Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır’a ‘Helalleşme’ Ziyareti
Cumhuriyet Halk Partisi [CHP] Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce iki kez ertelenen Diyarbakır gezisini gerçekleştirdi.
‘Helalleşme’ mesajı veren Kılıçdaroğlu, Diyarbakır Öğretmenevi’nde, PKK’ya katılan çocuklarının geri gönderilmesi için HDP önünde ‘evlat nöbeti’ eylemi yapan ailelerle biraraya geldi. Kılıçdaroğlu, 12 Eylül’de Diyarbakır cezaevinde işkence görenler ve Selahattin Demirtaş’ın babası ile de görüştü.
Dün akşam Diyarbakır’a gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, temaslarına, HDP binasının önünde oturma eylemini sürdüren ailelerle görüşerek başladı. Öğretmen evinde gerçekleşen görüşmeye Ayşegül Biçer, Raif Biçer ve Celil Bektaş katıldı. Yaklaşık 20 dakika süren görüşmede Kılıçdaroğlu, ailelerin taleplerini dinledi.
Kılıçdaroğlu sabah ise suikast sonucu öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, faili meçhul cinayet sonucu öldürülen öğretmen Zübeyir Akkoç’un eşi ve KAMER Başkanı Nebahat Akkoç, yerine kayyum atanan ve tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın eşi Zeynep Mızraklı, “çocuklar ölmesin” dediği için cezaevine giren öğretmen Ayşe Çelik ile kahvaltıda biraraya geldi.
Kahvaltının ardından Sur’a geçen Kılıçdaroğlu, esnafı ziyaret etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Kılıçdaroğlu, esnafın sorunlarını dinledi. Kılıçdaroğlu ile görüşen esnaf, ekonomik sorunlardan şikayet etti. Kadınların işlettiği bir dükkanı ziyaret eden Kılıçdaroğlu’nun yolu, çıkışta bir vatandaş tarafından kesildi. Kılıçdaroğlu’nun elini tutan vatandaş, HDP’yi dışlamamalarını istedi. Kılıçdaroğlu, ‘Hiç kimsemiz terörist değiliz, biz Türkiyeliyiz. Türkiye’ye zarar verenin Allah belasını versin” diyen vatandaşa sarılarak öptü.
Özellikle kadınların sık sık fotoğraf çektirmek için durdurdukları Kılıçdaroğlu’nun Sur’daki son durağı Dengbej Evi oldu. Kürt kültüründe önemli bir yere sahip olan dengbejlerin son temsilcilerinin sanatlarını icra ettiği eve giden Kılıçdaroğlu, burada Kürtçe şarkılar dinledi.
“Bu ülkeye barışı mutlaka getireceğim”
Kılıçdaroğlu Sur’un ardından CHP’ye yeni katılan bin 300 kişinin rozet takma törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, helalleşmeye geldiğini söyledi. Türkiye’ye barışı mutlaka getireceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yaşadığınız sıkıntıları biliyorum. Büyük sıkıntılar yaşadınız, bunun da farkındayım. Ama bu ülkeye barışı mutlaka getireceğim, bu ülkeye huzuru mutlaka getireceğim, bu ülkeye kardeşliği mutlaka getireceğim bedeli ne olursa olsun. Bu memleketin huzura ihtiyacı var, beraber yaşamaya ihtiyacı var, kucaklaşmaya ihtiyacı var ve en önemlisi helalleşmeye ihtiyacı var. Bunu yapacağız. Birlikte yapacağız” dedi.
