Avusturya Edebiyatı ve Ünlü Avusturyalı Yazarlar
Alman edebiyatı geliştiği ölçüde Avusturya edebiyatı da gelişim gösterebilmiş ve ünlü yazarlar ortaya çıkarabilmiştir. Avusturya edebiyatının 20. yüzyılda gösterdiği gelişme ve ünlü yazarların ortaya çıkması ile birlikte Alman edebiyatı da gelişmiş ve bu iki edebiyat iç içe büyümüştür.
Avusturya edebiyatı, 19. yüzyıla dek imparatorluk yönetiminin sansür uygulamaları ve halkın edebiyata teşvik edilmemesi sebebiyle gelişme fırsatı bulamamıştır. Almanca dilinin Avusturya halkı üzerindeki etkisi, Almanca yazılan kitaplar ile birlikte de kendini göstermiştir ve Alman edebiyatı geliştiği ölçüde Avusturya edebiyatı da gelişim gösterebilmiş ve ünlü yazarlar ortaya çıkarabilmiştir. Avusturya edebiyatının 20. yüzyılda gösterdiği gelişme ve ünlü yazarların ortaya çıkması ile birlikte Alman edebiyatı da gelişmiş ve bu iki edebiyat iç içe büyümüştür.
Avusturya edebiyatı, 19. yüzyıldan itibaren roman ve kısa öykü türünde yaygın olarak ürün vermiştir. Avusturya edebiyatı, savaş ve savaşın getirdiği zorluklar, açlık, insanın yolculuğu gibi ağır temalar ile şekillenmiştir.
En Ünlü Avusturyalı Yazarlar Kimlerdir?
En ünlü Avusturyalı yazarlar aşağıda listelenmiştir.
Robert Musil
Stefan Zweig
Elfriede Jelinek
Peter Handke
Arthur Schnitzler
Hugo von Hofmannsthal
Peter F. Drucker
Karl Kraus
Stefan Zweig Kimdir?
Stefan Zweig, Yahudi kökenli oldukça ünlü Avusturya yazarlarından biridir. Stefan Zweig, Yahudi kültürünü hem dini hem de sosyal olarak yaşayan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir ve küçük yaştan yazdığı yazıları ve makaleleri edebiyat gazetelerine göndermesiyle edebiyata duyduğu ilgiyi kanıtlamıştır. Üniversite yıllarında yazarlık yeteneğini kanıtlayan Stefan Zweig, Avrupa’da çeşitli ülkeleri dolaşarak kısa hikayeler yayınlamış ve popülerlik kazanmıştır.
Kumar, intihar, duygusal gerilim gibi konu ve temalar, Stefan Zweig’in kısa romanlarında ve biyografik eserlerinde kendini göstermektedir. İkinci Dünya Savaşı ve Nazilerin yükselişi ile birlikte Stefan Zweig’in romanları yasaklanmıştır ve evinin Nazi askerleri tarafından basılması ile birlikte Zweig, ülke değiştirmek zorunda kalmıştır. Stefan Zweig’ın romanları yaşamının sonlarına doğru karanlık temalar ile şekillenmiştir ve intiharına kadar olan süreçte biyografi ve otobiyografi eserleri üzerine çalışmıştır.
Stefan Zweig, günümüzde en çok tanınan Avusturyalı yazarlardan biridir ve Avusturya edebiyatının dünyada önemli bir yer edinmesine katkıda bulunmuştur. Satranç, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Sabırsız Yürek, Dünün Dünyası, Amok Koşucusu, İnsanlığın Yıldızının Yükseldiği Anlar, Korku ve Macellan Stefan Zweig’in en çok bilinen eserleri arasında yer almaktadır.
Simon Wiesenthal Kimdir?
Simon Wiesenthal, 1908 doğumlu Yahudi bir yazardır. Simon Wiesenthal çeşitli Nazi kamplarından ve soykırımdan kurtulmuş biri olarak hayatının geri kalanını Nazileri avlamakla geçirmiştir. Simon Wiesenthal, Nazilerin ismini topladığı listeyi savaş suçları ofisine götürerek tutuklanması gereken kişilerin peşine düşmüştür.
