Avusturya mahkemesi 14 yaşındaki kız çocuğuna 2 yıl hapis verdi

Avusturya mahkemesi 14 yaşındaki kız çocuğuna 2 yıl hapis verdi

14 yaşındaki genç, terör ve suç örgütüne katılmak suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldı. IŞİD’e sempati duymak ve saldırı planlamakla suçlanıyor. Kızın ayrıca bilinmeyen bir kişiyle saldırı için bomba yapımı konusunda sohbet ettiği de söyleniyor.

Genç, mayıs ayında tutuklandı. Müfettişler, cep telefonunda radikal taraflarla ilgili suçlayıcı sohbetler buldu. Kız, mayıs ayında yalnızca sekiz günlük bir süre için suçlanıyor; daha önce henüz suç sayılacak yaşta değildi.

Terör örgütü IŞİD bağlılık yemini etti

Ancak yapılan sohbetlerde sanığın uzun süredir terör örgütü IŞİD’le ilgilendiğini ifade ettiği görülüyor. Terör örgütüne katılmak ve IŞİD’le mücadele operasyonlarında yer almak üzere savaş bölgesine gideceğini de sosyal ağlar aracılığıyla duyurdu. Bir cep telefonu videosunda 14 yaşındaki çocuğun kendi yaptığı bir peçeye sarılı olduğu da görülüyor. Arapça olarak IŞİD’e bağlılık yemini ettiği söyleniyor ve müfettişler cep telefonunda IŞİD bayraklarının olduğu fotoğraflar da buldu.

Videolar mahkemede de oynatıldı ve bunun üzerine yargıç bunu neden yaptığını sordu. 14 yaşındaki çocuk şu cevabı verdi: “Çünkü başkaları bunu yapmamı istedi. Ait olmak istedim,” diyerek kendini haklı çıkardı. Hakim “Terör örgütüne üye olmak mı istediniz?” diye sordu. “O zamanlar bunun bir terör örgütü değil, İslami bir örgüt olduğunu düşünüyordum.”

Sohbetten bomba yapma ipuçları

Müfettişler ayrıca cep telefonunda 14 yaşındaki çocuğun bir yabancıyla bomba yapımı konusunda fikir alışverişinde bulunduğu ve ondan ipuçları aldığı söylenen sohbetler de buldu. Ayrıca ilk saldırı hedefinin kilise olduğunu belirttiği ve iddianameye göre bir polis karakolu ve bir süpermarketin de ismini verdiği belirtiliyor. Kızın ayrıca Graz’daki Jakominiplatz’ta “kafirleri” öldürmek istediğini açıkladığı da söyleniyor.

Bu sırada 14 yaşındaki genç, kendisine ‘Osman’ diyen kimliği belirsiz bir adamla temas kurdu. Kızın dövüş tecrübesi olmadığı için bıçaklı saldırıya karşı tavsiyede bulundu. Ona bir saldırı için patlayıcı kemeri nereden sipariş edebileceğini sordu. Mahkeme bilirkişisine göre işe yarayabilecek bir bombanın nasıl yapılacağına dair talimatları ona gönderdi.

Başka bir sohbette Almanya’daki bir kızla Jakominiplatz’a düzenlenen saldırıyı tartıştığı ortaya çıktı. Konuştuğu kişi tutuklanırken, Alman yetkililer Avusturya polisine haber verdi.

14 yaşındaki genç kendini ‘suçsuz’ hissediyor

Mahkemede 14 yaşındaki çocuk, savcının kendisini suçladığı her şeyi duygusuzca dinledi. Savcı, “Radikal bir dindar tutumu vardı ve 14 yaşından önce ülkeyi terk edip IŞİD’le mücadeleye katılmaya karar vermişti” dedi. 14 yaşındaki çocuk, “Kendimi suçlu hissetmiyorum ama resim ve videoları indirdim” dedi. “O halde neden kendinizi suçlu hissetmiyorsunuz?” diye sordu yargıç. Kız, “Hiçbir IŞİD grubunda değilim ve bomba yapmak istediğim doğru değil” diye yanıtladı. Başkan, “Ama bunu sen yazdın,” dedi. Cevap “Bu beş ay önceydi” oldu.

Savunma avukatı, “Savcılığın söylediği her şey onun 14. yaş gününden önce, henüz cezai sorumluluğu bulunmadığı bir zamanda gerçekleşti” diye vurguladı. Avukat, “Hapishanede değişti ve bir daha asla böyle bir şey yapmayacak” diye konuştu.

Kız saldırı planladığını itiraf etti

Sanık, sohbet arkadaşlarıyla Graz’daki bıçaklı saldırı hakkında konuştuğunu itiraf etti. Hakim “Saldırı ne zaman planlandı?” diye sordu. Sanık, “Ramazan bitince saldırıyı gerçekleştireceğimi söyledim” dedi. Bu, onun reşit olmadığı 20 Nisan’da olacaktı.

8 Mayıs’ta 14. doğum gününün ardından 14 yaşındaki çocuk, Usame bin Ladin ve IŞİD’in sembolü olan peygamber mührü taşıyan şapka takan bir kediyle ilgili bir video paylaştı. “Bence kediler çok tatlı” dedi kız. Başkan, “Kedilerin de sevimli olduğunu düşünüyorum ama daha önce hiç böyle şapkalı bir fotoğraf görmemiştim” dedi. Gelecek planları sorulduğunda 14 yaşındaki genç, “Okulu bitirmek, çıraklık yapmak ve iş bulmak istiyorum.” Kariyer hedefi olarak “hemşirelik veya özel dedektiflik” adını verdi.

“Sanal dünyaya çekildi”

Savunma avukatı, “Başka kimsesi olmadığı için sanal dünyaya çekildi” diye açıklamaya çalıştı. Bu dünyada IŞİD destekçileriyle temasları vardı; sanık bunu hiç inkar etmedi. “Beni olduğum gibi kabul edecek gerçek arkadaşlar istiyordum ve IŞİD’lilerde de bu var.” Dedi.

Karar nihai değil

Ortaokul öğrencisinin IŞİD ile TikTok aracılığıyla temasa geçtiği görülüyor. Saatler süren tartışmaların ardından IŞİD’in haklı olduğuna ve “kafirlerin öldürülmesi gerektiğine” ikna olduğu vurgulandı. Savunma avukatı, soruşturma sonuçlarının ve iddiaların büyük bir kısmının, o sırada henüz 13 yaşında olan ve dolayısıyla reşit olmayan kızla ilgili olacağını açıklamaya çalıştı.

Ancak Graz Bölge Ceza Mahkemesi, bu iddiayı ve sanığın güven verici açıklamalarını dikkate almayarak, sanıkları suçlamalara göre iki yıl koşulsuz hapis cezasına çarptırdı. Karar nihai değil. | ©DerVirgül

Yayınlama: 22.10.2024
Düzenleme: 22.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.