‘’Türkiye’de Yabancı Plakalı Araçların Bakım ve Tamiri İçin 600 Euro Ücret Kesilecek’’ Haberinin Detayları

Türkiye’ye giden yabancı plakalı araçlara, tamir, bakım, onarım veya tadilat yapılması durumunda, çıkışlarında ücret ödeme zorunluğu getirilerek, resmî gazetede yayınlandı. Ancak bu yasa, Avrupa’da yaşayan ve araçlarıyla Türkiye’ye seyahat edecek Türkiye göçmenlerini etkilemiyor. Resmî gazetede yer alan, (Tebliğ No: 68)’in 8 inci maddesini inceledik.

‘’Türkiye’de Yabancı Plakalı Araçların Bakım ve Tamiri İçin 600 Euro Ücret Kesilecek’’ Haberinin Detayları

Adem Hüyük 

Türkiye medyasının neredeyse tamamında yer alan yeni yasayı, yayınlamamız üzerine Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve özellikle araçlarıyla Türkiye’ye gidecek olanlarda bir tepki uyandırdı. 

Resmî gazetenin kısa, öz ve bürokratik bir dille yazılmış olması, haberin yanlış anlaşılmasına neden olmuş ve kafa karışıklığını tetiklemiştir.

Ancak resmi gazete dikkatli okunduğunda, Avrupa’da yaşayan ve özel araçlarıyla Türkiye’ye seyahat edecekleri kapsamadığı anlaşılmaktaydı. 

Haberi yaptıktan sonra, DerVirgül haber sitesinin sosyal platformlarında yapılan yorumlar ve sorular, bizi, Resmî gazetede yer alan, (Tebliğ No: 68)’in 8 inci maddesine eklenen kanunu özel olarak incelemeye itmiştir. 

Bu şekilde, tek tek sorulara yanıt vermek yerine, yeniden bir haber yapmanın daha mantıklı olacağını düşündük. 

Haber Ne Diyordu? 

Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 68)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 03 Nisan 2021 Tarihli ve 31443 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre geçici ya da yabancı plakalı olup, tamir, bakım, onarım veya tadilat yapılan araçlara eğer 2000 euro ve üzerinde masraf yapılmışsa ülkeden boş olarak ayrılırken ücret talep edilmeyecek. Ancak 2000 euro ve altında masraf yapılmışsa 600 euro veya Türk Lirası karşılığı geçiş ücreti araç sahibinden tahsil edilecek.

Her iki durumda da aracın tamirine ilişkin faturalandırma istenecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar şöyle:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından:

Geçici Ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 68)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

MADDE 1 – 7/8/2013 tarihli ve 28731 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 68)’in 8 inci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Tamir, bakım, onarım veya tadilat amacıyla gelen ve ülkemizde işlem ve işçilik gördükten sonra boş olarak çıkış yapacak yabancı ülke taşıtlarından tamir, bakım, onarım, tadilat veya işçilik bedeli 2.000 (ikibin) Euro veya karşılığı Türk Lirasından fazla olan ve bu durumu belgeleyen taşıtlardan geçiş ücreti alınmaz. 

Bu taşıtların tamir, bakım, onarım, tadilat veya işçilik bedeli 2.000 (ikibin) Euro veya karşılığı Türk Lirasından az olanlarından 600 (altıyüz) Euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınır.”

Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 68)

İlk önce ‘’Tebliğ No: 68’’i açıklığa kavuşturalım. 

Bu Tebliğin amacı, karayolunun bakımı, korunması ile karayolu ve taşımanın yönetimine ilişkin giderlere katkıda bulunmak üzere sınır kapılarımızdan giriş ve çıkış yapan yabancı veya geçici plakalı taşıtlardan alınacak geçiş ücretlerinin düzenlenmesidir.

Madde 8 | Fıkra 1

68 Numaralı Tebliğde değişiklik yapılan, 8’inci maddesinin birinci fıkrası ise şöyle: Tamir, bakım, onarım, tadilat amacıyla veya geçici ithal kapsamında boş olarak ülkemize giriş yapan ve ihraç yükü alarak dolu çıkış yapan yabancı ülke taşıtları için 600 Euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınır.

11 maddeden oluşan, ‘’Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 68)’’ tamamen ticaret amaçlı araçlar üzerinde yoğunlaşmıştır. 

Sonuç:

Resmî Gazete’de yayınlanan yeni yasa, özel araçlarıyla Türkiye’ye seyahat edecek Türkiye göçmenlerini kapsamamaktadır.|DerVirgül  

Yayınlama: 03.04.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.