Milli marşın ıslıklanmasına Fransa’dan tepkiler
Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın Fransa’yı yendiği 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası eleme maçında Fransız marşının tribünlerde ıslıklanması tepkilere sebep oldu.
Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Fransız milli marşının protesto edilmesine üzüldüğünü ifade ederken, Fransa’nın aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Marine Le Pen de ceza verilmesini istedi
Kişisel Twitter hesabından açıklama yapan Le Pen, “Ulusal bir marşı ıslıklamak utanç verici. Bu bir hakaret ve adil oyunun değerlerine ters” diyerek FIFA’nın Türkiye Futbol Federasyonu’na ceza vermesi gerektiğini ifade etti.
Siffler un hymne national, en l’occurrence la Marseillaise, est toujours une honte, un affront et l’inverse des valeurs de fair-play.
On attend de la FIFA qu’elle sanctionne la fédération de football turque pour le manque de respect du public turc ce soir. MLP #TURFRA
— Marine Le Pen (@MLP_officiel) June 8, 2019
Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter Twitter hesabından, “Beni tek üzen şey milli marşımızın yuhalanması” diyerek tepkisini dile getirdi.
Beni tek üzen şeyi : milli marşımız yuhalanması #TURFRA
— Bertrand Buchwalter (@Bertbuch) June 8, 2019
‘Saygı bekliyorsak başka ülkelere aynı saygıyı göstermeliyiz’
Fransa milli marşı sırasında yaşananları dile getiren spor yorumcusu Ersin Düzen ise, “Nasıl ki biz kendi ulusal marşımıza dünyanın her yerinde saygı bekliyorsak başka ülkeler de bizim misafirimiz olduğunda aynı saygıyı göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.
Fransız oyuncular birbirini duymuyordu
Milli marşın ıslıklanmasının yanı sıra, Fransız oyuncuların topa sahip olduğunda yoğun bir şekilde ıslıklanması çok tartışıldı.
Maç esnasında, Türk taraftarın rakip oyuncuları ıslıklamasıyla, Fransız orta sağa oyuncusu Paul Pogba birkaç kez takım arkadaşlarını yeterince duymadığını dillendirdi.
Sosyal medyada da bir çok kişi Fransa’nın mağlubiyetinde Türk taraftarının da etkisi olduğunu ileri sürdü.
Ceux qui blâment les Français : essayez de jouer pendant 90 minutes en vous faisant siffler à chaque fois que vous avez le ballon. Vous allez très vite déchanter… #TURFRA
— Cumbatchy (@PaulineBullit) June 8, 2019
‘Onlarca bahane sayabiliriz ama sahaya çıkan taraftar değil, oyuncular’
Maç sonunda, aldıkları mağlubiyette taraftarın payına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Fransız Teknik Direktör Didier Deschamps ise, “Taraftarın ve atmosferin böyle olacağını biliyorduk. Onlarca bahane sayabiliriz ama sahaya çıkan taraftar değil, oyuncular. Taraftarlar takımlarını çok iyi destekledi ve müthiş atmosfer oluşturdu” dedi.
“Türkiye’nin Avrupa’da ne işi var?” yorumları dikkat çekti
Dün akşam sosyal medyada dikkat çeken tepkilerden biri de Türkiye’nin Euro 2020 turnuvasında yer almasıydı.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun 1962 yılından beri UEFA üyesi olmasına rağmen Avrupa’da birçok kişi halen Türkiye’nin Avrupa turnuvalarına katılmasını şaşkınlıkla karşılıyor.
Dün Türkiye karşısında beklenmedik bir mağlubiyet alan Fransızların bir kısmı bu durumu dile getirdi.
Turquie-France: La Marseillaise copieusement sifflée par le public turchttps://t.co/SykSVACH0r pic.twitter.com/EHKx7hPlQA
— BFMTV (@BFMTV) June 8, 2019
Tercümesi: Türkiye Avrupa’da değil.
Bu maçın olmaması gerekirdi.
Pour le match #TURFRA, s’agit-il d’un public ou d’une armée en civil fanatisée par #Erdogan ?
Une ambiance particulièrement haineuse et outrancière qui déstabilise notre équipe. Honteux !— Jean MESSIHA (@JeanMessiha) June 8, 2019
Tercümesi: Benin bildiğim kadarıyla Türkiye Avrupa’da değil.
Ben bir bölüm kaçırdım galiba, Türkiye ne zamandan beri Euro’da oynuyor?
Une question que je me suis toujours posée: «Que fait la Turquie dans toutes les compétitions européennes, alors qu’on ne l’a jamais voulue «dans l’Europe».
C’est tout de même paradoxal.
On a déjà du mal à supporter tous ceux qui bosse au black en Europe. https://t.co/zn4YWqD5qa— ALLAIN Vendetta (@ALLAIN077) June 9, 2019
Tercümesi: Her zaman kendime sorduğum bir soru:
“Avrupa’da istemediğimiz Türkiye neden Avrupa turnuvalarına katılıyor?
Paradoksal bir durum.
Türkiye gibi büyük bir bölümü Asya kıtasında bulunan Rusya da UEFA’nın kuruluş yılı 1954’den beri üye.
Ayrıca tamamen Asya kıtasında bulunan Ermenistan, İsrail, Gürcistan, Azerbaycan ve Kazakistan da UEFA organizasyonda yer alıyor.