Türkiye’ye 2022’nin ilk 6 ayında saç ektirmek için gidenlerin sayısı 500 bini aştı…
Gerek fiyat olarak uygunluk gerekse teknik olarak kendini geliştirmesinden dolayı Türkiye, adeta dünyanın saç ekim merkezi olma yolunda ilerliyor. 165 ülkeden insan saç ektirmek için Türkiye’yi tercih etti
Türkiye, saç ekiminde dünyanın önde gelen ülkelerden biri.
Geçmiş yıllarda daha çok Ortadoğu ülkelerinden insanlar saç ekimi için Türkiye’ye gelirken son yıllarda gelenlerin hem sayısı arttı hem de ülke sayısı çeşitlendi.
Son olarak geçen günlerde bir dönem yeşil sahaların tanınan isimlerinden eski Fransız futbolcu Zinedine Zidane’nin de saç ekimi için Türkiye’ye geldiği iddia edildi.
Saç ekiminin de içinde olduğu sağlık turizmi Türkiye’nin son yıllarda umut bağladığı alanların başında geliyor.
2022’de bir milyon kişinin saç ekimi için gelmesi bekleniyor
Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, özellikle saç ekimi yaptırmak için yurtdışından gelenlere dair son durumu değerlendirdi.
Çakmak, 2022 yılının ilk 6 ayında saç ektirmek için Türkiye’ye gelenlerin sayısının 500 bini aştığını söyledi.
Bu eğilimin devam etmesi durumunda yıl sonuna doğru bir milyon kişinin Türkiye’ye gelebileceğini ifade eden Çakmak, “Geçen yıl bir önceki seneyi de aşarak 800 bin rakamına ulaşmıştık. Bu yıl bu sayıyı da aşarak bir milyona ulaşacağımızı ve yeni rekora imza atacağımızı hesaplıyoruz” dedi.
Saç ekiminin Türkiye’ye getirisi 3 milyar doları bulabilir
Yurtdışından gelenler için saç ekiminin ortalama 2 bin dolara mal olduğunu aktaran Çakmak, “Gruplar halinde geliyorlar. Paket programlarla gelenler 3 ile 5 günlüğüne geliyor. Ancak kimse 3 gün kalıp dönmüyor. Genelde 5 ile 7 gün kalıyorlar. 3 günü operasyonu yapan klinik karşılasa bile kendi imkanlarıyla 4 gün daha kalıp her şeyin yolunda olduğuna emin olunca gidiyorlar. Dolayısıyla her gelen ortalama bin dolar da burada harcıyor. Yani saç ekimi için her gelen kişi 3 bin doları gözden çıkarıyor. Bu yıl bir milyon kişinin geleceğini hesaplarsak saç ekiminin Türkiye’ye getirisi 3 milyar dolar civarı olacak” diye konuştu.
“165 ülkeden geliyorlar aralarında devlet başkanları da var”
Türkiye’ye şu an kadar 165 ülkeden saç ekimi için insanların geldiğini belirten Çakmak, “Avustralya, Yeni Zelanda, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerden bile hastalarımız var. Tanınmış insanlar da geliyor. Zidane’nin geldiği farklı kaynaklardan basına yansıdı. Ancak biz hasta hakları nedeniyle gelen konuklarımızı açıklamıyoruz. Medyaya düşmeyen tanınmış ülkelerin başkanlarından ve bakanlarından dahi saç ektirmek için ülkemize gelip gidenler oldu. Ancak bu kişilerin isimlerini hasta hakları nedeniyle açıklamamız doğru olmaz” ifadelerini kullandı.
2022’de sağlık turizmi için gelenlerin sayısı 1,5 milyonu bulabilir
Saç ekimi sağlık turizminin sadece bir parçası. Estetik, diş ve ağız hastalıkları başta olmak üzere farklı nedenlerle de insanlar Türkiye’ye gelip tedavilerini yaptırıyor. Tabii ki bunda en önemli neden Türkiye’nin pek çok ülkeye göre daha ucuz olması. Çakmak, sağlık turizminin genel boyutlarıyla alakalı da bilgiler verdi.
Sağlık turizmi kapsamında (saç ekimi dahil) 2019’da bir milyon 87 bin kişinin Türkiye’ye geldiği bilgisini paylayşan Çakmak, “Pandeminin yoğun olduğu 2020’de bu sayı 498 bine düştü. 2021’de 1 milyon 158 bin kişiye ulaştık. Bu yıl sayının 1 milyonu saç ekimi olmak üzere 1,5 milyona ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.
“Tedavisi için 6 ay kalıp 250 bin dolar harcayan da var”
Türkiye’ye organ nakli, onkoloji tedavisi gibi ağır vakalar için de yabancıların geldiğini kaydeden Çakmak, bu kişilerin tedavileri için Türkiye’de ortalama 40 ile 150 bin dolar arası değişen rakamlarda harcama yaptıklarını belirtti.
“6 ay Türkiye’de kalıp sağlığı için 250 bin dolar harcayan yabancı konuğumuz oldu” diyen Çakmak, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) bağlı olarak sağlık turizmi alanında çalışan firma sayının 200’e ulaştığını ifade etti.
“Sadece ekonomik olması değil, teknolojiye yatırım ve tecrübe de ilgiyi artırdı”
İstanbul’da saç ekimi ve estetik üzerine faaliyet gösteren bir tıp merkezinin işletmecisi Aydın Edepli de bu alanda olumlu gelişmelerin yaşandığını vurguladı.
Edepli’ye göre saç ekimi için bir zamanlar Türkiye’ye ağırlıklı olarak Ortadoğuluların geliyordu ancak bu tablo artık değişti.
“Artık Avrupa’nın tamamından Çin ve Rusya’dan bile müşterilerimiz var” diyen Edepli, “Fiyatının uygun olmasından başka, bu konuda ciddi yatırım yapıldı Türkiye’de. ‘Saç ekimi konusunda en iyi teknoloji bizde’ desek abartı olmaz. Ayrıca tabii ki uzman kadrolarımız bu işte ciddi deneyim kazandığından saç ekiminde de çok başarılıyız” yorumunda bulundu.
“Merdiven altı işletmelere önlem alınmazsa ivme sekteye uğrayacak”
Ancak Edepli’nin bir de uyarısı var. Sektöre ilginin fırsatçıları da heveslendirdiğini söyleyen Edepli, sözlerini şöyle tamamladı:
“Saç ekimi mutlaka klinik ortamında doktorlarca yapılmalıdır. Merdiven altı işletmelere fırsat verilmemeli. Önüne gelen saç ekimine dair site açıp, reklam veriyor, hasta getirmeye çalışıyor. Sıkı bir kontrol sağlanmasa şu an dünyadaki yükselen ivmemiz sekteye uğrayacak. Aradan çantacı diye tabir edilen kişilerin çıkarılması gerekiyor.” /The Independentturkish