Avusturya “ödünç alınmış bir zamanda yaşıyor”

The New York Times gazetesi, Çoğu Avrupa Birliği ülkesinin aksine Avusturya, Rusya’dan Ukrayna’daki savaştan önceki kadar doğalgaz almaya devam ediyor diyerek, aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin [FPÖ] Rusya ile olan yakınlığına dikkat çekti.

Avusturya “ödünç alınmış bir zamanda yaşıyor”

Moskova’nın askerlerine Ukrayna topraklarına girme emri vermesinden bu yana geçen 17 ay içinde Avrupa’nın dört bir yanındaki ülkeler, ucuz Rus gazına olan uzun süreli bağımlılıklarını azaltmak için şaşırtıcı bir hızla harekete geçti.

Savaştan önce tedarikinin yüzde 55’ini Rusya’dan sağlayan Almanya artık sıfır ithalat yapıyor. Polonya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti gaz akışını durdurdu ya da durdurmak üzere. İtalya ise ithalatını istikrarlı bir şekilde azaltıyor ve bu yılın sonuna kadar Rus doğal gazından arınacağını taahhüt ediyor.

Buna karşın, işgalden önce gazının yaklaşık yüzde 80’ini Rusya’dan alan Avusturya, Mayıs ayında hala toplam gazının yarısından fazlasını Rusya’dan alıyordu. Talebin daha yüksek olduğu Mart ayında ise bu rakam yüzde 74’e ulaştı. Avusturyalı enerji şirketi OMV Group’un CEO’su bu ay yaptığı açıklamada, Rusya gaz sattığı sürece Avusturya’nın da gaz alacağını söyledi.

Hükümetin taahhüt ettiği gibi Rus gazından vazgeçme konusunda yaşadığı zorluklar, Avusturya’nın gaz ödemelerinin Moskova’nın savaş makinesini finanse etmeye yardımcı olduğunu söyleyen eleştirmenlerin tepkisini çekiyor.

Columbia Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Kamu İşleri Okulu Küresel Enerji Politikası Merkezi’nde araştırma görevlisi olan Anne-Sophie Corbeau, “Yeterince çaba gösterdiklerini düşünmüyorum” dedi. “Hükümet Rusya’ya karşı en dostane tutum içinde olanlardan biri.”

1968’de Sovyetler Birliği ile gaz anlaşması imzalayan ilk Batı Avrupa ülkesi olan Avusturya, on yıllardır Rusya’dan gelen gaza büyük ölçüde bağımlı.

Avrupa Birliği’nin Rus doğalgaz ithalatına karşı, Rus petrol ve kömürüne uyguladığı gibi resmi bir yaptırım başlatmamasının en önemli nedenlerinden biri, Avusturya ve diğer büyük alıcıların doğalgaza ihtiyaç duyduklarını savunmaları. Ve bazı Avrupa ülkeleri, satılan toplam miktar eskiden boru hattıyla kıtaya ulaşan hacimlerin küçük bir kısmı olmasına rağmen, gemiyle gelen Rus sıvılaştırılmış doğal gazının alıcısı olmaya devam ediyor.

Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer geçen yıl yaptığı açıklamada, doğalgazın derhal kesilmesinin ekonomik yıkıma ve kitlesel işsizliğe yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

Avusturya’nın koalisyon hükümetinde ilerici Yeşiller Partisi üyesi olan Enerji Bakanı Leonore Gewessler, hükümetin 2027 yılına kadar Rus doğalgaz ithalatına son verme kararlılığını sürdürdüğünü söyledi.

Ancak Gewessler, “yıllar ve on yıllar süren yanlış politikaları sadece birkaç ay ya da bir yıl içinde geri almak kolay değil” diye ekledi. Almanya, İtalya ya da Yunanistan’ın aksine Avusturya, denize kıyısı olmayan bir ülke olarak, sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyacak gemiler için terminaller inşa edemez.

Viyana’daki hükümetin yeterince hızlı çalışıp çalışmadığı sorusu lojistik ve ekonomik olduğu kadar siyasi bir sorun.

Avusturya, savaş sonrası işgalinin sona ermesi için Sovyetler Birliği ile müzakere edildiği 1955 yılından bu yana Anayasasında yazılı bir ilke olarak resmi olarak tarafsız kalmaktadır. Sonuç olarak, Amerika ve Avrupa askeri ittifakı olan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün bir üyesi değildir.

Ülke Ukrayna’nın işgalini şiddetle kınadı, mültecileri kabul etti ve Ukrayna’ya silah sevkiyatının sınırlarından geçmesine izin verdi. Ancak Rus enerji devi Gazprom birçok Avrupa ülkesine tedariki aniden durdururken, Avusturya tüm payını almaya devam etti ve ruble yerine Euro ile ödeme yapmak için Rusya’dan onay aldı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Rusya’nın Avrupa Birliği’ndeki en yakın müttefiki olduğu açık. Ancak Viyana’nın diğer enerji kaynaklarına daha hızlı geçiş yapma konusundaki isteksizliği, Avusturya’nın Rus çıkarlarına çok yakından bağlı kaldığı endişelerine yol açtı.

