Viyana Devlet Hastanesi’nden zeminde yatırılan hastalar için açıklama
Viyana Genel Hastanesi’ndeki [AKH] Üniversite Ortopedi ve Travma Cerrahisi Kliniği’nde yerde yatan hastaların görüntüleri eleştirilere neden oldu. Hastane, hastaların neden zeminde yatırıldığını açıkladı…
“Kurier” gazetesi çarşamba günü Viyana Genel Hastanesi’ndeki [AKH] hastaların koridorun zemininde kaldığına dair haber yaptıktan sonra, hastane olağandışı önlemi açıklığa kavuşturdu.
13-14 Şubat gecesi çekilen fotoğraflar sadece birkaç hastanın koridordaki yataklara yerleştirildiğini, aralarında en az bir hastanın yerdeki bir şiltede yattığını gösteriyor.
AKH’dan açıklama geldi
Viyana Genel Hastanesi’nde, bu bölümde yerde yatmanın sadece istisnai durumlarda ve hasta yakınlarıyla istişare halinde gerçekleştiği vurgulanmaktadır.
Açıklamada, zemine yatak serme, kaza sonrası kafası karışan veya huzursuz olan hastaların yataktan düşmesini önlemek için tasarlanmıştır. Başkalarına ve kendine zarar vermekten korunmanın en yumuşak yoludur dendi. Bir odada personel tarafından kesintisiz gözlem mümkün değildir.
AKH’nin gerekçesi, “Yataksız iki şiltede yatan bilişsel kısıtlı hastalar, kendilerini tehlikeye atmadan ve özgürlüklerini kısıtlayıcı önlemlere gerek kalmadan doğrudan izlenebilir.”
Hasta güvenliği açısından “hastaların en az bir gece gözlemlenmesi” önemlidir diyen AKH, zihinsel ve bilişsel kısıtlı hastaların kendilerine zarar vermelerini engellemek için yataklarında kimi zaman emniyete alınmaları [bağlanmaları] gerekmektedir. Ancak bu durum, hastanın rahat ve özgürce yatmasını kısıtlamaktadır. Ancak yerde yatırılması durumunda, düşme riski ortadan kaktığı için, uyurken veya uyanıkken düşme riskini azaltacak önlemlerin alınmasına gerek kalmamaktadır açıklamasında bulundu.
Öte yandan, AKH’da bilişsel engelli hastalar için bakıcılar gece boyunca nöbet tutuyor, bu da etkilenenleri sakinleştiriyor ve hemşireleri rahatlatıyor dendi. Ancak kimi zaman bakıcı eksikliğinden, kendilerine zarar verebilecek hastaların yerde oluşturulan yataklarda yatırıldığı belirtildi.
Hastanenin verilerine göre, nöbet tutan bakıcılar sayesinde, özgürlüğü kısıtlayan önlemlerin kullanımı yaklaşık yüzde 35 oranında azaltıldı.
Yerde yatırma belirli durumlarda anlamlıdır
Viyana Üniversitesi Hemşirelik Bilimleri Enstitüsü başkanı Martin Nagl-Cupal, örneğin yataktan düşmek suretiyle femur boynunun kırılmasını önlemek için yerde durmanın mantıklı olduğu durumlar olduğunu söyledi. Kişisel özgürlüğü kısıtlamaktan kaçınmak için alternatif olarak, alçak tabanlı yataklar ve düşme şilteler kullanılabilir.
AKH personel Komitesi Başkanı Hofer’de, yerde yatırmanın “muhtemelen bir güvenlik önlemi” olduğunu ve zihinsel engelli kişiler için “sıra dışı bir prosedür” olmadığını belirtti. Ancak Hofer’e göre, personel sıkıntısı ve tıkalı yataklar da bu tür önlemlere yol açıyor. | © DerVirgül