Narin Güran adlı 8 yaşındaki kız çocuğu ülkenin gündeminde | Yayın yasağı geldi

Narin Güran adlı 8 yaşındaki kız çocuğu ülkenin gündeminde | Yayın yasağı geldi

Diyarbakır’da, Narin Güran adlı 8 yaşındaki kız çocuğundan 21 Ağustos’tan bu yana haber alınamıyor.

Narin, gün içinde gittiği Kur’an kursundan ayrıldıktan bir süre sonra ortadan kaybolmuştu.

Arama çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürülüyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturmanın “çok yönlü devam ettiğini” ve bir kişinin gözaltında olduğunu açıkladı. Basın açıklamasında her tür ihbarın üzerine gittiklerini söyleyen Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım, “Şu anda çember çok daraldı” dedi.

Son olarak Anadolu Ajansı’nın (AA) haberinde, yürütülen soruşturmada gözaltına alınan kişinin kayıp kızın ağabeyi E.G. (18) olduğu, kolundaki ısırık izinin Narin Güran’a ait olup olmadığının tespiti için şüphelinin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği belirtildi.

AA ve İhlas Haber Ajansı (İHA), çıkan raporda izin Narin’e ait olmadığının belirlendiğini aktardı.

Olayla ilgili merak edilenleri inceledik.

| Çevredeki su kanalında da araştırma yapılıyor.

Ne zaman ve nasıl kayboldu?
Narin Güran ailesiyle birlikte Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde yaşıyordu.

Ailesinin aktardığına göre çocuk, öğle yemeğinden sonra Kur’an kursuna gitti.

Ancak Narin kurstan sonra eve dönmedi.

Ailesi, kızlarının akşama doğru amcasının evinde çocuklarla oynadığını düşündüğünü, sorduklarında kızının orada olmadığını öğrendiklerini, bunun üzerine çocuklarını aramaya başladıklarını belirtiyor.

Aile, çocuklarından haber alamaması üzerine yetkililere başvurdu.

Bunun ardından çevrede çocuğu arama çalışmaları başlatıldı.

Arama çalışmaları için köydeki okulda bir merkez kuruldu.

Mahalle ve çevresinde yapılan arama çalışmaları dışında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) bünyesindeki dalgıçlar da 20 kilometrelik sulama kanalında çalışma yürütüyor.

Çevredeki sazlık, bataklık ve tarlalarda da arama yapılıyor, su kuyuları kontrol ediliyor.

AFAD’a akredite kurumlar da sahada çalışıyor.

İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait helikopterler çalışmalara havadan destek veriyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler de çalışmalarda yer alıyor.

Çalışmalar kapsamında mahalleye giriş çıkış yapan binlerce araç arandı.

Bir ihbarı değerlendiren ekipler, mahalleye yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki Eğertutmaz Deresi’nde arama çalışması başlattı ve iş makinesiyle deredeki birikintileri kaldırıp dere alanını genişletti.

| Çalışmalara AFAD’a akredite gönüllü kuruluşlar da katılıyor.

Diyarbakır Valiliği’nden iddialarla ilgili açıklamalar
Arama faaliyetleri devam ederken çocuğun evine yakın bir bölgedeki kayalıklar üzerinde bulunan kan lekeleri, yetkililer tarafından incelendi.

Bazı haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında kan lekelerinin çocuğa ait olduğu yazılmakla birlikte Valilik bu iddiaları yalanladı.

Valilik, 25 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, söz konusu kan lekelerinin mahalle sakini bir çocuğun burnunun kanaması sonucu meydana geldiğinin tespit edildiğini aktardı.

Valilik’ten aynı gün yapılan ikinci bir açıklamada ise bazı sosyal medya hesaplarında çocuğun bulunduğuna yönelik yapılan paylaşımların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Narin’in ailesi de kendilerine sürekli yanlış ihbarlar yapıldığını ve medyada asılsız haberler yapıldığını belirtiyor.

| Tavşantepe, Diyarbakır Havalimanı’na yakın bir bölgede yer alıyor.

Diyarbakır İl Jandarma Komutanı: Sonuca çok yaklaştık
Son olarak konuşan Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım, 28 Ağustos Çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında “sonuca çok yaklaştıklarını” söyledi.

