Avusturya’da kritik durum | Metrekare başına 300 litre yağış bekleniyor

Avusturya’da kritik durum | Metrekare başına 300 litre yağış bekleniyor

Aşağı Avusturya eyaletinde [Niederösterreich] beklenen yağış miktarına ilişkin tahminler arttı. Eyalet Milletvekili Stephan Pernkopf [ÖVP], Cuma günü Tulln’de düzenlenen bir brifing sonrasında, “Durum daha da kötüleşti! Artık metrekare başına 300 litreye kadar yağış ve kasırga benzeri rüzgarlar bekliyoruz” dedi.

Hazırlıklar sürüyor. Ülkenin birçok yerinde yağmur yağmasına rağmen itfaiye ekiplerinin çalışmaları şimdilik idare edilebilir durumda denildi.

Hava durumu tahmincileri bir kez daha önümüzdeki günlerde sel ve toprak kaymalarına karşı uyardı. Kar ve yağmur nedeniyle tren ve karayolu bağlantıları kapatıldı. Gelecek hafta yapılması planlanan “Wachau’dan Yıldız Gecesi” iptal edildi.

Yapılan açıklamada, “Tuna Nehri boyunca 10 ila 15 yıl yaşanmamış sel felaketleri bekliyoruz ve nehrin kolları üzerinde son 30 yıl yaşanmamış, hatta bazı yerlerde 100 yıllık sel felaketleri yaşanabilir. Genel hava durumu, genel olarak kritik bir durumla karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor” dendi.

Pernkopf, eyalet valisi Johanna Mikl-Leitner [ÖVP] ve eyalet uyarı merkezi ve eyalet itfaiye teşkilatından uzmanlarla yaptığı brifing sonrasında tehlike tüm ülke için geçerli”diye açıkladı.

Hazırlıklar: Mobil taşkın koruma sistemleri kuruluyor

Hazırlıklar kapsamında mobil taşkın koruma sistemleri kuruluyor, kum torbaları dolduruluyor ve tutma alanları oluşturuluyor. Örneğin EVN, Kamp’taki suyu boşaltıyor ve tampon depolama oluşturuyor. Yayına göre Pernkopf, selden korunmanın 2002’den bu yana büyük ölçüde genişletildiğini belirterek, “Bu, koruma ve hasarın önlenmesi anlamına geliyor, ancak bu hava durumu nedeniyle son derece dikkatli olmak gerekiyor.”

Eyalet su yönetimi departmanı başkanı Martin Angelmaier, “Önümüzdeki 48 saate ilişkin tahmin, Aşağı Avusturya’nın güneyinde, Viyana Ormanı’ndan başlayıp doğu Mostviertel boyunca Ötscher bölgesine kadar uzanan yoğun bir yağış olduğunu gösteriyor. Mevcut tahminler bize, 200 milimetreye kadar yağış değerleri gösteriyor” dedi.

Mikl-Leitner: “Hava durumu gergin”

Vali Mikl-Leitner, “Hava durumu gergin. Bizim için en önemli şey Aşağı Avusturyalılarımızın güvenliğidir” diye vurguladı. Önümüzdeki birkaç güne hazırlanmak için mümkün ve gerekli olan tüm önlemler alındı. Eyalet itfaiye teşkilatı birliğinin personel başkanı Andreas Herndler, “Eyaletin 100.000’den fazla üyesi olan yaklaşık 1.700 itfaiye teşkilatı mevcut” dedi.

Devamlı yağış ve fırtına nedeniyle Cuma günü birçok bölgeye itfaiye ekipleri, örneğin pompalama çalışmaları yapmak veya devrilen ağaçları kaldırmak için görevlendirildi. Eyalet komutanlığı sözcüsü Klaus Stebal, yardımcıların hâlâ tetikte olduğunu vurguladı.

Karayolları da alarma geçti. Eyalet milletvekili Udo Landbauer [FPÖ], “Hızlı bir şekilde müdahale edebilmek ve yardım edebilmek için tüm hazırlıklar yapıldı” dedi. Landbauer, “Su baskını, toprak kayması ve fırtına hasarı durumunda yol bakım departmanındaki meslektaşlarımız derhal hizmete çağrılıyor” dedi. Yapılan basın açıklamasıyla, karla kaplı yolların hızla temizlenerek tekrar yaşanabilir hale getirilmesi için kış servis ekipmanlarının kullanıma hazır olduğu duyuruldu. Ekskavatörler ve çamur süpürgeleri gibi büyük ekipmanlar da mevcuttur.

