AB ülkeleri, Macaristan’ı boykot ediyor

AB ülkeleri, Macaristan’ı boykot ediyor

Çoğu AB ülkesinin adalet bakanları, AB dönem başkanı Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen adalet bakanları gayri resmi toplantısına kendileri katılmak yerine yardımcılarını gönderdi.

Avrupa Birliği (AB) adalet ve içişleri bakanlarının iki gün sürecek gayrı resmi zirvesi AB dönem başkanı Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de başladı.

Macaristan’ın AB dönem başkanlığının son günlerde düzenlediği diğer gayrı resmi etkinlikler gibi bu etkinlik de bazı üye devletler tarafından boykot edildi.

Etkinliğe katılmayı tercih eden siyasetçilerden bazıları katılımlarına ilişkin herhangi bir yorumda bulunmazken, bazıları da bunu sadece bir fikir beyanı olarak nitelendirdi.

Litvanya İçişleri Bakan Yardımcısı Arnoldas Abramavicius, “Bence bu Macaristan’ın dış faaliyetlerinin bazen Avrupa çerçevesine uygun olmamasına yönelik bir tepki,” dedi.

“Bazı ülkeler, alt düzey temsilcilerini gönderdi, bazı ülkeler bakanlar düzeyinde, bunun bir boykot olduğunu söylemiyorum ancak üye devletler tarafından ifade edilen bir tür görüş.”

Fransa’da Vatandaşlıktan Sorumlu Devlet Bakanı Sabrina Agresti-Roubache ise yorum yapma konusunda daha az istekliydi.

Agresti-Roubache, “Herhangi bir yorumum yok, ben Fransız bir bakanım. (İçişleri Bakanı) Sayın Gerald Darmanin’i temsil ediyorum, sadece Avrupalı olduğumuz için buradayım,” ifadelerini kullandı.

Toplantıya başkanlık eden Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, katılımcıların işbirliği olmadan AB güvenliğinin garanti altına alınamayacağı ve zorluklara daha hızlı yanıt verilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

“Sınır kontrollerinin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi için her üye devletin sistemin düzgün bir şekilde çalışmaya hazır olması gerekiyor,” diyen Pinter, “Bu, iç güvenliği önemli ölçüde arttıracaktır.”

Pinter, tüm meslektaşlarının Brüksel ve Lüksemburg’daki “düzenli” bakanlar kurulu toplantılarına katılacağından emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir AB üye devletinin Avrupa Konseyi toplantılarında sadece devlet sekreteri düzeyinde temsil edilmesi alışılmadık bir durum olmasa da, bunun düzenli bir hal alması durumunda Macaristan-AB Dönem Başkanlığının prestijini sarsması muhtemel.

Yayınlama: 23.07.2024
Düzenleme: 23.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.