Erdoğan DEM Parti İmralı heyeti ile görüştü

Erdoğan DEM Parti İmralı heyeti ile görüştü

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İmralı’da cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan ile başlatılan süreç kapsamında DEM Parti İmralı heyeti üyeleri ile Beştepe’de bir araya geldi.

DEM Parti heyetinde TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile eski Eş Başkan Pervin Buldan yer aldı.

İmralı heyetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi yaklaşık bir saat 25 dakika sürdü. Görüşmeye AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın da katıldı.

DEM Parti: Dünden daha umutluyuz
Görüşmenin ardından DEM Parti İmralı heyetinden kısa bir açıklama geldi.

Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder adına yapılan açıklama “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle yaptığımız görüşme, son derece olumlu, yapıcı, verimli ve geleceğe dair umut verici bir atmosferde gerçekleşti” cümlesi ile başladı.

Açıklamada daha sonra görüşmede “süreçte gelinen noktanın öneminin teyit edildiği ve karşılıklı olarak bundan sonraki aşamaların değerlendirildiği” belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Şiddet ve çatışmanın olmadığı, demokratik ve siyasal alanın güçleneceği bir dönemin ülkemiz, yurttaşlarımız ve bölgemiz için hayati önemde olduğu ifade edildi. Heyetimiz ve partimiz önümüzdeki süreçte daha da güçlü bir irade ve özenle Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nı hayata geçirmek için çalışmalarına devam edecektir.”

DEM Parti heyeti “bugün gelinen nokta itibarıyla dünden daha umutlu olduklarını” da vurgulayarak, bugüne kadar sürece gerek önerileriyle gerek uyarılarıyla gerekse de eleştiriyle güç katan bütün siyasal partilere ve toplumsal kesimlere teşekkür etti.

Buldan: Önemli bir görüşme
Sırrı Süreyya Önder Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme öncesi yaptığı açıklamada ise görüşmede Erdoğan’ı süreç hakkında bilgilendireceklerini belirterek, “Bundan sonrası için hem kendi görüş ve önerilerini hem de biz kendi önerilerimizi paylaşacağız. İnanıyoruz ki hem demokratik siyaset alanı hem barış ve buna dair faaliyetler bundan sonra çok daha seri, çok daha hızlı ve çok daha nitelikli adımlarla devam edecektir” dedi.

Pervin Buldan da görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, “Önemli bir görüşme olduğunu ifade etmek isterim. Sayın Cumhurbaşkanı belki de ilk defa bizimle bir görüş alışverişinde bulunacak. Nelerin yapılması gerektiğine dair bize görüşlerini iletecek. Biz de yaptığımız bütün görüşmelere dair kendisini bilgilendireceğiz” şeklinde konuştu.

Görüşme CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik 19 Mart’ta başlatılan soruşturmalar ve tutuklama süreciyle yavaşladığı gözlenen sürecin devamı açısından önemli görülüyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Ekim ayında başlattığı süreç kapsamında terör örgütü PKK’nin cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan ile bir süredir görüşmeler farklı kanallarla devam ediyordu.

DEM Parti’nin İmralı heyeti 27 Şubat’ta Öcalan’ın örgütüne yaptığı silah bırakma ve kendini feshetme çağrısının ardından siyasi partilerle görüşme turuna çıkmıştı. Bu görüşmelere Erdoğan’ın da dahil olup olmayacağı merak edilirken, buluşmanın Ramazan Bayramı sonrasında olabileceği kulislere yansımıştı.

Erdoğan partisinin son grup toplantısında “DEM Parti heyetini yarın (10 Nisan) kabul edeceğini” açıklayarak, “Cumhur İttifakı olarak büyük bir titizlikle, büyük bir sabırla yürüttüğümüz bu süreci inşallah ülkemizin hayrına olacak şekilde neticelendireceğiz. Yarın DEM heyetini kabul ederek hem kendileriyle görüşecek hem de terörsüz Türkiye hedefine ulaşma hedefimizi teyit edeceğiz” demişti.

Erdoğan’ın 13 yıl sonra ilk teması
Bu arada bugünkü görüşme Erdoğan’ın eskiden BDP ve HDP, şimdi ise DEM Parti ismini alan çizgideki Kürt siyaseti temsilcileri ile uzun bir aradan sonraki ilk görüşmesi olacak.

Erdoğan en son başbakanlığı döneminde 12 Haziran 2012 tarihinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile bir araya gelmişti.

Söz konusu görüşme o dönemde bir Türk jetinin Suriye tarafından vurularak düşürülmesi üzerine Erdoğan’ın TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle görüş alışverişinde bulunması kapsamında gerçekleşmişti.

