Van’da Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı geri alındı
Van’da DEM Parti’den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı geri alındı. Memnu haklarının elinden alınması, Zeydan’ın seçilme hakkını yitirmesi, itiraz başvurularından sonuç çıkmazsa mazbatasının verilmememesi anlamına geliyor.
DEM Parti’nin MYK’sından yapılan yazılı açıklamada, partinin Van’da büyükşehir dahil, 14 belediyenin tümünü kazandığı anımsatıldı.
Açıklamada, “Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır” denildi.
Ayrıca Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine, Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının iadesi kararının hiçe sayıldığı vurgulandı:
“Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir.
“Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika, seçime 2 gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK’ye bildirimde bulunmuştur.”
İktidarı Van halkının iradesine saygı duymaya davet ediyoruz!

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:https://t.co/luM1UxZNN3— DEM Parti (@DEMGenelMerkezi) April 2, 2024
Memnu hakların iadesi veya geri alınması ne anlama geliyor?
Memnu haklar, mahkumiyet kararı nedeniyle kişiye temel hak kısıtlamaları demek.
Memnu yani yasak hakların iadesi, belli bir suçtan hüküm giymiş olanların seçme seçilme hakkı dahil, kısıtlanan temel haklarının, hükmün infazının tamamlanması veya beraat edilmesi halinde geri verilmesi anlamına geliyor.
Abdullah Zeydan’ın yasaklı haklarının mahkeme tarafından iade edilmesinin ardından, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Zeydan’ın belediye başkan adaylığı başvurusunu kabul etmişti.
Adalet Bakanlığı’nın başvurusu ile mahkeme şimdi bu hakkı geri aldı.
İtiraz başvurularından sonuç çıkmazsa, Zeydan mazbatasını alamayacak ve belediye başkanlığı yapamayacak.
CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu: Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, son gelişmelere “Yine AK Parti’nin halk iradesine tahammülsüzlüğü, belediye başkanlığını kazanamamış adayına verme girişimi” dedi ve ekledi:
“Aynı örnekleri 2019 seçimlerinde Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçede görmüştük. Bu kez Van Büyükşehir Belediye Başkanlığını gasp etmeye çalışıyorlar. Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır. Pamuk ipliğine toplumsal bakışımızı dinamitleyecek bu girişim kabul edilemez. Tüm gücümüz ile karşı duracağız.”
2019’da yapılan yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Bağlar Belediye Başkanı seçilen Zeyat Ceylan’a KHK’lı olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmemişti.
Mazbata yüzde 70 oy alan Ceylan yerine, yüzde 25 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) adayı Hüseyin Beyoğlu’na verilmişti.
Yüzde 55 oyla seçilmişti
DEM Parti’nin Van’da Büyükşehir Belediyesi El Başkan adayları, Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’dı.
Van’da Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, Abdullah Zeydan resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 55,48 oyla Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Abdulahat Arvas oyların yüzde 27,15’ini, Yeniden Refah Partisi adayı Abdullah Sadıksoy da yüzde 5,37’sini almıştı.
Van’ın tüm ilçelerinde de, yerel seçimleri DEM Parti kazanmıştı.
Demirtaş’ın koğuş arkadaşı olan Abdullah Zeydan kimdir?
Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan, 13 Mart 1972’de Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Yüksekova’da tamamladı.
Uluslararası Amerikan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu Zeydan, farklı şirketlerde mimarlık yaptı.
7 Haziran ve 1 Kasım 2015’de yapılan genel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Hakkari Milletvekili seçildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Anayasa’ya eklenen bir madde sonucu geriye dönük dosyalarla ilgili olarak dokunulmazlıkları kaldırılan HDP milletvekilleri ile beraber 4 Kasım 2016 da gözaltına alınıp aynı gün tutuklanarak Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Zeydan’a, “PKK sizi tükürüğünde boğar” sözlerinden dolayı ve katıldığı bir eylemden ötürü “örgüte yardımdan” 5 yıl, “örgüt propagandası yapmaktan” ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.
Zeydan, 6 Ocak 2022’ye dek Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuldu.
Zeydan, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aynı koğuştaydı.
Hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan Zeydan yeniden yargılanmış, cezası 3 yıla indirilmiş, yattığı süre göz önünde bulundurularak 6 Ocak 2023’te verilen kararla tahliye edilmişti.
Adalet Bakanlığı, 29 Mart Cuma günü idari bir karar ve yazıyla, mesai bitimine 5 dakika kala Zeydan’ın 2022 yılında aldığı memnu haklarına itiraz etmişti.
Abdullah Zeydan’ın babası Mustafa Zeydan ve kardeşi Rüstem Zeydan da eski Hakkari milletvekilleri.| BBC