Avusturya’da çok sık çalan kilise çanları mahkemeye verildi

Avusturya’da çok sık çalan kilise çanları mahkemeye verildi

Herrnau bölgesinde sakinlerin kilise çanlarının çok sık çalınması konusundaki tartışmada, uzlaşmacı bir çözüm şu anda yaz boyunca test ediliyor.

Kilise çanlarının çalmasıyla ilgili bir anlaşmazlık salı günü Salzburg bölge mahkemesinde geçici olarak çözüldü. Basında çıkan birçok habere göre, Herrnau mahallesinin bir sakini 2023’ün sonunda ihtiyati tedbir talebinde bulundu. Çanların çeyrek saat [15 dakika] aralıkta çalmasından rahatsız oldu. Ancak başpiskoposluğun yasal temsilcisi, çanın çeyrek saat süreyle çalınmasının yerel bir gelenek olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Artık bir uzlaşmaya varıldı ve yeni düzenleme yaz boyunca incelenecek.

Bölge sakinlerine göre Herrnau kilisesinin çanları her gün sabah 7 ile akşam 22:00 arasında toplam 248 kez çalıyor. Bu kitaptan dolayı kendilerini sıkıntılı hissediyorlar ama aynı zamanda kiliseye ya da ayin sırasında kutsal çanların çalınmasına karşı olmadıklarını da vurguladılar. Cemaatle görüşmeler yapıldı ve bunun sonucunda çanların sesi azaltıldı. Ancak şikayet edilen çeyrek saatlik çan sesleri devam etti.

Kilise, kilise binasının ve çan kulesinin 60 yıldır ayakta olduğunu ve çanların aralıklı da olsa aslında her zaman çaldığını savundu. Çanların yenilenmesi nedeniyle 2018 ortasından 2020 sonuna kadar iki buçuk yıl ara verildi.

Salı günü, bölge mahkemesinde çok sayıda çözüm görüşmesinin ardından bir ön anlaşmaya varıldı. Gelecekte yalnızca yarım ve tam saatlerde çalınacak ve çanlar akşama kadar eskisinden daha kısa bir süre çalacak. Süre 22.00’a kadar yerine 20.00’de sona erecek. Başlangıç, hafta içi sabah 7.00’de, pazar günleri ve resmi tatil günlerinde ise sabah 8.00’de aynı kalacak. Sabah, öğle yemeği, akşam ve kilise ayinleri sırasında çalan çanda herhangi bir değişiklik olmayacak.

Eylül ayına kadar bir test aşaması üzerinde anlaşmaya varıldı. Başpiskoposluğun avukatı, çözümün bir tarafça kabul edilmemesi halinde duruşmanın Ekim ayında yapılacağını vurguladı. “Salzburger Nachrichten” gazetesine verdiği demeçte, “Çanların birkaç yıldır sessiz kalması gerçeği de bir duruşma olması durumunda etkili olabilir. Yerel koşulların değişip değişmediği konusunda tartışmak gerekir” dedi. Yenileme çalışmaları sonucunda perküsyonun sesi artmadı. Mahalle sakinleri zaten mayıs ayında yerleşmişti ve çan sesleri kapatılmıştı. Daha önce ön sahada 82 desibele kadar pik seviyeleri ölçülürken, düzenleme sonrasında bu değer 73 desibele kadar çıktı. | ©DerVirgül

Yayınlama: 03.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.