Simon Wiesenthal, 1970’li yıllarda politik hayata dahil olmuştur. Nazilerin peşine düşmesi gibi eylemleri Simon Wiesenthal’ın, Fransız Onur Nişanı almasını ve Nobel Barış Ödülü’ne aday olmasını sağlamıştır. Simon Wiesenthal, Avusturya edebiyatı için savaş dönemi açısından önem arz etmektedir. 1968 yılında soykırım dışında yazdığı tek kitap olan Sails of Hope eserini yayınlayan Simon Wiesenthal’ın en çok bilinen eserleri arasında The Sunflower, The Murderers Among Us, Max und Helen ve Justice Not Vengeance yer almaktadır.
Elfriede Jelinek Kimdir?
Elfriede Jelinek, 1946 doğumlu Avusturyalı yazar, oyun yazarı ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir. Elfriede Jelinek, annesinin mesleği sebebiyle müzik ile iç içe olan bir çocukluk geçirmiştir. Viyana Üniversitesi’nin konservatuar bölümünü orgcu olarak bitiren Elfriede Jelinek, annesi ve babası yüzünden yaşadığı problemler nedeniyle üniversite yıllarını psikolojik problemler ile uğraşarak geçirmiştir. Elfriede Jelinek, Viyana Üniversitesi’nde sanat tarihi ve tiyatro bölümünde okurken yaşadığı anksiyete problemleri sebebiyle bölümü bırakmak zorunda kalmıştır.
Elfriede Jelinek, psikolojik problemler ile uğraştığı dönemde ailesinin evinde inzivaya çekilmiştir ve bu süreçte yazı yazarak duygularını yansıtma yöntemini keşfetmiştir. Feminist kimliği ile tanınan Elfriede Jelinek genellikle cinsiyet eşitliği, kadın cinselliği gibi temalar çevresinde eserler üretmiştir. Elfriede Jelinek, 2004 yılında yazılarını yazma biçimindeki müzikal özellikler ve yazılarının farklılığının da katkısıyla Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştür. Elfriede Jelinek’in en çok bilinen eserleri arasında, Piyanist, Aşık Kadınlar, Michael ve Dışarıda Kalanlar yer almaktadır. Elfriede Jelinek, Nobel Edebiyat Ödülü kazanan ilk Avusturyalı yazardır.
Avusturya Edebiyatının Ünlü Şairleri Kimlerdir?
Avusturya edebiyatının ünlü şairleri aşağıda listelenmiştir.
Rainer Maria Rilke
Peter Handke
Oskar Kokoschka
Guido von List
Hugo von Hofmannsthal
Thomas Bernhard
Franz Werfel
Avusturya Edebiyatının En Önemli Eserleri Hangileridir?
Avusturya edebiyatının en önemli eserleri aşağıda listelenmiştir.
Dünün Dünyası – Stefan Zweig: Stefan Zweig’in yazdığı Dünün Dünyası, iç savaş, açlık, İkinci Dünya Savaşı ve ırkçılık gibi konuları işleyen ve Zweig’ın Avusturya’dan kaçışını yakından gösteren bir kitap konumundadır.
Satranç – Stefan Zweig: Stefan Zweig’ın Satranç kitabı, İkinci Dünya Savaşı sonrası New York ve Buenos Aires yolculuğu esnasında bir milyonerin bir satranç oyuncusuna meydan okumasını konu alan sürükleyici bir konu işlemektedir.
Tante Jolesch – Friedrich Torberg: Tante Jolesch, İkinci Dünya Savaşı öncesinde Avusturya’daki Yahudi halkın hayatını konu alan ve genellikle Auntie Jolesch’in çevresinde dönen olaylar zincirinin yer aldığı bir kitaptır.