Partisini de eleştiren Kılıçdaroğlu, CHP’nin Diyarbakır’da fazla oyu olmamasının nedeninin CHP olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Cumhuriyet Halk Partisi bu bölgeye fazla gelmedi, onun farkındayım. CHP’nin Diyarbakır’da fazla oyu yok, onun da farkındayım. Ama bunun kabahati Diyarbakırlılar’da değil, bunun kabahati bizde. Gelmedik, oturmadık, konuşmadık, çayınızı, kahvenizi içmedik, sofranıza oturmadık. Ankara’da oturduk, güzel güzel laflar ettik, niye bize oy vermiyorlar. Oy istiyorsan gideceksin, vatandaşın derdini dinleyeceksin, sofrasına oturacaksın, çayını içeceksin, derdini dinleyeceksin ondan sonra diyeceksin ki, ben sizin dertlerinizi çözmeye talibim, buraya geldim, sizin dertlerinize talibim, sizin dertlerinizi çözeceğim, beraber çözeceğiz, birlikte çözeceğiz, huzur içinde bunları sağlayacağız.”
Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından partiye yeni katılanları temsilen 50 kişiye rozet taktı.
“Toplum olarak helalleşmek zorundayız”
Öğleden sonra muhtarlar ve kanaat önderleriyle biraraya gelen Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada da helalleşme çağrısı yaptı.
Helalleşmenin haksızlıkla yüzleşmek olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Helalleşmeden söz ettim. Toplum olarak helalleşmek zorundayız. Sıkıntılarımız var mı, var. Diyarbakır yaşadı mı, yaşadı. Bu bölge büyük sıkıntılar yaşadı. Diyarbakır Hapishanesi’ndeki işkenceler unutuldu mu, unutulmadı. Oradaki insanlarla bizim helalleşmemiz lazım. Bunu yapmazsak, barışamayız. Haksızlığa uğrayan bir kişi ile bizim helalleşmemiz lazım. Diyarbakır Hapishanesi’nin de ‘İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesi lazım. Roboski’de öldürülen gencecik evlatlarımız vardı, o ailelerle de helalleşmek lazım. Helalleşmek yüzleşmektir. Haksızlıkla yüzleşmektir, helalleşmek. Eğer siz, bir karar almış, bir kişinin hakkını, hukukunu ihlal etmişseniz sizin onunla helalleşmeniz lazım. Af çıkarmak değil, helalleşmeniz lazım. Bazen soruyorlar, ‘Devleti soydu, helalleşecek miyim?’ O hukukun işidir” şeklinde konuştu.
Kılıçdaroğlu, konuşmasında dikkat çektiği, Diyarbakır Cezaevi’nde işkence gören Avukat Erdem Gencan, İsa Aslan ve Nuri Sınır ile de görüştü.
Kürt sorununun tartışılması gerektiğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Özgürce tartışamazsak, sorunları çözemeyiz. Sayın Erdoğan, ‘Kürt sorunu yoktur’ diyor. Ona göre yoktur. Vatandaşa sor bakalım var mı, yok mu? Var diyorsa, sen mi bileceksin, sorunu yaşayan mı? Sorunu yaşayan biliyorsa, haksızlıkla karşı karşıyaysa onu dinleyeceksin, bu kadar açık ve çözeceksin. Çözme makamında olanların ilk yapacakları iş, sorunu yaşayanı dinlemektir. Dinlemezseniz sorunu çözemezsiniz, hatta soruna vakıf bile olamazsınız” dedi.
Kılıçdaroğlu günü sonunda onuruna verilen yemeğe katıldı. Kılıçdaroğlu yemekte, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir Demirtaş ile görüştü.
Bahçeli’den tepki
Bu arada Kılıçdaroğlu’nun ziyaretine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Bahçeli mesajında şu görüşlere yer verdi: “Kemal Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyareti, Türkiye’nin öncülüğünde Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı ile Ukrayna Dışişleri Bakanı’nın ateşkes ve barış arayışını kundaklama girişimidir ve dış bağlantılı siyasi bir operasyondur.”
Kılıçdaroğlu, mesaja “palyaço surat” diye ifade edilen yüz ifadesiyle karşılık verdi. Kılıçdaroğlu yarın da Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen toplantıya katılacak.