Aşırı yağışlar Aşağı Avusturya Eyaletini felç etti

Aşırı yağışlar Aşağı Avusturya Eyaletini felç etti

Yağışlar nedeniyle Pazar sabahı Aşağı Avusturya’nın [Niederösterreich] tamamı afet bölgesi ilan edildi. Aşağı Avusturya’nın “dramatik bir durumda” olduğu söylendi. Sel sularında çalışan bir itfaiyeci hayatını kaybetti.

| Haberin videosu:

Eyalet valisi Johanna Mikl-Leitner (ÖVP), sabah eyalet liderlik ekibinin verdiği brifing sonrasında, “Aşağı Avusturya’da zor, dramatik saatler yaşıyoruz” dedi. Birçok Aşağı Avusturyalı için bunlar “hayatlarının en zor saatleri” olabilir. Mikl-Leitner, insanları radyo aracılığıyla risk durumu hakkında bilgilendirmeye çağırıyor. “Herkes dikkatli olsun ve acil servislerin talimatlarını dinlesin.”

Acil servisler, yetkililer ve topluluklar, “en zor koşullar altında” “vatandaşlarımızı korumak” için harika bir iş çıkaracaktır. Ancak bir itfaiyeci, operasyon sırasında meslektaşlarıyla birlikte bir konut binasının bodrumunu pompalamaya çalışırken hayatını kaybetti diye konuştu.

“Acil servislerin talimatlarını dinleyin”

Mikl-Leitner, “Maalesef her şeyi net olarak söyleyemeyiz” dedi ve daha fazla yoğun yağış beklendiğini de sözlerine ekledi. Steiermark, Karintiya, Yukarı Avusturya ve Burgenland federal eyaletlerinden itfaiye kuvvetleri ve özel ekipman talep edilirken, Federal Ordu’dan yardım operasyonu başlatılıyor. Aşağı Avusturya askeri komutanlığı, Federal Ordu’da yaklaşık 1000 askerin mevcut olduğunu söyledi.

Pernkopf: “Eşi benzeri görülmemiş olağanüstü bir durum”

Eyalet vali yardımcısı ve eyalet kriz ekibi başkanı Stephan Pernkopf (ÖVP), “eşi benzeri görülmemiş aşırı bir durumdan” bahsetti. Hidrologlar Pazar günü metrekare başına 60 litreye kadar yağışın devam etmesini bekliyor. “Bu dramatik çünkü ülke çapında daha fazla su baskını yaşanacak.”

Ottenstein rezervuarı sabah saatlerinde depolama kapasitesine ulaşacak. Bu, Kamp’taki su seviyelerinin daha da yükseleceği ve tahliyelerin gerçekleştiği ve devam ettiği anlamına geliyor. 100 yıllık bir taşkın değerinin aşılması durumunda bazı bölgelerde taşkın koruma önlemlerinin yeterli olmaması olasıdır. Pernkopf, “Çok dikkatli olunması gerekiyor” diye vurguladı.

Fırtına durumunun son birkaç saatte kötüleşmesi nedeniyle Devlet Kriz ve Afet Yönetimi (SKKM), Şansölye Karl Nehammer’in (ÖVP) de katılacağı İçişleri Bakanlığı’nda saat 14.00’te yeniden toplandı. Şansölye’nin şu anda esas olarak etkilenen federal eyaletlerin temsilcileriyle temas halinde olduğu söylendi.

Fahrafellner: “Öncelik insanları kurtarmak”

Acil durum hizmetlerinin en uygun eylem seçeneklerine sahip olmasını sağlamak için personel, tüm ülkeyi afet bölgesi ilan etmeye karar verdi. İtfaiyecinin ölümünden üzüntü duyan eyalet itfaiye komutanı Dietmar Fahrafellner, Cumartesi gününden bu yana 20.000 itfaiyecinin görevde olduğundan bahsetti. Şu anda odak noktasının insanları kurtarmak olduğunu açıkça belirtiyor. “İnsanları araçlarından kurtarmak zorundayız.”

Şu ana kadar 1.100 bina boşaltıldı. En küçük su kütleleri azgın akıntılara dönüştü. St. Pölten’de Europaplatz sular altında kaldı ve birçok bölgede barajlar patladı. Bazı itfaiye istasyonları da sular altında kaldı. Evlerden kurtarılması gereken çok sayıda insan da var. Şu anda içinde birkaç santimetrelik su bulunan her bodrumun dışarı pompalanamayacağı konusunda anlayışınızı istedi. Bekleme listesinde 2.000’den fazla görev var ve “bu sayı her geçen dakika artıyor” ancak öncelik şu anda insanları kurtarmakta.

Çok sayıda toplulukta sivil savunma alarmı

Pazar sabahı Eyalet Valisi Johanna Mikl-Leitner, ülke genelinde durumun “daha da kötüleştiğini” duyurdu. Sürekli yağan yağışlar nedeniyle Aşağı Avusturya’nın tamamı afet bölgesi ilan edildi. Eyalet başkenti ve Wachau’daki çeşitli topluluklarda sivil savunma alarmları tetiklendi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 15.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.