The Tragic Demise of a Faithful Court Official – Fritz von Herzmanovsky Orlando: Fritz von Herzmanovsky Orlando’nun kitabında, Jaromir Edlen von Eynhuf adlı devlet memurunun, İmparator I. François’e hükümdarlığının 25. yılında, 25 tane süt dişini hediye etmeyi planlaması anlatılmaktadır.
Radetzky March – Joseph Roth: Joseph Roth’un Radetzky March adlı kitabı, Avusturya-Macaristan kökenli bir ailenin üç kuşak boyunca yaşadıklarını duygusal bir şekilde açıklamaktadır.
Piyanist – Elfriede Jelinek: Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Elfriede Jelinek’in yazdığı Piyanist, Viyanalı bir piyano öğretmeninin yaşadıklarını ve acılarını konu alan, annesinden şiddet gören baş kahraman Erika Kohut’u anlatan bir kitaptır.
The Very Best of Deix – Manfred Deix: Manfred Deix’in görsel romanlar, Avusturya toplumunu komik bir dille anlatan ve Avusturya edebiyatında önemli yere sahip eserlerdir.
Sinemaya Uyarlanan Avusturya Romanları Hangileridir?
Sinemaya uyarlanan Avusturya romanları aşağıda listelenmiştir.
Eyes Wide Shut (1999)
Week-End at the Waldorf (1945)
The Shaggy Dog (1959)
Marie Antoinette (1938)
Love (1956)
Grand Hotel (1932)
Devil in the Flesh (1969)
Christine (1958)
The Trial (1962)
The Smiling Lieutenant (1931)
Avusturya romanları, özellikle 19. yüzyıldan sonra popülerlik kazanmaya başlamıştır ve kendine özgü kasvetli havası ve politik temaları bu romanların dünyada ünlenmesini sağlamıştır; Avusturya filmleri, genellikle karanlık temalar içermesi ile bilinmektedir.
Avusturya Tarihinin Avusturya Edebiyatına Etkisi Nedir?
Avusturya tarihinin Avusturya edebiyatına etkisi sansür, bütçe kısıtlılığı gibi olumsuz yönlerde olmuştur. Avusturya edebiyatı, Avusturya’nın Avusturya- Macaristan İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü süreçten itibaren çeşitli baskılar ve sansürler sebebiyle geri kalmış bir edebiyat olmuştur. Avusturya’da 18. yüzyılda edebiyat halka teşvik edilmediği için eserler yalnızca Alman edebiyatı çevresinde dönmüş ve bu sebeple Avusturya edebiyatı için bilinen eserler üretilememiştir.
Stefan Zweig’in romanları, özellikle Avusturya’nın 20. yüzyılda geçtiği tarihsel sürecin net bir şekilde görüldüğü eserlerdir. Dünün Dünyası, Stefan Zweig’in yazdığı ve Avusturya’nın savaş dönemindeki halini okura yansıtan bir kitaptır. Özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşları gibi Avusturya tarihindeki savaşlar ve beraberinde Yahudi halkın gördüğü ayrımcılıklar ve yaşadıkları soykırımlar, Avusturya tarihinde derin yaralar oluşturmuş ve bu da Avusturya edebiyatına yoğun bir şekilde yansımıştır.
Avusturya’ya Gidecekler için Edebiyat Müzesi Önerileri Nelerdir?
Avusturya’ya gidecekler için edebiyat müzeleri aşağıda listelenmiştir.
Avusturya Ulusal Kütüphanesi Edebiyat Müzesi, Viyana
Robert Musil Edebiyat Müzesi, Klagenfurt
Stifterhaus, Linz
Viyana Modern Sanatlar Müzesi, Klagenfurt
Avusturya, edebiyat ve sanat gibi alanlar ile ilgilenen insanlar için birçok kitabın ve filmin konu alındığı şehirlerden biri olması ve şehrin sanata eğilimi sebebiyle ilgi çekici bir yer olmaktadır.| Utku Urfa