Yıldırım, “Çok kısa bir sürede inşallah Narin’imizin müjdesini burada vermek isterim. Elimizde deliller, ifadeler var. Saat saat değil, dakika dakika Narin’in köydeki hareket ve faaliyetlerini kayıt altına aldık. Bu deliller üzerine gidiyoruz, sonuca çok yaklaştık” diye konuştu.

Yıldırım, arama çalışmalarının kapsamını şu sözlerle aktardı:

“Şu ana kadar İl Jandarma Komutanlığımızdan 1030, AFAD’dan 240, İl Emniyet Müdürlüğü’nden 54, itfaiyeden 25, İl Sağlık Müdürlüğü’nden 48, büyükşehir ve ilçe belediyelerinden 53, Dicle Üniversitesi’nden 80 ve gönüllü 180 olmak üzere toplam yedi kurumdan 1710 kişi, Narin’imizi arama çalışmalarına devam etmektedir.”

Yıldırım, jandarma tarafından 12 bin 565 araç ve 32 bin 952 şahsın sorgulandığını, sekizi şüpheli 58’i tanık olmak üzere 66 şahsın ise ifadesinin alındığını ekledi.

Bu arada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şehir içi ve ilçelerde toplu taşıma yapan tüm otobüslere, üzerinde Narin Güran’ın resmi bulunan kayıp ilanı afişleri astı.

| Arama çalışmaları kapsamında kuyular da kontrol ediliyor.

‘Hiçbir delilin çıkmaması bizi şüphelendiren bir durum’
BBC Türkçe’ye konuşan Amed Radyo TV Genel Yayın Yönetmeni Ferat Mehmetoğlu, olayın yaşandığı Tavşantepe’nin, Diyarbakır’ın merkezine yakın olmadığını, statüsü mahalle olmakla birlikte halk arasında köy olarak bilinen bir yer olduğunu söylüyor.

Aynı zamanda çocuğun akrabası olan Mehmetoğlu, başından itibaren de olayı takip ediyor.

Mehmetoğlu, “Narin Kur’an kursundan çıkınca diğer çocuklara eve gideceğini söylemiş. Cami ile ev arası çok uzak değil” diyor.

Haber ajanslarının aktardığına göre mahalledeki okula ait güvenlik kamerası görüntüleri, Narin’in kurstan sonra saat 15.15 civarında dört arkadaşıyla yürüdüğünü gösteriyor.

Bunun dışında kamuoyuna yansımış bir görüntüsü bulunmuyor.

Arkadaşlarının söylediğine göre Narin daha sonra gruptan ayrılarak eve doğru tepelik patika yola girdi ve sonra da kendisinden haber alınamadı.

Gazeteci Mehmetoğlu, aile üyelerinin aktardığına göre ailenin bir husumet durumunun olmadığını, ayrıca bölgede kan davası gibi olaylarda genelde kız çocuklarının hedef alınmadığını söylüyor.

Çevrede bir su kanalı olduğunu belirten Mehmetoğlu, ancak bu kanalın çocuğun yol güzergahında olmadığını, buralara gitmesi için yolunu değiştirmiş olması gerektiğini belirtiyor.

Mehmetoğlu kendisine aktarıldığı üzere şu ana kadar aileyi herhangi bir şekilde fidye veya tehdit için arayan olmadığını da belirtiyor.

Narin Güran’la ilgili haberlere yayın yasağı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran’ı arama çalışmaları dokuzuncu gününde devam ederken, olayla ilgili haberlere yayın yasağı kararı getirildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “mağdur çocuğun fiziksel, psikolojik ve sosyal ve duygusal gelişiminin korunması”, “çocuğun üstün yararı”, “soruşturmanın gizliliği”, “delillerin karatılmasının önüne geçilmesi”, “soruşturmanın sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi”, “tanıkların ve diğer ilgililerin güvenliği” gerekçeleriyle Narin Güran hakkındaki haber ve sosyal medya paylaşımlarına yayın yasağı getirilmesini istedi.

| Narin Güran’ın kaybolduğu Diyarbakır Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi

Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği bu talebi kabul ederek, soruşturma tamamlanana kadar tüm yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında yayın yapan medyada dosya hakkında yayın yapılmasını yasakladı.

Ek kaynaklar: BBC / DW

 

 

Yayınlama: 30.08.2024
Düzenleme: 30.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.