Tarım ve Orman Manisa Valiliğini Ziyaret Etti
Bir dizi ziyaret ve incelemeler için Manisa’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa’ya atanan ve 22 Haziranda göreve başlayan Vali Yaşar Karadeniz’i makamında ziyaret ederek, yeni görev yerinde başarılar diledi.
Metin Durmaz | Manisa
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Valilikte, Vali Yaşar Karadeniz, Manisa Milletvekilleri Murat Baybatur, Uğur Aydemir, İsmail Bilen, Semra Kaplan Kıvırcık, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ve protokol üyeleri tarafından karşılandı.
Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra makama geçen Bakan Pakdemirli, son Valiler Kararnamesi ile Kastamonu’dan Manisa’ya atanan ve bir süre önce de görevine başlayan Vali Yaşar Karadeniz’e ‘hayırlı olsun’ dileklerini iletti.
Bakan Pakdemirli’yi ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını vurgulayan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa’nın tarım ve sanayi kenti olma özelliğiyle ilgili ilk izlenimlerini paylaştı. Özellikle Manisa’nın tarımsal üretimde gayri safi milli hasıla bakımından Türkiye’de Konya’dan sonra ikinci sırada olan bir şehir olduğunu vurgulayan Karadeniz, “Bu bakımdan Manisa, daha önce görev yaptığım kentlere göre daha ileri bir noktadan başlıyor. Bunun Manisa ve bizler açısından şans olduğunu düşünüyorum. Zat-ı alinizin destekleriyle bu rakamları daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum” dedi.
“Manisa, çevresindeki illere göre daha farklı performans göstermiştir”
Manisa’nın hem sanayi hem de tarım şehri olduğunu aktaran Bakan Bekir Pakdemirli ise “Bakanlığımız ile ilgili her konuda Manisa ve Manisalıların yanında oluyoruz. Manisa, Türkiye’de az sayıdaki Şehzadeler şehirden bir tanesi. Son dönemde belediyecilik başta olmak üzere birçok anlamda Manisa çevresindeki illere göre daha farklı performans göstermiştir. Sizin de söylediğiniz gibi bir adım ileriden başlıyorsunuz ama Manisa’da halledilecek, çözülecek çok meseleler var. Bunların da üzerine çok sıkı takip ile gitmek son derece anlamlı olur. Biz de Bakanlık olarak 7/24 sizlerin yanınızdayız. Bilin ki Ankara’da her zaman bir Manisalı arkadaşınız, kardeşiniz bir büyüğünüz var” diye konuştu.
Tarım-Orman Buluşmaları Bakan Pakdemirli’nin Katılımıyla Yapıldı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Manisa Tarım-Orman Buluşmaları programında tarım ve ormancılık sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Vali Yaşar Karadeniz, Manisa Milletvekilleri ve protokolün katıldığı program da konuşan Bakan Pakdemirli, tarımsal üretimde bu yıl rekoltenin iyi olduğunu söyledi.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Vali Yaşar Karadeniz, kısa bir süre önce Manisa’da göreve başladığını, düzenlenen toplantıların kenti daha hızlı tanıma imkanı sağladığını söyledi ve ülke için hayırlı olmasını diledi.
Daha sonra katılımcılara hitap eden Bakan Pakdemirli ise bakanlığın pandemi sürecinde aldığı tedbirlerle ilgili bilgi verdi. Pandemi süreci başlamadan önce market zincirleri, gıda sanayisi ve lojistik sektörüyle toplantı yaptıklarını ve hazırlık yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirdiklerini, bütün bakanlıkların koordineli bir şekilde çalıştığını belirten Pakdemirli “Pandemi başladığında yüzde 1350’lere varan talep artışlarına bizim perakende zincirimiz stres testine dayandı. Buradaki tüketici psikolojisini yönetmek son derece önemliydi ve bunu yönettik ”dedi.