Erdoğan’ın o dönemde terörle mücadele konusundaki görüşme taleplerine uzun bir süre yanıt vermeyen MHP lideri Bahçeli de Suriye konusundaki bu davete olumlu yanıt vermişti.

Süreç açısından kritik buluşma
Erdoğan ile DEM Parti heyetinin buluşması Bahçeli’nin başlattığı sürecin yönü ve hızının belirlenmesi açısından önemli görülüyor.

DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan Meclis’te haftalık grup toplantısında yaptığı açıklamada “beklenen adımlar konusunda bir rehavet ve rahatlık” bulunduğunu söyleyerek, şunları kaydetmişti:

“Bir bekleme durumu söz konusu. Türkiye’nin en temel meselesi tartışılıyor ama bir bekleme durumu var. Bekleyerek dünyanın neresine barış gelmiş acaba bilen var mı?”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise bu konuşmadan bir gün sonra yaptığı açıklamada Erdoğan’ın DEM Parti heyetiyle görüşeceğini hatırlatarak “Bizim beklentimiz, en kısa sürede Terörsüz Türkiye sürecinin tamamlanması. Bölgemiz üzerindeki emperyalist oyunların boşa çıkarılması, milli birliğimizin, beraberliğimizin pekiştirilmesi” demişti.

Bu süreç içinde iktidar, PKK’dan Öcalan’ın çağrısına uyarak kongresini toplamasını ve bir an önce silahlarını bırakarak kendini feshetmesini beklentisini açıklamıştı. PKK ise kongreyi toplamak için bazı güvenlik gereklerinin yerine getirilmesi, Öcalan’ın koşullarının iyileştirilmesi gibi bazı hususların gerçekleşmesine işaret etmişti.

KCK yöneticisi Mustafa Karasu en son 4 Nisan’da PKK’nın televizyonu Medya Haber’in bir yayınında yaptığı açıklamada Trük hükümetini adım atmamakla eleştirerek, “Eğer adım atılmazsa, verilen sözler yerine getirilmezse biz de böyle bekleyemeyiz” demişti. Karasu ayrıca örgütün kendini feshetmesi için kongrenin toplanması gerektiğini kaydetmişti.

DEM Parti’nin beklentileri
Süreç içinde ayrıca DEM Parti’nin de bazı beklentileri bulunuyor. Bunlar arasında hasta tutukluların durumu, Selahattin Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların serbest kalmasına yönelik uluslararası yargı kararlarına uyulması gibi unsurlar yer alıyor.

DEM Parti TBMM Grup Başkanvekili Sezai Temelli de hafta başında TBMM’de yaptığı basın toplantısında iktidarın 27 Şubat’tan yana “adeta bir donma hali” yaşadığını söyleyerek, şöyle konuşmuştu:

“Sürekli aynı şeyi duyuyoruz iktidardan; ‘Kongrelerini yapsın PKK, silah bıraksın.’ Peki kongreyi nasıl yapacaklar? Güvenliği, hukuku, kongrenin yapılma koşullarının konuşulması, kongreye sayın Öcalan’ın nasıl katılacağı, hangi iletişimle orada bulunacağı… Bunlarla ilgili hiçbir şey konuşulmuyor.”

Özel: Cuntacı, Kürt sorununu çözemez
Bu arada buluşma öncesinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den dün geceki Şişli mitinginde Kürt sorunu mesajı geldi.

Özel, İmamoğlu’na ve tutuklanan bazı isimlere DEM Parti ile yapılan “kent uzlaşısı” nedeniyle yöneltilen suçlamaları hatırlatarak şunları kaydetti:

“Resul Emrah Şahan’ın listesinde bir Kürt demokrat varsa bu Kürde verdiğimiz değerdendir. Oyu sana verdiğinde makbul Kürt vermediğinde terörist ilan ediyorsan, sen sahtekarsın, iki yüzlüsün! Şimdi bunlar Türkiye’de Kürt sorunun çözeceklermiş, barış getireceklermiş. Bu samimiyetsizlikle çözüm olur mu? Çözüm Türk ile Kürt’ü eşit bilmekle olur, Alevi ile Sünni’yi birlikte kucaklamakla olur. Bunu selefi hayalleri olan, halife olmak isteyen bir anlayış yapamaz! Bunu demokratlar yapar. Selefilik hayalleriyle halefine darbe yapan cuntacı, Kürt sorununu çözemez. Bunu çözerse Türkiye’nin kurucu partisi Cumhuriyet Halk Partisi çözer.” | Gülsen Solaker /DW Türkçe

Yayınlama: 11.04.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.