Propaganda mı, tarihi gerçeklik mi?

40 milyon dolar bütçeli Ateş Krallıkları dizisi: Karalama mı, tarihi gerçeklik mi? İlk bölümü 17 Kasım’da yayınlanan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yapımı “Ateş Krallıkları” isimli tarihi dizi tartışmaların odağında. 15’inci ve 16’ncı yüzyıldaki Osmanlı-Memlük savaşlarına ‘farklı bir bakış açısı getiren’ Ateş Krallıkları, bazı Türk tarihçiler tarafından ‘olayları çarpıtmakla’ suçlanıyor. Yönetmenliğini İngiliz Peter Webber’in […]

Propaganda mı, tarihi gerçeklik mi?

40 milyon dolar bütçeli Ateş Krallıkları dizisi: Karalama mı, tarihi gerçeklik mi?

İlk bölümü 17 Kasım’da yayınlanan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yapımı “Ateş Krallıkları” isimli tarihi dizi tartışmaların odağında.

15’inci ve 16’ncı yüzyıldaki Osmanlı-Memlük savaşlarına ‘farklı bir bakış açısı getiren’ Ateş Krallıkları, bazı Türk tarihçiler tarafından ‘olayları çarpıtmakla’ suçlanıyor.

Yönetmenliğini İngiliz Peter Webber’in yaptığı dizi, 40 milyon dolarlık bütçesiyle Arap dünyasında son dönemlerde hazırlanan en büyük yapım olma özelliğini taşıyor.

Tarihçi Cengiz Tomar: Anakronizm ve tarihi çarpıtma

Ateş Krallıkları dizisinin Arap dünyasında geniş çaplı yankı uyandıran Türk dizilerine misilleme olarak çıkarıldığını savunan tarihçi Prof. Dr. Cengiz Tomar, yapımdaki bilgi hatalarının yanı sıra bunun Osmanlı Devleti’ne yönelik bir karalama çalışması olduğunu söylüyor.

Tomar, “Yavuz Sultan Selim’i oynayan Suriyeli aktör Abdülmun’im Amâyirî daha önce hep kötü, entrikacı ve kaba-saba adam rollerini oynamaktaydı.

Böylece Arap seyircisinin zihnine kötü adamın (!) Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim olduğu fikri baştan kazınmış oluyor” ifadelerini kullanıyor.

Tarihçi diziyi bu yönüyle “anakronizm ve tarihin çarpıtılmasının şaheseri” şeklinde yorumluyor.

Senarist Abdülmalik: Yüzde 100 tarihi gerçekler üzerine hazırlandı

Diğer yandan Mısırlı senarist Muhammed Süleyman Abdülmalik, tartışmaların kendini şaşırtmadığını ve bunu beklediğini ifade ediyor.

Yazımında Osmanlı Devleti ve Memlükler hakkında onlarca kitaptan faydalandığını söyleyen senarist, “Dizi yüzde 100 tarihi gerçekler üzerine hazırlandı” şeklinde konuşuyor.

Al-Monitor gazetesine konuşan Abdülmalik, “Yıllardır Türk tarihi dizileriyle beynimiz yıkanıyor.

Yeni nesil sadece o dizileri izleyerek çarpık tarih bilgisine maruz kalıyor” diyor.

Cumhurbaşkanı Danışmanı Aktay: Tarihe hastalıklı bakışı hiç unutmadılar

Tartışmaya katılan isimlerden AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, dizinin propaganda olduğunu savunuyor.

“Diriliş Ertuğrul” ve “Kuruluş Osman” gibi dizilerde Araplara yönelik kötü bir imaj çizme çabasının olmadığını söyleyen Aktay, buna rağmen Ateş Krallıkları yapımcısı MBC’nin Türk dizilerini geçtiğimiz yıl yayından kaldırdığını hatırlatıyor.

Danışman, yeni yapım hakkında “Bizim Arap kardeşlerimizle yeni bir sayfa açıp kucaklaşmak için unutmaya çalıştığımız tarihi bu hastalıklı bakışın hiç unutmadığı anlaşılıyor. Unutmadıkları gibi, histerik bir biçimde bu tarihin üstüne üstüne gidip kendi tarihsel cürümlerini haklı göstermeye çalışıyorlar” yorumunu yapıyor.

Tarihçi Hanna: Amaç Osmanlıları kötülemek değil

Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde Arap ve İslam Uygarlıkları Bölümü Profesörü Nelly Hanna ise dizinin amacının Osmanlıları kötülemek değil, tarihi gerçeklikleri ortaya koymak olduğunu öne sürüyor.

El-Watan gazetesine konuşan Hanna, “Dizide bazı Osmanlı sultanlarının kardeşlerini öldürttüğü gösteriliyor. Bu siyasi bir propaganda değil, Türkiye’de Osmanlı tarihçilerinin de kabul ettiği bir gerçek” şeklinde konuşuyor./Euronews

Yayınlama: 09.12.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.