Mauthausen Toplama Kampı Anıtı | Geçmişin Gölgeleri adlı film gösterisi

Avusturya-Mauthausen Toplama Kampı Anıtı’ndaki geleneksel açık hava film retrospektifi bu yıl 16-19 Ağustos tarihleri arasında “Geçmişin Gölgeleri – Karanlık Sırlara Yer Yok” başlığı altında gerçekleştirilecek.

Mauthausen Toplama Kampı Anıtı | Geçmişin Gölgeleri adlı film gösterisi

“Hatırlamak” ve “unutmak istemek” arasındaki gerilimi konu alan filmler, 16-19 Ağustos tarihleri arasında dört akşam boyunca Mauthausen toplama kampı anıt alanı önünde açık havada ve ücretsiz olarak gösterilecek. Programda iki tarihi film ve Thomas Roth’un “Schächten” filmi de dahil olmak üzere daha yakın tarihli iki film yer alıyor.

Mauthausen toplama kampı anıtındaki açık hava film retrospektifi “Sessizliğin Labirentinde” ile başlıyor.

16 Ağustos’ta yönetmen Giulio Ricciarelli’nin 2014 yapımı filmi “Im Labyrinth des Schweigens” (Sessizliğin Labirentinde), Mauthausen toplama kampı anıtındaki açık hava film retrospektifini başlatacak. Film, faillerin ve kurbanların yan yana yaşadığı 1958 Almanya’sına bir bakış atıyor çünkü herkes tek bir şey istiyordu: unutmak. Aynı zamanda, Başsavcı Fritz Bauer (Gert Voss) yönetiminde Auschwitz davaları başlıyor.

Nadir bulunan tarihi filmler de programda

17 ve 18 Ağustos tarihlerinde programda nadir bulunan tarihi filmler yer alıyor: “Rotasyon” oportünizm ve yol arkadaşlığı temalarına odaklanıyor. 1949 tarihli film, 1930’larda aslında sadece birazcık mutluluk isteyen ve ihbar yoluyla Nazi terörünün değirmenlerine kapılan, siyasi açıdan ilgisiz matbaacı Hans Behnke’nin (Paul Esser) hikayesini anlatıyor. “Der Verlorene” (1951), başrol oyuncusu Peter Lorre’nin kendi yönetmenliğini de yaptığı son derece karanlık bir suçluluk ve kefaret öyküsüdür…,

Mauthausen toplama kampı anıtında her hava koşulunda açık hava film retrospektifi

Son olarak, Thomas Roth’un “Schächten” (2022) filmi 19 Ağustos’ta programda yer alıyor. Jeff Wilbusch, Paulus Manker, Christian Berkel ve Miriam Fussenegger gibi önemli oyuncuların yer aldığı bu filmde, Holokost’tan kurtulan bir kişi, ailesinin ölümünden sorumlu Nazi uşağını adalete teslim etmeye çalışıyor ve bu süreçte kanunu kendi ellerine alıyor.

Küratörlüğünü Avusturya Film Müzesi’nden Elisabeth Streit ve Tom Waibel’in üstlendiği retrospektif, her türlü hava koşulunda gerçekleştirilecek. Yağmur yağması durumunda gösterim ziyaretçi merkezinde yapılacaktır.|©DerVirgül

Yayınlama: 03.08.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.