Aşağı Avusturya yol inşaatı müdürü Josef Decker, “Alplerin eteklerindeki yoğun kar yağışı nedeniyle son birkaç saat içinde pek çok operasyon gerçekleştirildi” dedi. B23 otoyolunda, St. Aegyd am Neuwalde’deki (Lilienfeld bölgesi) Lahnsattel üzerinden 3,5 tonun üzerindeki araçlar için kar zincirleri gerekli olduğu söylendi. Puchenstuben (Scheibbs bölgesi) ile Annaberg’deki Lassingrotte (Lilienfeld bölgesi) arasındaki B28 ve Annaberg’deki Wienerbruck yakınlarındaki Mariazeller Straße (B20) dahil olmak üzere, kışın sürüş koşulları ve devrilen ağaçlar nedeniyle yollar geçici olarak kapatıldı.

Hava yolcuları gecikmeleri beklemek zorunda: Schwechat’taki Viyana Havalimanı’nda talep üzerine “Avrupa’nın çeşitli yerlerindeki ve Viyana’daki mevcut kötü hava koşulları nedeniyle, şu anda Viyana’dan gelen hava trafiğinde izole gecikmeler var” dedi. Yolculara, rezervasyon yaptıkları uçuşların durumunu havalimanı web sitesinden veya havayollarından kontrol etmeleri tavsiye edildi.

Hava koşulları nedeniyle eyalette çok sayıda etkinlik iptal edildi. Pazar günü yapılması planlanan Wachau Maratonu’na ek olarak, 20 ve 21 Eylül tarihlerinde Rossatzbach’ta (Krems-Land bölgesi) “Wachau’dan Yıldız Gecesi” gerçekleştirilemeyecek. ORF Cuma günkü bir yayında, “Bildiriye göre, etkinlik alanının mevcut Tuna su seviyelerine göre temizlenmesi gerekiyor” dedi. Etkinlik için önceden satın alınan biletler iade edilecektir.

Federal Demir Yolları ÖBB’ye göre, Wiener Neustadt Hauptbahnhof – Puchberg am Schneeberg, Wöllersdorf – Gutenstein, Bad Fischau/Brunn – Gutenstein, Leobersdorf – Weisenbach-Neuhaus ve Wiener Neustadt Hauptbahnhof – Friedberg güzergahlarındaki seferler Cumartesi sabahından Pazartesi akşamına kadar önleyici olarak durdurulacak. Yedek demiryolu hizmetleri kuruluyor. Wachau’da, tahmin edilen sel durumu nedeniyle Tuna Nehri’nin sol yakasındaki bölgesel otobüs seferleri, operasyonların bitiminden itibaren Cumartesi gününden itibaren durdurulacak. NÖVOG, 715 numaralı hattın yedek olarak mevcut olduğunu ve VOR’da geçerli biletlerin tanınacağını duyurdu.

Cumartesi günü en yoğun yağışın ardından fırtına bekleniyor. Şehirler ve topluluklar da hazırlanıyor. St. Pölten’de Kaiserwald, Hammerpark ve Sparkassenpark kapatıldı. Fırtınalar sırasında Viehofner ve Ratzersdorf göl bölgelerine giriş yasaklandı. Wiener Neustädter Sulh Hakimi’nden yapılan açıklamada, “Büyük ağaçlar boyunca uzanan parklar ve yollar kontrol edilecek ve gerekirse güvenlik nedeniyle kapatılacak” dedi. Baden Belediyesi, Schwechat ve Mühlbach bölgesindeki sakinleri “önümüzdeki günlerde özellikle dikkatli” olmaya çağırdı. Würflach Belediyesi’nin (Neunkirchen bölgesi) fırtına ve sel riski nedeniyle Johannesbachklamm’ın Pazartesi gününe kadar kapatılmasının beklendiği bildirildi.| ©DerVirgül

Yayınlama: 13.09.2024
Düzenleme: 14.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.