Matematik Oyunla Güzel!
Öyle bir algı oluşmuş ki matematik adını duyar duymaz hemen korku başlar. Ben bu bilinmez bir alemde ve bu korku imparatorluğundan nasıl geçerim diye bir düşünce alır ve bu korkuyla başlayan çocuklar benliklerinde oluşturdukları bilinçle zihni bir reddediş başlar ve böylece öğrenmemekte direnirler.
Aile ve öğretmenin etkisi ile iyi bir başlangıç yapıp somuttan soyuta giderek, yaparak yaşayarak, güncel yaşam ile bağdaştırarak, eski tabirle bakkal hesabı yaptırarak, kendi öz benliğine paralel soruları sorarak ve en önemlisi oyunlaştırarak matematik dersini eğlenceli hale getirerek çocuğun zihninde oluşan kötü imajı yok edebiliriz.
Öğrencilerin hazırlamış olduğu bu oyunlardan biri de: “Bil Bakalım Ben Hangi Sayıyım? Bu oyunun amacı oldukça basit ve eğlencelidir.
Oyuncular sorularını; mantıklı bir şekilde sıralayarak, çözüme ulaşmak için mantıksal becerilerini, sorularını ifade etmek için farklı kelimeler kullanarak kelime dağarcıklarını sıra bekleyerek ve birbirlerine saygı göstererek sosyal becerilerini geliştirirler. Tüm bu beceriler bir araya geldiğinde temel matematik kuralları çok daha keyiflidir ve pratik hale gelecektir.
Matematik korkusu genellikle öğrenciler de olan bir korkudur. Bu korkuda onların matematik öğrenmelerine engel olmaktadır. Dolayısıyla öğrenciler matematiği öğrenmeleri için matematik dersini eğlenceli hale getirerek sunmak iyi bir fikirdir. Bu sebeple okul çevremizdeki 90 öğrenciye akıllarına ilk gelen sayıları sordu.
Buradaki anket sonucuna göre bu sayılara ulaşılabilecek farklı matematik konularında oluşan cümleler yöneltildi. Oyunu anlatırsak; yöntem bir sayı seçimi ilk oyuncu kart listesinden rastgele bir sayı seçer.
Bu sayı kartı diğer oyuncudan gizli tutulur iki soru sorma hakkı ile her oyuncunun başlangıçtan 50 puanı vardır. İlk verilen genel bilgiden sonra: Sorulan her tüyo için 50 puanda beş puan düşürülür. Üç tahmin etme; oyuncular topladıkları bilgilerle rakibin seçtiği sayıyı tahmin eden dört kazanan kişi iki turda ancak puan kazanan oyunun galibi olur. Beklenen sonuç; oyun katılımcılara keyifli ve sosyal bir deneyim sunmaktadır.
Oyuncular sorularını stratejik bir şekilde sormalı ve eldeki seçenekleri daraltmalı doğru tahmine ulaşmak için sabırlı olmalı, sorulara odaklanmalıdır.
Oyunun sonucunda oyuncuların zekalarını kullanarak problem tanıma becerilerini geliştirmiş olmaları, karşısındaki kişiyi anlama ve iletişim becerilerinin artmış olması eğlenceli bir şekilde öğrenme deneyimini yaşamış olmaları beklenmektedir. “
Oyunla matematik öğrenmeyi eğlenceli hale getirirsek başarıyı yakalamış oluruz.
Matematik sevgisiyle dolu olacağımız günlere…