Türkiye’de En Uzun Süre Hapiste Kalan Serhat Tuğan Tahliye Oldu
‘PKK üyeliği ve örgüt adına silahlı eylem düzenlemek’ suçlamalarıyla 16 yaşında cezaevine giren Serhat Tuğan, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden 28 yıl sonra tahliye edildi.
Türkiye’nin en uzun süreli mahkumu olarak tanınan Tuğan’ın ailesini arayan cezaevi yetkilileri, bu akşam tahliye edileceğini belirtti. Verilen bu bilgi üzerine ailesi, Tuğan’ın kaldığı Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi önüne geldi.
İşlemleri tamamlanan Tuğan, cezaevinin kapısında görüldü. Kendisini bekleyen ailesi ve yakınları ile sarılarak hasret gideren Tuğan’ın ilk sözleri “28 yıldır toprağa ayak basmamıştım.
En çok toprağa çıplak ayakla basmayı özlemiştim. Şuan çıplak ayakla toprağın üzerinde gezmek istiyorum” oldu.
Kızım Zine herkese iyi geldiği gibi Serhat abisine de iyi geldi. Farkında olmadan abisini iyileştiriyor. #SerhatTuğan #SerhatTuganÖzgür pic.twitter.com/8NABGkfNsF
— Zozan Özgökçe (@zozann) June 15, 2019
Peki Neden Mahkum Olmuştu?
Serhat Tuğan, 1988 yılının Kasım ayında, üç arkadaşıyla bildiri hazırlayıp dağıtmak suçundan tutuklandı.
Ailesi, gözaltındayken işkence gördüğünü savundu. Tahliyesinden kısa süre sonra PKK’ya katıldı.
Örgütte iki yılı dolmadan 16 yaşında 1991 ylılında Hakkari’de yakalandı.
Tuğan, iki korucunun öldüğü bir saldırıyı düzenlemekle suçlanıyordu.
Suçlamaları kabul etmeyen Tuğan, hakkında TCK’nın 125. maddesine göre “ülke topraklarından bir kısmını devlet hakimiyetinden ayırmaya matuf silâhlı eylemde bulunmak” suçundan idam cezası istemiyle dava açıldı.
Diyarbakır 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, 1992 yılında Tuğan’a “silahlı örgüt üyeliği” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına verdi.
Yargıtay tarafından bu karar bozuldu ve Tuğan’a idam cezası verildi. Yaşı küçük olduğu için cezası ömür boyu hapse çevrildi.
Serhat Tuğan’ın avukatları 2008 yılında Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurup müvekkilinin silahlı eyleme katılmadığını bu nedenle cezanın “örgüt üyeliğinden” verilmesini talep etti ancak bu talep reddedildi.
Adalet Bakanlığı, 2015’te yapılan başvuru üzerinden yeniden inceleme başlattı.
Tanıklar, iki köy korucusunun öldürülmesinden Tuğan’ın sorumlu olmadığını anlatmıştı.
Bakanlık, avukatların “yendinen yargılama talebini” reddeden mahkeme kararının bozdu ancak mahkeme bu kararı dikkate almadı.
Adalet Bakanlığı bir yıl sonra Tuğan’ın yeniden yargılanması için ikinci kararını verdi.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iki red kararı üzerine Serhat Tuğan’ın avukatları son olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.