Elazığ’da deprem: 6,8 büyüklüğündeki sarsıntı nedeniyle en az 6 kişi hayatını kaybetti

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Elazığ’ın çeşitli ilçeleri ile merkezinin yanı sıra Adıyaman, Malatya, Diyarbakır ve Tunceli gibi çevre illerde de hissedilen depremde en az 6 kişi hayatını kaybetti.

Elazığ’da deprem: 6,8 büyüklüğündeki sarsıntı nedeniyle en az 6 kişi hayatını kaybetti

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Anadolu Ajansı’nın geçtiği açıklamasında ,”Hastanelere intikal eden 225 yaralı bilgisi var, 2’si ağır durumda.” bilgisini verdi.

Kaldırım, “İl merkezinde dört bina yıkıldı. Enkaz altında kalanlar var. Kurtarma ekipleri altı kişiyi çıkarttı, çalışmalar devam ediyor” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha önce yaptığı açıklamada, Malatya’da da iki kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Malatya’nın Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde de yıkımlar ve can kaybı olduğu belirtiliyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin derinliğinin 6,75 kilometre olduğunu bildirdi.

Saat 20.55’te meydana gelen depremden 13 dakika sonra 5,4 büyüklüğünde bir artçı yaşandı. Ayrıca, merkez üssü saat 21.17’de merkez üssü Elazığ’ın Baskil ilçesi olan 5,1 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildi.

AFAD, depremin ardından en büyüğü 5,4 olan 25 artçı sarsıntının kaydedildiğini açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi de depremin büyüklüğünü 6,5, derinliğini ise 5 kilometre olarak verdi. Kurumların büyüklük değerleri arasındaki fark her iki kurumun da depremin büyüklüğünün ölçümüyle ilgili farklı bir değeri baz almasından kaynaklanıyor.

Kandilli, Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veriyi kullanırken, AFAD ise büyüklük göstergesi olarak moment büyüklüğünü (Mw) veriyor.

Elazığ’da cep telefonu ve internet başta olmak üzere iletişim konusunda sıkıntılar yaşandığı yönünde haberler geliyor.

AFAD: 28 çalışma grubu faaliyete geçirildi
AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, depremin ardından 28 çalışma grubunun faaliyete geçirildiği belirtildi.

AFAD’ın açıklamasında, “Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir” denildi.

AFAD, hasarlı yapılara girilmemesi, telefon görüşmelerinde web tabanlı uygulamaların ve SMS’lerin kullanılması, doğalgaz, su vanaları ile elektrik şalterlerinin kapatılması ve yolların yardım araçları için boş bırakılması çağrısı yaptı.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, olası ihtiyaç için hastanelere ilave kan tedarik planlaması yapıldığını açıklarken, Savunma Bakanı Hulusi Akar da herhangi bir ihtiyaç halinde yardım etmek üzere askeri birliklerin hazırlıklarına devam ettiğini söyledi.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, saha çalışmalarının başlandığını ifade etti.

Güllüoğlu, NTV’ye yaptığı açıklamada, “Ekiplerimiz saha çalışmalarına başladı, Gelişmeler takip ediliyor” dedi.

Kandilli Rasathanesi: Bölge sismik olarak aktif bir bölge
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. “Şu anda 6,6 büyüklüğünde bir deprem oldu.

Şiddeti ise merkeze yakın yerlerde 7 şiddetinde bir deprem oluyor.” diyen Özener, şöyle devam etti: “Bölgede tarihi depremlere baktığımızda, son 500 yılda olan depremlere baktığımızda 7,4’e kadar olan depremler var. Bölge oldukça aktif bir deprem.

Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bir bölge ve böyle depremler olması doğal.

1900’dan 2019’a kadar olan depremlere baktığımızda 5 ile 5,9 arasında çok sayıda deprem var. “

“40 km’lik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz” bilgisini veren Özener, “Bölge sismik olarak aktif bölge. Bu büyüklükte depremleri bu bölgede tekrar görme olasılığımız var.

En büyük artşı deprem 4,9 büyüklüğünde. Hasarlı binalar girmekten kaçınmakta fayda var” uyarısını yaptı.BBC Türkçe 

Yayınlama: 24.01.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.