Avusturya Medyası | ‘’Osmanlı İmparatorluğu’nun Dönüşü’’

Ayasofya’da ilk Cuma namazının kılınmasını, Avusturya medyası da yakından izledi. Avusturya basınına göre, Ayasofya’nın ibadete açılması, güç gösterisi ve cumhuriyetin bitmesi.

Avusturya Medyası | ‘’Osmanlı İmparatorluğu’nun Dönüşü’’

İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten 1934’te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya, Cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı.  

Dünyanın birçok ülkesinde gazetelerin manşetinden verdiği haber, Avusturya ana akım medyasında da yer aldı. 

‘’Büyük Ayasofya Kilisesi’’nin camiye dönüştürüldüğüne ve daha sonra müzeye çevrildiğine yer veren medya, binlerce Müslümanın akın ederek cuma namazı ile tekrar camiye çevrildiğine yer verdi.  

Avusturya medyası, Ayasofya’nın açılış tarihine de atıfta bulunarak, ‘’Erdoğan ve sempatizanları için Türkiye’nin laik cumhuriyeti sona eriyor ve Osmanlı İmparatorluğu’nun modern bir versiyonu yeniden başlıyor.’’ yorumu yapıldı. 

Bu nedenle tarih rastgele seçilmedi denilen haberde, 97 yıl önce 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması imzalandı, Türkiye Cumhuriyeti doğdu denilerek, içten seküler ve dıştan batıya doğru meyilli olan bu Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyeti 24 Temmuz 2020’de son derece sembolik olarak sona erdi yorumunda bulunuldu.  

‘’Erdoğan Osmanlı Gibi Davranıyor’’ 

Bir zamanlar Osmanlılar gibi Erdoğan da geniş bir dış politika izliyor denilen haberde, Türk askerleri Irak, Suriye ve Libya’da.  

Savaş gemileri, Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır’dan gelen protestolara rağmen, Doğu Akdeniz’deki Türk gaz ve petrol aramalarına eşlik ediyor.  

Başka yolu yoksa, Erdoğan şiddet kullanmaktan korkmaz denildi.  

İstanbulluların çoğunluğu Ayasofya’daki gösteriyi görmezden gelip günlük yaşamlarına devam etse bile: Bu gün Erdoğan’ın rakiplerinin hafızalarında iz bırakacak yorumu yapıldı. |virgül  

Yayınlama: 24.07.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.