyor’
Philippe, özellikle Afrikalı ve Türk hastaların tedaviyi geciktirdiklerini aktarıyor. Nadiren gördüğü bir hastasıyla yaşadığı sorunu söyle anlatıyor:
“Parmağının ağrıdığını söyleyen bir hastam gelmişti. İlk bakışta parmağının kırıldığını ve kemiğin yanlış kaynadığını anladım. Meğerse parmağı tam iki ay önce kırılmış, ağrının geçmediğini fark edince tedavi olmaya karar vermiş. Açıkçası, diğer hastalarla bu tür durumlarla daha nadir karşılaşıyoruz”.