Yeşiller Partili Müslüman politikacı, Hz. İsa resmini delik deşik etmesi infiale neden oldu

Yeşiller Partili Müslüman politikacı, Hz. İsa resmini delik deşik etmesi infiale neden oldu

İsviçre Liberal Yeşiller Partisi’nin Müslüman üyelerinden Sanija Ameti, atış poligonunda yaptığı hareketle gündem oldu.

Ameti, 14. yüzyılda yaşamış İtalyan ressam Tommaso del Mazza’nın çizdiği bir Hz. İsa ve Bakire Meryem resminin baskısını hedef olarak kullandı. Siyasetçi, geçen hafta sosyal medyada yaptığı paylaşımda hem kendine hem de hedeflerin son haline yer verdi.

Kutsal saydıkları bir figürün resminin delik deşik olduğunu görenler, 1992’de Bosna Müslümanı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen siyasetçiye tepki gösterdi.

Meryem, İsa ve Ameti kelimeleri X’teki (Twitter) İsviçre gündemine girdi.

Bunun üzerine paylaşımını silen Ameti özür diledi.

Resmi, poligonun kataloğundan, 10 metrelik mesafeden hedef olabilecek kadar büyük bulduğu için seçtiğini savundu:

Resimlerin içeriğine dikkat etmedim. Bu doğru bir hareket değildi. Birilerini kırdıysam kalbimin en derinlerinden gelen özürlerimi sunuyorum.

Ameti, İsviçre’nin Blick gazetesinin konuyla ilgili sorularına da yanıt verdi. Kendi eylemini “tamamen aptalca” bulduğunu vurgularken düşüncesizlik ettiğini bildirdi.

Başta radikal sağcılar olmak üzere pek çok siyasetçi Ameti’yi kınadı. Mass-Voll partisinin kurucusu Nicolas Rimoldi, Ameti’nin Hıristiyanlara karşı nefreti kışkırtmaya çalıştığını öne sürdü.

Kendi partisinin Zürih teşkilatı da Ameti’nin Instagram’da yaptığı paylaşımın Liberal Yeşillerin vizyonuyla uyuşmadığını vurguladı:

Partimiz dini sembollere yönelik tüm saldırı ve saygısızlık biçimlerini reddeder ve tolerans, saygı ve barışçıl iletişime bağlıdır.

İsviçre kanunlarına göre kamuoyu önünde başkalarının dini inançlarına hakaret edenlere ceza verilebiliyor.

Ameti’nin ailesi 1990’lı yıllarda savaş ve soykırımdan kaçarak İsviçre’ye sığınmıştı. Hukuk okuyarak avukat olan Ameti, göçmenler açısından bir başarı örneği olarak gösteriliyor.

Genç siyasetçi, Operation Libero adlı “popülizmle mücadele” ve “açık ve ilerici toplumu” hedefleyen siyasi hareketin eş başkanı.

2021’de İsviçre’de ibadet yerleri hariç tüm kamusal alanlarda burka ve peçe yasağı referanduma sunulmadan önce Ameti, kampanyalar sırasında kullanılan çizimlerin Müslümanları üzdüğünü belirtmişti.

O dönemde BBC ve New York Times gibi yayın organlarının fikrini sorduğu Ameti, referandumdan yasak kararı çıkması sonrasında şu ifadeleri kullanmıştı:

İşler kötüye giderken bu, gidişatı daha da kötü bir yere itiyor ve beni korkutuyor.

Kaynak: Independent Türkçe, RT, Tages-Anzeiger, New York Times

Yayınlama: 09.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.