Köşe yazıları | Avusturya’da bir doktorun intiharı infial yarattı
Lisa-Maria Kellermayr, aşı karşıtları ve Korona inkârcılarının öfkesine hedef olmuştu. Polis, resmi yetkililer ve siyasetçiler tarafından yalnız bırakıldığını hissettiğini söyleyen doktor, geçtiğimiz hafta muayenehanesinde ölü bulundu.
Avusturya’da bir doktorun intiharı infial yarattı: Korona pandemisi boyunca aşı yanlısı açıklamalarıyla tanınan Lisa-Maria Kellermayr, aşı karşıtları ve Korona inkârcılarının öfkesine hedef olmuştu.
Polis, resmi yetkililer ve siyasetçiler tarafından yalnız bırakıldığını hissettiğini söyleyen doktor, geçtiğimiz hafta muayenehanesinde ölü bulundu.
Yorumcular şokta ve net mesajlar verilmesini talep ediyor.
Dijital medeni cesarete ihtiyaç var
Doktorun siyasetçiler ve resmi yetkililer tarafından yalnız bırakıldığını hissetmiş olması Salzburger Nachrichten’i öfkelendiriyor:
“Aşırı sağcı gruplar, anlaşılmaz komplo teorilerini yaymaya ve ölümü üzerinden doktoru bir kez daha kurban etmeye cüret ediyor. … Dijital nefret suçları hâlâ yeterli ciddiyetle ele alınmıyor. Yetkililer dijital becerilerden, yeterli personelden ve sorun farkındalığından yoksun durumda. … Tepeden tırnağa nefretle bağırıp çağırdıktan sonra ikiyüzlü bir şekilde yalnızca aşı eleştirisi, pasifizm ya da adı her neyse başka bir şeyle ilgilendiklerini iddia eden herkese, yıkım ve acılardan kendilerinin de sorumlu olduğu açıkça söylenmeli. Eninde sonunda onlara karşı dijital medeni cesarete de sahip olmamız gerekiyor.”
Risk potansiyeli hafife alındı
Der Standard, Korona salgınının patlak vermesiyle toplumda var olan kutuplaşmanın artmasından üzüntü duyuyor:
“Yaşanan radikalleşme karşısında büyük ölçüde çaresiz ve çözümsüz kaldık. … Korkunç olan şuydu: Çaresizlik, yetkililerin de oldukça yetersiz tepkiler vermesine yol açtı. Risk potansiyeli hafife alındı. … Bunu organize edenler aşırı sağcılar ve her kim buna dahil oluyorsa, tarafını belli ediyor. … Nefret ve bu aşırı duygusallık iyiye alamet değil. Öfkemizi frenleyelim ve -mümkün olduğu kadar- birbirimize yaklaşalım. Birbirimizi dinleyelim, anlamaya çalışalım. Ancak bu bazen işe yaramayabilir. Karşımıza sınırlar çıkabilir. Bu konuda da çok net olmalıyız.”
Rusya elinden geldiğince zarar veriyor
Gazeta Wyborcza’ya göre Rusya, Batı’yı istikrarsızlaştırmak için aşı karşıtı grupları da kullandı:
“Ukrayna, son beş aydır Batı’nın desteğiyle Rus saldırganlığına karşı kendini savunuyor. Rusya da elinden geldiğince ve ne şekilde olursa olsun Batı’ya zarar veriyor. … Rus istihbarat servisleri, Ukrayna işgal edilmeden önce Batı’da kargaşa çıkarmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyordu. Bu yalnızca Donald Trump’ı, Brexit yanlılarını veya Katalan ayrılıkçıları desteklemekle de sınırlı değildi. … Avusturya’da aşı karşıtlarının baskılarına maruz kalan bir doktor intihar etti. Bu grupların bütün Avrupa’ya yayılan ayak izleri Moskova’ya kadar uzanıyor.”