Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Komitesi, İzmir’de toplanıyor
Bu yıl 22-23 Eylül tarihlerinde İzmir’de TBMM ev sahipliğinde toplanacak olan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu toplantıları öncesinde CHP Genel Sekreteri ve ilgili Komisyon Başkanı Selin Sayek Böke ve Avrupa Sosyal Haklar Komitesi Başkanı Karin Lukas ve AKPM Genel Sekreteri Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, “Kapsayıcı, Adil ve Sürdürülebilir Kalkınma” konulu Açılış Konferansı’nda bir araya gelecek.
AKPM Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komiyonu Başkanı ve CHP Genel Sekreteri, İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ev sahipliğinde, 21 Eylül 2022 Çarşamba günü Tarihi Havagazı Fabrikası binasında gerçekleşecek Konferans, saat 19.30’da başlayacak.
TBMM ev sahipliğinde İzmir’de yaklaşık 50 Avrupalı parlamenterin ağırlanacağı ve iki gün sürecek toplantılar öncesinde Komisyon Başkanı olarak Selin Sayek Böke, toplantıların içeriği, sunulacak raporlar ve tartışılacak konularla ilgili kamuoyuna bilgi verecek.
Konferansta Avrupa Sosyal Haklar Komitesi Başkanı Karin Lukas, Avrupa Sosyal Şartı’nın Sosyal Devletin İnşasında önemi ve Avrupa Sosyal Şartı’na dair güncel gelişmeleri değerlendirirken, AKPM Genel Sekreteri Despina Chatzivassiliou-Tsovilis ise AKPM’nin Sosyal Haklara dair çalışmalarını anlatacak.
Basına açık olarak düzenlenecek olan konferansta simultane tercüme de yapılacak.
PROGRAM
AKPM SOSYAL İŞLER, SAĞLIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA KOMİTESİ İZMİR TOPLANTILARI KAPSAMINDA
AÇILIŞ KONFERANSI: “KAPSAYICI, ADİL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA”
TARİH: 21 EYLÜL 2022 YER: TARİHİ HAVAGAZI FABRİKASI – İZMİR SAAT: 19:30 – 20:30
AÇILIŞ KONUŞMASI: Selin Sayek Böke – AKPM Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi Başkanı
KONUŞMACILAR: Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, AKPM Genel Sekreteri Karin Lukas – Avrupa Sosyal Haklar Komitesi Başkanı
(Not: Toplantı Basına Açıktır. Simultane Çeviri Yapılacaktır.)
BİLGİ:
AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTERLER MECLİSİ (AKPM): Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Avrupa Konseyi’nin temel organlarından biridir. Konsey’in organları, karar organı olan Bakanlar Komitesi, danışma organı olan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), yerel yönetimlerin geliştirilmesini amaçlayan Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’dir.
Avrupa Konseyi’nin 46 üye devletinin ulusal parlamentolarından 306 parlamenterden oluşan AKPM, Strazburg’da bir haftalık genel kurul oturumu için yılda dört kez, Daimi komisyon yılda üç kez toplanır. AKPM üyeleri, her üye ülke parlamentosundan, parlamentodaki temsil dengesini yansıtacak şekilde seçilir.
Her üye devlete ayrılan parlamenter sayısı, o ülkenin nüfusuyla orantılıdır ve Türkiye’den de 18 asil, 18 yedek üye yer almaktadır.
AKPM bünyesinde, raporların hazırlandığı ve kendi alanlarında üye ülkelerdeki insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin durumunu takip eden 9 genel komisyon bulunmaktadır. Başta raporların hazırlanması olmak üzere birçok AKPM faaliyeti komisyonlar düzeyinde gerçekleşmektedir.
Komisyonlarda parlamenterlerin hazırladığı raporlar AKPM Genel Kurulunda görüşülerek oylanır ve karara bağlanır
AKPM – SOSYAL İŞLER, SAĞLIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA KOMİSYONU: CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke’nin AKPM’nin Strazburg’da 2022 Ocak oturumunda başkanlığına oybirliğiyle seçildiği, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu, toplumdaki savunmasız grupların durumunu özel olarak dikkate alarak, sosyal haklar ve sosyal politikalar, halk sağlığı, sürdürülebilir kalkınma, ekonomik işbirliği ve kalkınma konularında çalışmalar yürütüyor.
Toplamda 85 üyesi bulunan Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu’nun gündeminde, üye devletler içinde sosyal barışı geliştirmenin yolları, ekonomik gelişmelerin ve pandeminin sosyal yönleri, çocukları, yaşlıları, engellileri etkileyen sosyal politikalar ve sağlık politikalarının geliştirilmesi gibi konular bulunuyor.
Komisyon, AKPM adına Avrupa Sosyal Şartı ve diğer ilgili Avrupa Konseyi sözleşmelerinin üye devletler tarafından hangi düzeyde uygulandığını da değerlendiriyor.| © DerVirgül
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum