Avusturya’da yaşayanların yarısından fazlası aşırı kilolu
Obezite İttifakı ve Avusturya Sağlık Sigorta Fonu [ÖGK], aşırı kilolu ve obeziteden etkilenen çok sayıda insan nedeniyle ciddi uyarılarda bulunuyor. Uzamanlar, “sağlıklı çikolata diye bir şey yoktur” diyor…
Şu anda yetişkinlerin yarısından biraz fazlası ve çocuk ve gençlerin yaklaşık dörtte biri aşırı kilolu. Erkeklerin tüm yaş gruplarında daha sık etkilendiği ve yaş ilerledikçe görülme sıklığının hızla arttığı vurgulandı.
Zaten dokuz yaşındaki çocukların üçte biri fazla kilolu
Avusturya’da yetişkin erkeklerin yüzde 41’i fazla kilolu, yüzde 18’i ise obeziteden muzdarip. Kadınlarda ise bu oran biraz daha düşük; yüzde 27’si fazla kilolu, yüzde 15’i ise obez. Ancak bu sağlık sorunu şimdiden genç nesli etkiliyor: Dokuz yaşındaki erkek çocukların yüzde 31’inden fazlası ve kız çocuklarının yüzde 29’u aşırı kilolu ya da obez. Avusturya Sağlık Sigortası Fonu başkan yardımcısı Andreas Huss, toplumun bu kronik hastalığın giderek daha fazla insanı etkilemesini göze alamayacağı konusunda uyarıyor.
Aşırı kilo, birçok ikincil hastalığı da beraberinde getiriyor
“Obezite, etkilenen insanlar ve toplum için çok stresli bir hastalıktır; bu da birçok ikincil hastalığa ve yaşamın erken dönemlerinde yaşam kalitesinin düşmesine neden olur” diye açıkladı. Bu nedenle beslenme, egzersiz ve psikoloji açısından önlemenin yanı sıra sağlık okuryazarlığını geliştirmek de son derece önemlidir. Huss, “Yüksek oranda işlenmiş ve hastalığa neden olan gıdalar açıkça etiketlenmelidir. Çünkü sağlıklı çikolata diye bir şey yoktur” dedi.
Doktor Florian Kiefer, “Obezite, gelişiminde ve ilerlemesinde birçok farklı faktörün etkileşimde bulunduğu kronik bir hastalıktır. Bunlar arasında diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı unsurları yer alır, ancak etkilenenlerin yaklaşık yüzde 70’inde aynı zamanda genetik faktörler de vardır” diye açıkladı. Avusturya Obezite İttifakı Başkanı, damgalanma ve psikolojik sonuçlara ek olarak, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kan basıncında artış, kan lipit düzeylerinde artış, kalp krizi, felç veya demans gibi ikincil hastalıkların da bulunduğunu bildirdi.
OECD tahmini: Obezite nedeniyle GSYH da düşüyor
Etkilenenlerin kişisel etkilerinin yanı sıra toplum, ekonomi ve sağlık sistemi açısından da ciddi sonuçları var. OECD’nin Avrupa’ya yönelik tahminleri, obezitenin Avusturya’nın GSYİH’sını 2020 ile 2050 yılları arasında yılda ortalama yüzde 2,5 oranında azaltacağını gösteriyor. Hastalık izni ve erken emeklilik gibi dolaylı maliyetler de buraya dahildir. ÖGK, yetişkinlere yönelik “Daha Kolay Yaşamak” ve “Daha Kolay Yaşamak – Çocuklar ve Gençler” programını sunuyor.| ©DerVirgül