Viyana ‘’Yaz Gecesi Konseri 2019’’ Bugün
Dünyanın en iyi senfonik müzik topluluğu olarak bilinen Viyana Filarmoni Orkestrası, Perşembe akşamı başkent Viyana’da halka açık konser verecek.
Viyana Schönbrunn Sarayı parkında ‘’Schlosspark’’ saat 20.45 de başlayacak olan yaz konseri, her yıl olduğu gibi ücretsiz ve halka açık yapılacak.
Yaklaşık 80 ülkeden canlı yayınlanacak olan konser için, binlerce müzik sever günler öncesinden Viyana’ya akın etti.
Geçmiş ile gelecek arasında bağlantı kurmayı başarabilen, asık suratlı bir müzik olarak (yanlış) algılanmış klasik müziğin daha anlaşılabilir, kolay dinlenebilir örnekleriyle beraber icra eden orkestra ne zaman ve kim tarafından kurumuştur?
Viyana Filarmoni Orkestrası, 1842 yılında besteci Carl Otto Nicolai tarafından kurulmuştur.
Beethoven ve Mozart’ın senfonik eserlerini seslendirmeyi arzulayan Viyana Devlet Operası Orkestrası sanatçılarının operadan bağımsız olarak filarmonik konser dizileri sunma kararını alması ile Viyana Filarmoni Orkestrası oluşmuştur.
Tamamen bağımsız ve kararlarını üyelerinin demokratik oyları ile alan bir orkestradır, günümüzde de bu ilkeler ile hareket eder.
İdari işlerin bir kısmı aralarından seçilen 12 kişilik bir idare komitesine devredilmiştir.
İdari kurulun yetkisi dışındaki tüm konularda basit çoğunluk kararı ile harekete edilir.
Konser Salonu
Viyana Filarmoni Orkestrası, Viyana’daki Müzik Dostları Derneği Salonu’nda (Musikvereinsaal) düzenli konserler verir.
Özel konserler ve turnelerle birlikte yılda 90 konser vermektedir.
Viyana Devlet Operası
Orkestra üyeleri, Viyana Devlet Operası Orkestrası’nda üç yıllık deneme süresini tamamlayan müzisyenler arasından seçilir.
Viyana Filarmoni’nin daimi üyeleri, Viyana Operası’nda da çalışmayı sürdürür.
Seksen yıldır Viyana Filarmoni, Viyana Operası’nın yaz tatilinde olduğu sırada Salzburg’a gider ve Salzburg Festivali’nin omurgasını oluşturur.
Şefler
Orkestra, 1933’ten bu yana daimi bir şef altında bulunmaz; her bir konseri dünyaca ünlü konuk şefler tarafından yönetilir.
1933’e kadar olan dönemde ise abone konserlerini yönetmek için her sene bir şef seçilmiş ve kimi zaman birkaç yıl, kimi zaman çok daha uzun süre üst üste seçilen şefler tarafından yönetilmiştir.
1847’de Nicolai’nin Viyana’yı terk etmesinden sonra pasif hale gelen orkestra, 1860’ta Carl Eckert’in şef olarak orkestraya girmesi ile konser aboneliklerini başlatmış ve düzenli konser vermeyi hiç bırakmamıştı.
1875-1882 yılları arasında Hans Richter tarafından yönetilen orkestra, bu dönemde Brahms’ın 2. ve 3. senfonilerinin ilk seslendirilişini gerçekleştirdi.
İlk yurtdışı konserini Paris’te orkestrayı 1898-1901 arasında yöneten Mahler’in şefliği döneminde verdi. Daha sonraki şefler Felix Weingartner (1908–27), Wilhelm Furtwängler (1927–30) ve Clemens Krauss (1930–33) idi.
Enstrümanlar
Orkestranın önemli bir özelliği diğer büyük orkestralarda bulunmayan kendine özgü enstrümanların ve çalma tarzlarının varlığıdır.
Kullanılan klarnet, trombon, timpani, obua gibi çalgılarda farklıdır. Orkestra, 18. yüzyıl sonu Avrupa müzik anlayışını ve sesini korumuştur.
19. yüzyılda müzikte ulusal akımların doğması ile enstrüman yapımında farklılıklar olmuştu; Viyanalılar ise Viyana Klasiklerine sadık kalmışlardır.
Konserleri verdikleri ünlü “Altın Salon”un efsanevi akustik özelliklerinin de orkestranın kendine özgü sesine katkısı vardır.(virgül.at)