Üretimin Devamı Sağlandı
Pandemi sürecinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından çiftçilerin muaf tutulacağı çalışmalar yaptıklarını söyleyen Pakdemirli, “Biz burada bir serbestlik tanınması gerektiğini konusunda ilgili kurumlarımızı ikna ettik ve çiftçimiz için hiçbir problem olmadı. Böylelikle üretimin devamı sağlanmış oldu. Bu sene rekoltelerimiz çok daha iyi gözüküyor. Bu arada hazineye ait tarıma elverişli alanlarımızı çiftçilerimize dağıtalım ki bu pandemi ilk değil son da olmayacak belki, üretimi arttıralım. Hazine arazilerimizi bu eylül ekime yetiştireceğiz diye düşünüyorum” dedi.
“18 yılda tarımsal hasılamız 275 milyar liraya geldi”
Tarımsal hasılanın 18 yılda 8 kat artarak 275 milyar TL’ye çıktığını aktaran Bakan Pakdemirli “585 baraj inşa ettik. 585 baraj Türkiye Cumhuriyeti tarihinde üretilen, yapılan barajların tam 2,5 katı. 310 milyar lira tarımsal destek. 6,6 milyon hektar arazi sulamaya açıldı. 5 milyara yakın fidan diktik. Tohumluk ihracatımız 10 misli arttı. 18 milyar dolar tarımsal ihracatı olan bir ülke haline geldik. 3.7 milyar dolardan geldik. 5,5 milyar dolar da ihracatta fazla veren bir ülkeyiz. Yani öyle dendiği gibi Türkiye ithal bağımlısı bir ülke falan değil” diye konuştu.
“Sadece geçen yıl yüzde 27 büyüdük”
“2020 yılında da tabi ki pandemiyle beraber de çiftçimizi, üreticilerimizi desteklemek maksadıyla da bu desteklerin yüzde 70’ini peşin olarak ödedik” diyen Bakan Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü “ Ben her zaman şunu söylüyorum eli öpülesi üreticimiz var. Biz üreticilerimize ne yaparsak yapalım üreticilerimiz misli misli karşılığını veriyor. Bu yıl yine pandemi süreci içerisinde Dijital Tarım Pazarımızın lansmanını yaptık. Dijital Tarım Pazarını çok önemsiyoruz. Buradaki cirolar 100 milyon liranın üzerine çıktı. Hedefimiz milyarlarca ciroya ulaşmak ki belli miktarda ciroya ulaştığınız zaman gıda enflasyonuna çözüm olacak, üretici biraz daha fazla para kazanacak, tüketici biraz daha ucuza yiyecek ve daha sağlıklı bir şekilde bunlara ulaşılacak”
“35 bin gelir getirici tür fidan dikeceğiz”
Manisa özelindeki yatırımlar hakkında bilgi veren Bakan Pakdemirli, “Bu yıl itibariyle 11 milyon fidanı Manisa’ya ekmiş olacağız. 1,5 milyon fidan üretmiş olacağız. 10 mahallede bin dekarın üzerinde alanda 35 bin gelir getirici tür fidan dikeceğiz. Orman köylülerimize yıllık 200 bin lira ek gelir sağlamış olacağız. 303 ailemize 7,6 milyon lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği vereceğiz. 21 mahallede 2B Orman Kadastro çalışması gerçekleştireceğiz. Eğitim, sağlık kurumları, ibadethane ve mezarlıklara ve yol kenarlarına yaklaşık 25 bin fidan dikeceğiz” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü tarafından tedavisi ve üretimi yapılan 106 kuş Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Vali Yaşar Karadeniz ve Manisa Milletvekillerinin de katıldığı programla doğaya salındı.
Spil Dağı Milli Parkı’nda düzenlenen programa Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Vali Yaşar Karadeniz, Manisa Milletvekilleri ve ilgili bürokratlar katıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında bulunan Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla illerinde doğada yaralı veya yavru olarak bulunan şahin, kerkenez, gökdoğan, kızıl şahin ile Genel Müdürlüğün üretim istasyonlarında üretilen 100 kınalı keklik olmak üzere 5 türden 106 kuş doğaya salındı.|virgül