Hayat kurtarmaya yardım edin!

Çarşamba günü [bugün] kutlanacak olan Dünya Kan Bağışçıları Günü vesilesiyle Kızılhaç acilen kan bağışı talep ediyor. Çünkü özellikle yaz aylarında çok sayıda bağışçı bulunmuyor. Avusturya’da her 90 saniyede bir ünite kana ihtiyaç duyulmakta.

Hayat kurtarmaya yardım edin!

Avusturya’da her 90 saniyede bir ünite kana ihtiyaç duyulmaktadır. Kızıl Haç’a göre bu durum yaz aylarında da değişmiyor, ancak birçok bağışçı tatilde. Talebi karşılamak için kuruluş birkaç haftadır “Yazı kurtarın” kampanyasıyla kan bağışını teşvik ediyor.

1.500 Steiermark kan rezervine ihtiyaç var

Kızıl Haç’a göre hedef, tatilin başlangıcına kadar hayat kurtaran 15.000 ünite kanı stokta bulundurmak. Steiermark Kan Bağışı Servisi Başkanı Christian Steinscherer, “Steiermark için bu, yaklaşık 1.500 ünite kan toplanması anlamına geliyor,” diye açıklıyor. Bunu başarmak için, Çarşamba günü Dünya Kan Bağışçıları Günü vesilesiyle, diğer yerlerin yanı sıra Graz’daki ORF Styria Bölge Stüdyosunda kan bağışı kampanyaları için davetiyeler gönderiliyor. Diğer etkinlikler Gleisdorf ve Judenburg’da gerçekleştirilecektir.

Tüm kan gruplarına talep var

Steiermark’ta şu anda kan rezervlerinde bir sıkıntı olmadığını, ancak son zamanlarda bağışçı sayısında bir azalma olduğunu söylüyorlar. Steinscherer, özellikle B negatif ve 0 negatif kan grubu stoklarının azaldığını söylüyor. Sonuncular özellikle aranıyor çünkü herkese verilebiliyorlar. Öte yandan AB kan grubu “evrensel alıcı” olarak kabul ediliyor. Temelde tüm kan gruplarına bağış olarak ihtiyaç duyulmaktadır. En yaygın kan grupları yüzde 40’ar oranla 0 ve A’dır. İnsanların yüzde 14’ü B grubuna sahiptir.

Kan bağışının yolu

Yılda 50.000 kan bağışı ilk olarak Üniversite Kan Grubu Serolojisi ve Transfüzyon Tıbbı Kliniğine – kısaca UBT – ulaşmaktadır. Bunun nedeni, bir kan bağışının aktarılmadan önce bir dizi testten geçirilmesidir. İdeal olan, kan bağışının sadece bir gün sonra kullanılabilmesidir.

Ancak bu kanlar sanıldığı gibi öncelikle kazazedeler için değil, kanser tedavisinde kullanılıyor. Burada esas olarak trombosit konsantrelerine ihtiyaç duyuluyor, ancak bunlar sadece yedi gün saklanabiliyor ve bunun da en büyük zorluklardan biri olduğunu söylüyorlar. Klasik kan rezervi, yani kırmızı kan hücreleri 42 gün boyunca saklanabiliyor. Plazma ise derin donduruluyor ve bir yıl boyunca saklanabiliyor.

Yasaklamanın olası bir nedeni olarak uzun mesafeli seyahat

Prensip olarak her sekiz haftada bir kan bağışı yapılabilir ve bağış başına yaklaşık yarım litre kan alınır. Kan bağışçısının sağlığı öncelikli ilkedir, ancak her sağlıklı kişi kan bağışçısı olarak uygun değildir. Uzun mesafeli seyahatler, örneğin sıtmalı veya tropikal bir bölgede yurtdışında kalmak altı aylık bir yasakla sonuçlanabilir. Yaş sınırı 18 ile 70 arasındadır.|© DerVirgül

Yayınlama: 14.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.