Viyanalı psikiyatristler | “Arkadaşlarla iletişimi aniden kesmek akıl sağlığına zararlı”
Viyana Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının genç yetişkinlere yönelik yeni bir psikoloji araştırması, arkadaşlarını “ghost”layan [aniden-sebepsiz ilişkiyi kesmek] bireylerin zaman içinde depresif eğilimler gösterdiğini ortaya koydu.
Genç yetişkinlere yönelik yeni bir psikoloji araştırması, arkadaşlarını “ghost”layan bireylerin zaman içinde depresif eğilimler gösterdiğini ortaya koydu.
İngilizcede hayalet (ghost) kelimesinden türeyen “ghosting” son zamanların en popüler kavramlarından biri. Arkadaşlık ilişkileri veya romantik ilişkilerde taraflardan birinin hiçbir açıklamada bulunmadan iletişimi aniden kesmesi diye tanımlanabilir.
Psikiyatristlere göre karşınızdaki kişinin iletişiminizi aniden kesmesinin size kötü hissettirmesi olağan. Ancak arkadaşlık ilişkileri söz konusu olduğunda iletişimi aniden kesen taraf da bu yaptığından kötü etkileniyor.
Viyana Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, 978 katılımcıyla bir anket çalışması düzenledi.
Ortalama yaşı 19 olan katılımcılar iki adımlı bir çalışmaya tabii tutuldu. Araştırma ekibi bu katılımcılarla 4 ay arayla iki anket çalışması yaptı. İlk ankete 978 katılımcının tamamı, ikincisine ise 415’i katıldı.
Anketlerde “ghosting”in adı verilmeden, katılımcıların arkadaşları ve sevgilileriyle iletişimi aniden kesip kesmediği sorgulanıyordu. Ayrıca katılımcıların psikolojik durumlarını ölçmeye yarayan bazı sorular da yöneltiliyordu.
Hakemli bilimsel dergi Telematics and Informatics’te yayımlanan bulgular, ilk ankette arkadaşlarını “ghost”ladığı anlaşılan katılımcıların, ikinci ankette daha fazla depresif eğilim sergilediğini ortaya koydu.
Ancak romantik partnerleriyle iletişimini aniden kesen katılımcılarda böyle bir eğilim görülmedi.
Araştırma ekibi buradan hareketle romantik ilişkiler ve arkadaşlık ilişkilerinde “ghosting”in farklı etkileri olduğu sonucuna vardı.
Buna göre insanların romantik partnerleriyle iletişimi aniden kesmesinin sebebi, büyük ölçüde aşırı iletişim ve bunalma. Romantik partnerlerini “ghost”layan bireylerin psikolojik sıkıntı çekmemesinin nedeni de bu olabilir.
Araştırmanın yazarlarından Ela Forrai, “Romantik partnerlerle etkileşim kurmak daha zahmetli olabilir” diye konuştu:
Bu durumda ‘ghost’lamak, aşırı iletişim yüklemesinden kaynaklanacak zararlardan kaçınmanın bir yolu olabilir.
Öte yandan arkadaşlıklar söz konusu olduğunda durumun farklı olduğu görüldü. Örneğin, arkadaşlarını “ghost”layan kişilerin benlik saygısı daha yüksekti. Bu da söz konusu bireylerin yeni arkadaşlıklar kurmada kendilerine daha fazla güvendiği anlamına geliyordu.
Ancak aynı kişilerin bu davranışın ardından psikolojik sıkıntı çekme olasılığı da daha fazlaydı. Forrai, “Kilit bulgu, başkalarını ‘ghost’lamanın kişinin refahı üzerinde olumsuz etkileri olabileceği” diye konuştu:
Geçmişte arkadaşlarıyla iletişimini aniden kestiğini söyleyen kişilerin, 4 ay içinde artan depresif eğilimlere sahip olma ihtimali yüksek.
Araştırmacılar ilişkileri aniden bitirme davranışıyla ilgili önceki çalışmaların çoğunlukla romantik partnerlere odaklandığını söylüyor.
Araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:
Ghosting romantik ilişkilerle sınırlı değildir. Özellikle arkadaşlıklarda, insanların sosyal ağlar içinde kurdukları farklı bağların sayısı göz önüne alındığında benzer bir yaygınlık söz konusu olabilir.|Independent Türkçe