Salzburg Ticaret Odasından Türkiye’ye yatırım çağrısı
Avusturya’nın Salzburg Eyaleti Ticaret Odası [WKÖ], Avusturyalı iş insanlarının Türkiye’ye neden yatırım yapmaları doğrultusunda bilgiler sundu. Yayında, jeopolitik durumu nedeniyle Türkiye, Afrika ile bağlantıları olan Avrupa ve Asya arasında stratejik bir köprü olarak gelişmiştir dendi.
Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Ozan Ceyhun’un, “Türkiye ile Avusturya arasındaki iyi ekonomik işbirliği, ikili ilişkilerin ötesinde tüm bölgede de olumlu etkiler yaratıyor. Hele ki bu gibi çalkantılı zamanlarda bu işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır” sözlerine yer verilen makalede, “Büyüyen, tüketici odaklı ve iyi eğitimli 85 milyonluk nüfusu ve Asya ile Afrika arasındaki geçiş noktası olan coğrafi konumu, Türkiye’yi Salzburg ekonomisi için çok önemli bir büyüme pazarı haline getiriyor dendi.
Ticaret odasının yayınında Türkiye hakkında şunlar yer aldı:
Önemli satış pazarlarına coğrafi yakınlığı ile Türkiye, aynı zamanda son derece gelişmiş teknoloji için de son yıllarda yüksek performanslı bir üretim lokasyonu haline geldi. AB ile gümrük birliğinden yararlanan Türkiye, bu arada sayısız tedarik zincirinde güvenilir ve kalıcı bir ortak haline geldi. Türkiye’nin ekonomisinin bölgedeki diğer ülkelerin çoğundan çok daha geniş olduğunu gösteriyor. Türkiye, küresel büyüme pazarları arasında sağlam bir yer edinmeyi başardı.
Son ihracat istatistikleri, Türkiye ile ürün ticaretinin 2020’deki korona kaynaklı düşüşün ardından yeniden hızlandığını gösteriyor. Örneğin 2021’in ilk yarısında Türkiye’ye 54,6 milyon Euro değerinde “Made in Salzburg” malları ihraç edildi. Bu, bir önceki yıla göre %46’lık bir artışa tekabül ediyor. Ancak özellikle mal ihracatının kriz öncesine (2019’un ilk yarısı) göre %37,2 artması sevindirici. Yüksek kalite standartlarının yanı sıra coğrafi yakınlık ve iyi gelişmiş bir altyapı, Türkiye’deki tedarik pazarını Salzburg ekonomisi için çekici kılmaktadır. Salzburg ekonomisi de ithalatta güçlü bir büyüme gösteriyor. 2021 yılının ilk yarısında Türkiye’den 85,9 milyon Euro değerinde mal ithal edildi. İthalat akımları %10,4’lük bir artışla şimdiden kriz öncesi dönemin üzerindedir.
Türkiye, otomotiv sektöründe Avrupa’nın 5 numarasıdır. Şimdiye kadar sadece genişletilmiş bir çalışma tezgahı olarak olmasına rağmen, şu anda kendi ulusal Otomobil Projesi geliştiriliyor. 2022’den itibaren üretim hattından 2030 yılına kadar bir milyon adet olmak üzere beş e-model çıkacak. Bu, e-mobilite alanında muazzam bir ivmeyi tetikleyecektir. Bu nedenle altyapı genişlemesinde bir patlama da beklenebilir. Türkiye’ye yaklaşma eğiliminin pekiştirdiği altyapının genişlemesi nedeniyle, ülke aynı zamanda lojistik faaliyetler için bir merkez olarak giderek daha popüler hale geliyor.
Şimdi bilinçli kararlar vermek için piyasaya daha yakından bakmanın zamanı geldi. Türkiye, yabancı yatırımcılar için bir büyüme ülkesi olarak çekici olmaya devam ediyor ve çeşitli endüstriler ve kaynaklarla konumlanıyor.
Salzburg Eyaleti Ticaret Odası [WKS] yayınında, Türkiye hakkında teknik bilgilere de yer verdi.
Makalenin orijinalini okumak için buraya tıklayınız! | © DerVirgül