İşçiler, hakları olan 38.1 milyon Euro’yu aldı
Yılın ilk yarısında 82.000 kişi iş yerindeki sorunlar nedeniyle Aşağı Avusturya İşçi Odası’na yardım için başvurdu. Mağdurlar işçiler için 38.1 milyon Euro kazanıldığı belirtiliyor. Haksız işten çıkarmalar giderek daha sık görülüyor.
Aşağı Avusturya İşçi Odası (AKNÖ) Başkanı ve Aşağı Avusturya Sendikalar Federasyonu [ÖGB NÖ] Başkanı Markus Wieser’e göre, uzmanlar sadece maaş bordrolarını kontrol ederek soruşturmaların büyük bir kısmına yardımcı olabildiler.
Wieser, 7.400’den fazla işçi için “ödenmemiş maaş ve ücretlerin işverenden talep edilmesi ve mahkemede dava açılması ya da iflasın ardından alacaklarının güvence altına alınması gerekiyordu” dedi. Buna ağır hasta işçilerin maluliyet ya da iş göremezlik maaşı almalarına yardımcı olmak da dahildir.
Etkilenenlere birkaç bin Euro verildi
Bu kez dikkat çeken husus, gerekçesiz işten çıkarmalarla ilgili sorunların sayısındaki artış oldu. AKNÖ Bölgesel Görevler Başkanı Thomas Kaindl, Aşağı Avusturya’nın güneyinden bir vakayı anlattı. Kaindl, “Neunkirchen bölgesinden bir otobüs şoförü, hastalanması üzerine haber verilmeden işten çıkarıldı” dedi. Bunun üzerine işten çıkarma tazminatı ve maaşların ödenmeye devam edilmesi de dahil olmak üzere ödenmemiş tüm ödemeler ilgili kişi için talep edildi. İşveren, toplamda 7.400 Euro ödemeye mahkum edildi.
Bir başka vaka da Waldviertel’den bir kadın çalışanla ilgiliydi. Bir ayla sınırlı bir deneme süresi iş sözleşmesi vardı ve sürenin bitiminden sonra işe başladı. AKNÖ’ye göre, kadın bu nedenle sürekli bir iş ilişkisine sahip olduğunu varsaymıştır. Kaindl, “Ancak iş bitiminden sonra işveren, deneme süresinin dolduğunu belirterek işten çıkış belgesini kadına teslim etti” dedi. AKNÖ de bu durumda harekete geçti ve kadına 4.400 Euro ödenmesini sağladı.
AKNÖ İş ve Sosyal Hukuk Bölümü Başkanı Doris Rauscher-Kalod, “İşten çıkarma için, işverenin herhangi bir ihbar süresiyle kadını çalıştırmaya devam etmesinin makul olarak beklenemeyeceğine dair iyi nedenler olmalıdır” dedi. Mavi ve beyaz yakalı çalışanlar için farklı nedenler söz konusudur. Ancak bazı vakalarda işverenler bu gerekçeleri mahkemede kanıtlayamadı. Rauscher-Kalod, bu nedenle işten çıkarmaların haklı olmadığını söyledi.| ©DerVirgül