Türkiye-İsrail geriliminin Avusturya medyasında bulduğu yankı!

Türkiye-İsrail geriliminin Avusturya medyasında bulduğu yankı!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları ve işgaline sert tepki gösterdi. Pazar günü AK Parti Rize İl Teşkilatı’nın düzenlediği toplantıya katılan Erdoğan, “Biz nasıl Karabağ’a girdiysek, nasıl Libya’ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok” dedi.

Buna karşın, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Erdoğan’ın sözlerine Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin benzetmesiyle yanıt verdi.

Katz, X hesabından yaptığı açıklamada, “Erdoğan, Saddam Hüseyin’in yolundan gidiyor ve İsrail’e saldırı düzenleme tehdidinde bulunuyor. (Erdoğan) orada (Irak’ta) ne olduğunu ve bunun nasıl bittiğini hatırlamalı” dedi. Katz X mesajında Erdoğan ve Saddam Hüseyin’in yan yana fotoğraflarını da paylaştı.

Saddam Hüseyin, ABD’nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesinin ardından 2006’da idam edilmişti.

Avusturya medyası

Avusturya medyası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasını sayfalarına hemen taşırken, dış haberlerle çok ilgilenmeyen bulvar gazeteleri dahi haberi son derece hızlı bir şekilde sayfalarında yayınladı.

Die Presse

Ülkenin en eski gazetelerinden olan Die Presse, haberi gördükten sonra analiz yazılarıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında anlam arayarak, “Erdoğan neden İsraillileri savaşla tehdit ediyor?” [Warum Erdoğan den Israelis mit Krieg droht] başlığıyla, Erdoğan’ın Hamas örgütüne atıfta bulunarak, “Türkiye Cumhurbaşkanı küçük bir İslamcı partinin baskısı altında” yorumunda bulunarak, siyaset bilimcisi Osman Bahadır Dinçer’in görüşlerine başvuruyor.

Der Standard

Avusturya’nın sol liberal tutarlı gazetelerinde olan Der Standard, “Erdoğan’ın İsrail’e tehdidi ne anlama geliyor?” [Was es mit Erdoğans Drohung gegen Israel auf sich hat] başlığıyla gördüğü haberi, “Türkiye Cumhurbaşkanı Ortadoğu’ya askeri müdahale yapacağını açıkladı. Ama büyük ihtimalle böyle bir şey olmayacak.” Alt başlığıyla gördü.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kışkırtıcı sözleriyle tanınıyor” diye yazan Der Standard gazetesi, “Bunlar, yıllar önce Angela Merkel’e, daha sonra Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’e ve Erdoğan’ın neredeyse her gün “yeni Hitler” diye hakaret ettiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yapılan hakaretler olabilir” diyerek, iç siyaset için sarf edilen sözler olarak değerlendirdi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 29.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.