Amerika Avrupa Birliği üzerine oyun mu oynuyor? | Yaptırımlar hâlâ mantıklı mı?

Amerika Birleşik Devletleri öteden beri ezeli düşman gördüğü Sovyetler Birliği ve bugün Rusya’nın komşu ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmuş, onları silah ve mali acıdan desteklemiştir. Ukrayna işgalinin bedelini dolaylı yoldan AB ülkeleri ödeyecek gibi…

Amerika Avrupa Birliği üzerine oyun mu oynuyor? | Yaptırımlar hâlâ mantıklı mı?

G7 ve AB’nin Rus petrol ve doğalgazına tavan fiyat uygulamayı gündeme almasıyla, Rusya Kuzey Akımı 1 üzerinden gerçekleşen doğalgaz arzını durdurdu ve yaptırımlar kaldırılana kadar da yeniden başlatmama kararı aldı. Arz miktarı haziran ayında düşürülmüştü. Halihazırda yüksek seyreden enerji fiyatlarının bununla birlikte daha da artması, Avrupa basınında yaptırımların etkisine dair tartışmaları bir kez daha alevlendirdi.

Rusya’dan çok Avrupa’ya zarar veriyor

La Vanguardia, yaptırımların işe yararlığı konusunda ciddi şüphelere sahip:

“AB’nin Rusya’ya karşı çatışmacı tutumunun, Ruslardan çok Avrupalılara zarar veren bir bumeranga dönüştüğü ortada. Mesela G7’nin geçtiğimiz cuma günü Rus petrolünün fiyatına üst sınır getirileceği açıklaması. … Üzerinden daha iki saat geçmemişti ki Rusya, buna tepki olarak Kuzey Akımı üzerinden Avrupa’ya doğalgaz arzının askıya alınacağını ilan etti. … Oluşan zarar, Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan çok daha büyük. … Ukrayna’daki savaş Rusya açısından Putin’in umduğu kadar iyi gitmiyor olabilir – ekonomik savaş ise Avrupa’ya daha da fazla zarar veriyor: Bizi cehennem gibi bir kış bekliyor.”

Yaptırımları gevşetmeyin!

Siyaset bilimci Nathalie Tocci, La Stampa’da şiddetle karşı çıkıyor:

“Enerji krizine yaptırımların neden olduğu iddiası yanlış. … En fazla, pazartesi günü Kuzey Akımı boru hattının Batı yaptırımları yürürlükteyken artık açılmayacağını itiraf ederek gerçek yüzünü gösteren Kremlin’in misilleme girişimlerinin sebep olduğu bir enerji krizinden bahsedilebilir. Dolayısıyla, kısıtlamaların kaldırılmasını savunanlar aslında şunu söylüyor: Moskova’nın şantajlarına boyun eğmeli, Kiev’i yalnız bırakmalı ve filmi işgalin başladığı 23 Şubat’a geri sarmalı. … Rusya’nın misillemeleri tam da yaptırımlar can yaktığı -hem de nasıl yaktığı- için geldi.”

Boşalan raflar Putin’e desteği azaltıyor

Jornal de Notícias, kıtlığın Rus halkının Putin’e başkaldırmasına sebep olabileceğini hatırlatıyor:

“Avrupalılar ne kadar zarar görürse görsün, Putin’in kazanmaması gereken bir bilek güreşi bu. Çünkü Moskova’da Sovyet dönemine geri dönülüyor yalnızca Putin’in yayılmacılık çabaları yüzünden değil, aynı zamanda ekonomideki çöküş dolayısıyla da: Süpermarket raflarında yiyecekler tükeniyor ya da basit bir pantolonun üretimi için bile hammadde eksikliği yaşanıyor. Son 30 yılda bolluğa ve tüketime dayalı bir yaşam tarzına alışan Ruslar, anavatan uğruna kendi konforlarından vazgeçmek istemiyor olabilirler.”

Yozlaşmış bir ekonomi savaşı kaldıramaz

Ekonomi profesörü Konstantin Sonin, Facebook’ta bir makalesini paylaşırken yaptığı yorumda, Rusya’nın yaptırımlar ve savaşın tatmin etmeyen seyri karşısında bir savaş ekonomisi yürütemeyeceği tezini savunuyor:

“Putin’in Rus ekonomisini ‘savaş rayları’ üzerinde ilerletmesi mümkün değil. Bunu yapmayacağını söylemiyorum (çünkü belki de yapar), başaramaz diyorum. Zira Putin’in bütün bakanları, özellikle de münferit sektörlerden sorumlu olanlar, görevleri başında multimilyoner olmaya alışkınlar. Putin döneminde her şey, çılgınca bir yozlaşma ve tüm yandaşların zenginleşmesi üzerine inşa edildi. Bunu değiştirmesi Putin için intihar olur.”

Yayınlama: 08.09.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.