Hyalomma marginatum kene türü, otomobillerle Avusturya’ya geliyor!

Hyalomma marginatum kene türü, otomobillerle Avusturya’ya geliyor!

Hyalomma marjinatum kene türü Avusturya’da türünün yükselen yıldızlarından biri olarak tespit edildi. Ilıman kışlar ve iklim değişikliği sayesinde Avusturya kalıcı bir yuva haline gelebilir. Öte yandan dev kenelerin ülkeye nasıl geldiğine dair yeni bilgiler tespit edildi.

Şimdiye kadar kene yolculuğunun göçmen kuşlar tarafından yapıldığı sanılıyordu. Şimdi, ilk kez, AGES uzmanları bu kenelerin seyahat etmesinin yeni bir yolunu tanımladılar: otomobilleri yolculuk olarak kullanıyorlar.

Hyalomma’yı orijinal habitatından kuzeye tanıtmanın daha önce bilinmeyen bu yöntemi, artık ilk kez “Keneler ve Kene Kaynaklı Hastalıklar” uzman dergisinde bilimsel olarak anlatıldı.

Mayıs ve Haziran 2024’te, Hırvatistan’dan eve dönerken ve eve döndükten sonra arabada bu keneleri keşfeden birkaç kişi AGES ile temasa geçti. Edinilen bilgiye göre Hırvatistan, Hyalomma kenelerinin endemik olduğu Avusturya’ya en yakın bölge konumunda.

Dev kenelerden biri Viyana’ya kadar ulaştı

Daha önce Dalmaçya kıyısındaki Zadar’da konaklayan bir tatilci tarafından keşfedildi. Çalışma, Viyana’ya vardığında keneyi arabasında bulduğunu ve onu Hyalomma olarak tanımlandığı AGES laboratuvarına gönderdiğini söyledi.

AGES, motorlu seyahatin kesinlikle sorunlu olduğunu yazdı. Kan emen parazitin sondan bir önceki gelişim aşaması olan kene perileri genellikle göçmen kuşlar aracılığıyla Avusturya’ya ulaşır. Periler yetişkin kenelere dönüşmek için kan emmesine ve zamana ihtiyaç duyarlar.

Yetişkin keneler

Şu anda incelenen kenelerin tam tersine, bunlar yetişkin dişi ve erkek örneklerdi. Bu, çiftleşme olasılığını artırır ve Avusturya’da bir popülasyonun oluşmasını teşvik eder. AGES, bu çalışmanın bu nedenle, bu türün daha önce bulunmadığı bölgelerde yeni kenelerin potansiyel yerleşimini anlamak için büyük önem taşıdığını yazdı.

Örneklerin moleküler biyolojik incelemeleri Kırım-Kongo ateşi virüsüne dair herhangi bir kanıt ortaya çıkarmadı, ancak birinde Rickettsia aeschlimannii tespit edildi.

Bilgiye göre Rickettsiae, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir grup hastalığa neden olan bir bakteri türüdür: Rocky Mountain’da ateş ve tifüs görüldü. Ancak son yıllarda Avusturya’da enfeksiyon kaynağı olan hastalıklar belgelenmemiştir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 01.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.