Türkiye ve Hollanda Arasında Buzlar Eriyor. Göçmenlerle Yerli Halk Arasında Buzlar Eriyor Mu?
Türkiye ve Hollanda, 2017’den bu yana kötü olan ilişkilerini normalleştirme yolunda somut adımlar atarak, karşılıklı olarak büyükelçi atamaları gerçekleştirdi.
Türkiye ve Hollanda arasında geçen yıl yaşanan diplomatik krizin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde somut adım atıldı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliğine Şaban Dişli’nin atandığını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla Şaban Dişli, Lahey Büyükelçimiz olarak atanmıştır.
Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, Hollanda Dışişleri Bakanının ekim ayının ilk haftasında ülkemize yapması planlanan resmi ziyaret, ilişkilerin normalleştirilmesi yönündeki müteakip adımı oluşturacaktır. Memnuniyet verici bu gelişmelerin, Hollanda’yla 400 yılı aşan köklü ilişkilerimize ve AB üyelik müzakere sürecimize olumlu yansımasını temenni ediyoruz” denildi. AKP kurucularından Şaban Dişli eski AKP milletvekili.
♦ ‘Hollandalı gençler Türkiye’de radikal vaizler tarafından eğitiliyor’ iddiası
♦ Hollanda’da Denk Partisi İle Özgürlük Partisi Bir Birlerini Ülkeden Kovdular
Hollanda da atama yaptı
Hollanda hükümeti de Ankara Büyükelçiliği’ne atama yaptığını duyurdu.
Hollanda Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada NATO eski Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Marjanne de Kwaasteniet’in Ankara’ya büyükelçi olarak atandığı belirtilerek, bu atamanın Türk hükümetinin onay vermesinin ardından kesinlik kazanacağı ifade edildi.
Hollanda’nın Ankara Maslahatgüzarı Erik Weststrate, atamayı Twitter hesabından duyururken, “Hollanda’nın Türkiye’deki ilk kadın Büyükelçisi”nin yakında Türkiye’de olacağını belirtti.
Weststrate ayrıca Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’ne atanan Şaban Dişli’yi de tebrik etti.
Türkiye’de 2017 yılındaki anayasa değişikliği referandumu öncesinde Hollanda, Türk vatandaşlarına seslenmeyi planlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermemişti.
Ayrıca dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kayan’ın Rotterdam’daki Türk Konsolosluğuna girişine izin verilmemiş, Bakanın Almanya’ya geri gitmesi esnasında polis kendisine iştirak etmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türk yetkililerin seçim etkinliklerine izin vermeyen Almanya ve Hollanda’yı “Nazi yöntemleri kullanmakla” suçlamış, bu açıklamalar Avrupa’da tepkiyle karşılanmıştı.
Bu gelişmeler sonrasında Türkiye ile Hollanda diplomatik temsillerini karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyine indirmişti.