“Doğmamalıydım” diyen kadın, kendisine hamileyken annesiyle ilgilenen doktora dava açtı ve kazandı

İlginç bir dava | Halk arasında “ayrık omurga hastalığı” olarak da bilinen “spina bifida” hastası 20 yaşındaki kadın, annesinin hamilelik dönemindeki doktorunu mahkemeye verdi. Mahkeme, doktorun gerekli bilgileri anneye vermesi durumunda çocuğun “ayrık omurga hastalığı” ile doğmayabilir diye hükmetti. Genç kadının milyonlarca Euro tazminat alması bekleniyor.

“Doğmamalıydım” diyen kadın, kendisine hamileyken annesiyle ilgilenen doktora dava açtı ve kazandı

Birleşik Krallık’ta spina bifida hastası bir kadın, hiç doğmaması gerektiğini söyleyerek annesinin hamileliğinde doktorluğunu yapan kişiye açtığı davayı kazandı.

Lincolnshire bölgesinde yaşayan Evie Toombes, doğum sürecini takip eden Dr. Philip Mitchell’da “doğum hatası” gerekçesiyle tazminat davası açmıştı.

Davada 20 yaşındaki kadın, doktorun annesi Caroline’a hamileliğinden önce ve hamilelik süresince folik asit takviyesi alması gerektiğine dair bilgilendirmede bulunmadığını öne sürmüştü.

Toombes, bilgilendirme yapılmış olsaydı annesinin folik asit değerlerinin normale dönene dek hamileliğini erteleyeceğini, dolayısıyla kendisinin spina bifida hastası olarak doğmayacağını savunmuştu.

Londra Yüksek Mahkemesi’nde dün düzenlenen duruşmada yargıç Rosalind Coe, Toombes’un şikayetinde haklı olduğunu açıklayarak kendisine tazminat ödenmesine karar verdi.

Coe, doktorun 50 yaşındaki anne Caroline’a hamile kalmadan önce folik asit takviyesinin ne kadar önemli olduğuna dair yeterli bilgilendirme yapmadığını söyledi.

Caroline da doktorun folik asit hakkında kendisine bilgi verdiğini fakat spina bifida’yı önlemek için önemli veya zorunlu olduğunu belirtmediğini savunmuştu.

Doktorsa hakkındaki suçlamaları reddederek anneye “makul tavsiyeler verdiğini” iddia etmişti.

Yargıç kararında, bilgilendirme gerekli şekilde yapılmış olsaydı annenin hamileliğini ertelemiş olacağını da sözlerine ekledi.

Anne karnında oluşan bir hastalık olan spina bifida, bebeğin omurgasının şekillenirken tam olarak kapanmamasına neden oluyor. Halk arasında “ayrık omurga hastalığı” olarak da bilinen rahatsızlıkta, omurilik ve sinirler açık kalan omurların arasından çıktığı için bebeğin sırtında bir yumru oluşuyor. 

Toombes’un dava sonucunda ne kadar tazminat kazandığı henüz belirlenmedi. Genç kadının avukatlarıysa, Toombes’un alacağı parayla ömrünün geri kalanında hastalığı nedeniyle görmesi gereken tıbbi bakımların masraflarını ödemeyi planladığını, dolayısıyla miktarın “büyük olacağını”, belki de milyonlarca sterlin alabileceğini belirtti.

Genel Tanım

Spina bifida | Anne karnında oluşan bir hastalıktır. Hamileliğin ilk ayında oluşan bu anomalide, bebeğin omurgası şekillenirken tam olarak kapanmaz ve bu nedenle halk arasında “Ayrık omurga hastalığı” olarak da bilinir. Türkiye’de her bin bebekten 3’ünde görülür.
Spina bifida’da omurilik ve sinirler, açık kalan omurların arasından çıkar ve bebeğin sırtında bir yumru oluşturur. Bu da vücuttaki bazı işlevleri kontrol eden sinirlere zarar verir. Çocukta kısmi felç, yürüme problemleri, hidrosefali, bağırsak ve mesane problemleri, ileride skolyoz gibi sorunlar görülebilir.
Hastalığın en büyük nedeninin folik asit eksikliği olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle hamilelik planlayan kadınların en az 3 ay öncesinde kadın doğum uzmanına başvurarak folik asite başlaması çok önemlidir.

Spina bifida hamilelik sırasında yapılan kan ve ultrason testleriyle saptanabilir.  Bu rahatsızlıkla dünyaya gelen bebekler doğumdan sonra ilk 35 saatin içinde ameliyat edilirse anomalinin neden olduğu kimi sorunlara engel olmak mümkündür.

Ayak hareketlerini etkileyen, idrar ve gaita tutamama ile cinsel sorunlara yol açan spina bifida, çocuk beyin cerrahisi, nörolog, nefrolog, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı gibi farklı branşlardan uzmanlar tarafından takip ve tedavi edilen çok yönlü bir rahatsızlıktır.

Ameliyatın ardından düzenli bir kontrol dönemi ile bu çocukların sağlık sorunlarında kısmi düzelmeler sağlanabilir.

Yayınlama: 02.12.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.