Aşırı sağcı grupların çıkardığı şiddet olaylarında 100’den fazla kişi gözaltına alındı

Aşırı sağcı grupların çıkardığı şiddet olaylarında 100’den fazla kişi gözaltına alındı

İngiltere ve Kuzey İrlanda’nın bazı bölgelerinde Cumartesi günü yapılan protestoların şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine 100’den fazla gösterici gözaltına alındı. Hükümet, şiddet olaylarından sorumlu olanların cezalandırılacağını ve sert önlemler alacaklarını bildirdi.

Geçen hafta Southport’taki bir stüdyoda Taylor Swift temalı dans partisinde 3 kız çocuğunun ölümü ile sonuçlanan bıçaklı saldırı neticesinde İngiltere genelinde birçok göçmen karşıtı grup sokaklara inmişti. 3 kız çocuğunun hayatını kaybettiği saldırıda ayrıca 8’i çocuk 10 kişi yaralanmıştı. Axel Rudakubana adlı 17 yaşındaki saldırgan gençlik ıslahevine gönderildi ve ekim ayında hakim karşısına çıkacak.

Aşırı sağcı ve göçmen ve müslüman karşıtı gruplar, saldırganın müslüman bir sığınmacı olduğunu iddia ederek sokaklarda şiddet olaylarına sebep olurken İngiltere polisi 18 yaşından küçük olan saldırganın İngiltere’de doğduğunu açıklamış, yerel medya kaynakları saldırganın ailesinin müslüman değil hristiyan olduğunu aktarmıştı.

Aşırı sağcı gruplar, protestolarına devam ederken Cumartesi günü İngiltere’nin ve Kuzey İrlanda’nın birçok şehrinde şiddet olayları patlak verdi. Polisin açıklamalarına göre şiddet olaylarında dükkanlar ve işyerleri tahrip edilip yağmalandı, Liverpool’daki bir kütüphane ateşe verildi ve çok sayıda polis yaralandı. Polis yaşananların ardından en az 100 kişiyi göz altına aldı. Şiddet olaylarının arkasında İslam karşıtı bir örgüt olan English Defence League’in olduğuna inanılıyor. Liverpool belediye başkanı Steve Rotheram yakın zamanda yenilenen kütüphanenin dün gece kundaklanmasına tepki gösterdi, saldırganları ‘haydutlar’ olarak nitelendirdi.

İçişleri Bakanı Yvette Cooper Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada “Sokaklarımızda suç teşkil eden şiddet ve haydutluğa müsamaha gösterilmeyecektir” dedi ve ekledi “Polis güçleri, suç teşkil eden düzensizliğe karışanların mümkün olan en ağır cezalarla karşı karşıya kalmalarını sağlama konusunda benim tam desteğime sahiptir.”

Göreve geleli henüz bir ay olan yeni Başbakan Keir Starmer, meşru bir protestodan ziyade bir grup aşırı sağcı şiddet yanlıları tarafından organize edilen eylemler olduğunu söyledi. Starmer, polis güçlerinin aşırılık yanlılarına karşı hükümetin tam desteğine sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca Starmer’in tatile çıkacağı ile ilgili iddiları reddenen başbakanlık ofisi Starmer’in Londra’da görevinin başında olduğunu bildirdi.

Pazar günü iki karşıt grup karşı karşıya geldi
Pazar günü aşırı sağcılar ile ırkçılık karşıtı grup sığınmacıların ikamet ettiği Manvers, Rotherham’daki Holiday Inn Express otelin önünde karşı karşıya geldi. Olay yerinde çok sayıda polis iki grup arasında barikat kurarken gösterici sayısının Cumartesi gününe göre azaldığı görüldü.

Yayınlama: 04.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.