Varşova Enstitüsü Avrasya Programı Direktörü Grzegorz Kuczynski, “Avusturya’daki siyasi elit, bence Rusya’ya en sempati duyanlar arasında yer alıyor” dedi. “Bu nedenle Viyana’nın Moskova’ya karşı daha az çatışmacı bir AB politikasını etkilemeye çalışacağını düşünüyorum.”

Kuczynski, 2018’deki düğününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin ile dans ederek sansasyon yaratan ve Putin’in 50.000 Euro değerindeki safir küpe hediyesini kabul eden eski dışişleri bakanı Karin Kneissl gibi isimlere atıfta bulundu. 2021’de Rusya’nın devlete ait petrol şirketi Rosneft’in yönetim kuruluna katıldı, ancak Mayıs 2022’de yaptırımların önerilmesinin ardından baskı altında ayrıldı.

Diğer Avusturyalı siyasi figürlerin de geçen yılki işgalden önce Rusya ile bağları vardı. Birçok eski üst düzey ulusal lider Rus şirket ve kuruluşlarının yönetim kurullarında görev aldı. Eski bir şansölye olan Wolfgang Schüssel, Rusya’daki en büyük özel şirket olan Lukoil’in yönetim kurulundaydı. Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bir ay sonra istifa etti.

Putin’in Birleşik Rusya partisiyle yakın ilişkileri olan ve kamuoyu yoklamalarında giderek güçlenen aşırı sağcı Özgürlük Partisi, Mart ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin bir konuşması sırasında Parlamento’yu terk etti.

Enerji Bakanı Gewessler, Rus politikasının kınanması ya da yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması konusunda “tam olarak aynı fikirde olmayan siyasi oyuncular var” dedi.

Gazprom ile 2018 yılında imzalanan ve dönemin Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile Putin’in de katıldığı mevcut anlaşma, Avusturya’nın yılda altı milyar metreküp gaz almasını öngörüyor ve 2040 yılına kadar alışılmadık derecede uzun bir süre yürürlükte kalacak. Şirket aynı zamanda Rusya ile Almanya arasında şu anda feshedilmiş olan Kuzey Akım 2 boru hattının da finansal destekçisiydi,

İşgal başladığından bu yana Avusturyalı enerji şirketi OMV, Rus gazı için 7 milyar Euro, yani yaklaşık 7,7 milyar Dolar harcadı.

OMV’nin CEO’su Alfred Stern, Financial Times’a verdiği son röportajda, mevcut olduğu sürece “Gazprom’dan bu miktarları almaya devam edeceğiz” dedi.

OMV tekrarlanan yorum taleplerine yanıt vermedi. Ancak şirket Cuma günü yaptığı açıklamada, “devam eden tedarik kaynağı çeşitlendirmemizi ilerletmek” amacıyla 2026 yılından itibaren enerji devi BP’den gaz satın almak için 10 yıllık bir anlaşma yaptığını duyurdu.

Avusturya hükümeti OMV’nin yaklaşık yüzde 30’una sahip. Birleşik Arap Emirlikleri ise yüzde 25’ine sahip.

Brüksel’deki Bruegel düşünce kuruluşunda iklim ve enerji uzmanı olan Georg Zachmann, ülkenin enerji arzına ilişkin stratejik kararların yönetim kurulu odalarında değil devlet dairelerinde alınması gerektiğini söyledi.

Zachmann, “OMV özel bir şirket ve hissedarları için mümkün olduğunca çok para kazanmaya çalışıyorlar,” dedi. “Onların iş yapma kabiliyetlerini kısıtlamak Avusturya hükümetinin ve Avrupalı politika yapıcıların çıkarına olacaktır.”

Zachmann, Gazprom’dan gelen arzın azaltılmasının kaçınılmaz olarak daha yüksek fiyatlar anlamına geleceğini de kabul etti.

Resmi kararlar her halükârda olayların önüne geçebilir. Gazprom’un savaşa rağmen Ukrayna’dan geçen boru hatlarıyla Rusya’dan Avrupa’ya doğal gaz sevk etmeye devam etmesini sağlayan mevcut beş yıllık sözleşme önümüzdeki yılın sonunda sona eriyor ve Kiev hükümeti bu anlaşmayı yenilemeyeceğini belirtti.

Küresel Enerji Politikası Merkezi’nden Bayan Corbeau’ya göre Ukrayna boru hatları Avrupa Birliği’nin gaz ithalatının yaklaşık yüzde 5’ini taşıyor. Bu hatların kullanımının sona ermesi, Rusya ile Türkiye arasındaki doğrudan bağlantı olan TürkAkım’ı Avrupa’ya boru gazının tek giriş noktası olarak bırakacaktır.

Bayan Corbeau Ukrayna transit düzenlemesiyle ilgili olarak “Zaman daralıyor” dedi. Rusya’dan gaz tedariki söz konusu olduğunda Avusturya “ödünç alınmış bir zamanda yaşıyor.” |© DerVirgül

Haberin orijinali için tıklayınız…

Yayınlama: 31.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.