Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı kim olacak?

24 Haziran’da cumhurbaşkanlığı için altı aday yarışıyor. Üç yıldan uzun bir süredir cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Erdoğan güçlü adaylarla karşı karşıya.

Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı kim olacak?

Türkiye, 24 Haziran’da genişletilmiş yetkilerle yürütme organının başına geçecek olan yeni cumhurbaşkanını seçecek.

İlk turda herhangi bir adayın yüzde 50’den fazla oy alamaması durumunda ise 8 Temmuz’da ikinci turu düzenlenecek olan cumhurbaşkanı seçiminde adayların siyasi geçmişlerini ve öne çıkan özelliklerini derledik.

 

Cumhur İttifakı’nın adayı: Recep Tayyip Erdoğan
 

Son 16 yıldır iktidarda olan AKP’nin lideri, 64 yaşındaki eski Başbakan ve 2014’ten beri Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Haziran seçimlerinde en güçlü aday.

İstanbul’un eski Belediye Başkanı, 2002 yılından beri Türkiye’nin siyasi rotasını belirleyen en önemli isim.

Giderek daha fazla baskıcı yöntemler kullandığı eleştirileri ile karşı karşıya olan Erdoğan, yeni cumhurbaşkanlığı sisteminin de mimarı.

 

 

Ana muhalefetin yıldızı: Muharrem İnce
 

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı 54 yaşındaki Muharrem İnce, mütevazı yaşantısı, öğretmen geçmişi, sivri dili, kıvrak muhalefet tarzı ve aktif sosyal medya kullanımı ile Cumhuriyet döneminin en eski partisinin yeni yüzü olarak ortaya çıkıyor.

Yapılan son anketlere göre Erdoğan’ın karşısında en güçlü rakip olarak değerlendirilen İnce, CHP’nin içinde sıkıştığı seçmen profilini genişletmeye çalışıyor.

 

Parlayan lider: Meral Akşener
 

Özellikle yurt dışında, eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’a atıfla Türkiye’nin “Demir Leydi”si olarak gösterilen 61 yaşındaki Akşener, 1990’lı yıllardan bu yana aktif siyasette olan bir isim.

1996’da Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan Akşener, o dönemde “derin devlet” tarafından işlendiği öne sürülen suçları örtbas etmekle suçlanmıştı.

 

Cezaevindeki aday: Selahattin Demirtaş
 

HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın 2015 yılında Erdoğan’a yönelik olarak söylediği “Seni başkan yaptırmayacağız” sözleri hâlâ akıllarda.

Dokunulmazlığı kaldırılan ve tutuklanarak cezaevine konan, çoğunlukla Kürt siyasi hareketinin ancak bir o kadar da Batı kentlerindeki orta sınıf sol eğilimli seçmenin desteklediği 45 yaşındaki “Selo” sosyal medya üzerinden esprili bir kampanya yürütüyor.

 

Beklenmeyen aday: Temel Karamollaoğlu
 

Milli Görüş’ün temsilcisi, Saadet Partisi’nin lideri Karamollaoğlu’nun cumhurbaşkanı olmak için pek şansı olmasa da 77 yaşındaki aday AKP’den soğumuş muhafazakâr seçmene hitap ediyor.

1993’teki “Sivas Katliamı” sırasında kentin Belediye Başkanı olarak hatırlarda kalan Karamollaoğlu, takipçileri arasında “bilge adam” olarak nitelendiriliyor.

 

Her dönemin siyasetçisi: Doğu Perinçek
 

Tüm adaylar arasında en uzun zamandır aktif siyasette olan Vatan Partisi lideri 75 yaşındaki Perinçek, sosyalist çizgide olan partilerde yer aldığı dönemlerde siyasi duruşunu sürekli değiştirdiği yönünde eleştirilere maruz kaldı.

2005 yılında İsviçre’de yaptığı konuşmada Ermeni Soykırımı’nı inkâr ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı, 2015’te ise AİHM’ye taşıdığı davayı kazanarak beraat etti.

 

 

Yayınlama: 24.05.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.