Yurt dışı gümrüksüz alışveriş üst limiti düşürüldü vergi yükseltildi
Yurt dışından posta veya hızlı kargo yoluyla yapılan alışverişlerde uygulanacak yeni düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Kararı ile gümrük kanununda yapılan değişikliğe göre, ithalat işlemlerinde gümrük bedeline nakliye ücretleri de dahil edilecek.
Kargo ücreti de gümrük bedeline dahil edildi
Yeni düzenlemeye göre, posta ya da hızlı kargo şirketleri aracılığıyla basitleştirilmiş usulde gümrük beyanı yapılan ürünlerde, gümrük bedeline ürünün kargo ücretleri de eklenecek. Bu şekilde hesaplanan toplam tutar üzerinden tek ve maktu vergi uygulanacak.
Ağustos ayında yapılan diğer bir düzenlemeyle, gümrüksüz yurt dışı alışveriş sınırı 150 eurodan 30 euroya düşürülmüştü. Bu, yurt dışı merkezli e-ticaret sitelerinden 30 euronun üzerinde alışveriş yapılırsa gümrüğe takılacağı ve ithalat işlemlerine tabi olacağı anlamına geliyor. Bu kapsamda, bu alışverişlerde gümrük vergisi de artırılmıştı. Gümrük vergisi, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünlere yüzde 20 yerine yüzde 30’a, Çin gibi diğer ülkelerden gelen ürünlere ise yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarılmıştı.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV sayılı listede yer alan eşya olması halinde yukarıdaki oranlara ek yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi tahsil ediliyor.
Yeni hesaplama sistemiyle birlikte, yurtdışından alınan ürünlerin toplam maliyetinde artış yaşanacak. Toplamda bedel 30 euroyu aşarsa gümrük işlemlerinin takibi için gümrük müşavirliği hizmeti alınması gerekecek.
Örneğin, 50 euro değerinde bir ürün aldığınızda ve bu ürünün kargo maliyeti 10 euro olduğunda, toplam gümrük bedeli 60 euro olarak hesaplanacak. Bu durumda:
• Ürün AB menşeili ise 18 euro gümrük vergisi eklenerek toplam maliyet 78 euroya ulaşacak.
• Ürün AB dışı bir ülkeden geliyorsa 36 euro gümrük vergisiyle toplam tutar 96 euro olacak.
Daha düşük değerli ürünlerde de benzer bir maliyet artışı görülecek.
Örneğin, 20 euro değerindeki bir ürünün kargo bedeli 10 euro ise toplam 30 euro üzerinden vergi hesaplanacak ve AB menşeili ürünlerde bu tutar 39 euroya, AB dışı ürünlerde ise 48 euroya yükselecek. Yurt dışından alışveriş yapmayı planlayan tüketicilerin, toplam maliyet hesaplamasında kargo giderlerini de dikkate almaları bu düzenleme ile birlikte önemli hale gelmiş oldu.
30 euroyu aşarsa ne olur?
Ağırlığı brüt 30 kilogramı ve bedeli 30-1500 euro arasında kişisel kullanım için gelen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyanın gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetlerinin takip edilip sonuçlandırılması gerekiyor.
Posta idaresi ile Ticaret Bakanlığı’nda belirlenen koşulları taşıyan hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler dolaylı temsilci olarak yetkili kılınabiliyor.
Yetkiyi kullanacak olan hızlı kargo şirketleri gümrük müşaviri çalıştırıyor. Ticaret Bakanlığı, ihracat rejimine konu eşya için miktar veya değer limitlerini ayrı ayrı on katına kadar artırmaya yetkili durumda.
30 kilogram sınırını geçen ürünleriçin ek olarak yüzde 48 gümrük vergisi de uygulanıyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile gümrük kanununda yapılan değişiklik şöyle:
“İlgide kayıtlı Genelgenin “I. BEYAN” başlıklı bölümünün “I. Basitleştirilmiş Gümrük Beyanı (Ithalat)” maddesinin 1.3, fıkrasında yer alan “2.000 (iki bin) adet” ibaresi “500 (beş yüz) adet” olarak değiştirilmiştir.
Aynı Genelgenin “II. KIYMET TESPITİ VE VERGİLENDİRME” başlıklı bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Eşyanın kıymeti, ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti gümrük idaresince belirlenir.
Bu Genelge hükümleri kapsamında posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşya için Türkiye’deki giriş liman veya yerine kadar yapılan nakliye giderleri, eşyanın kıymetine ilave edilir.
Navlun giderinin dahil olduğu teslim şekillerinde, ibraz edilen fatura, satış fişi veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgede eşyanın fiilen ödenen veya ödenecek fiyatı ile navlun gideri ayrı ayrı gösterilir. Navlun giderinin bu belgelerde ayrı gösterilmediği durumlarda, 3 (üç) avro tutarında emsal navlun gideri fiilen ödenen veya ödenecek fiyata eklenir.
Navlun giderinin dahil olmadığı teslim şekillerinde ise, navlun makbuzu ibrazının imkansız olduğu veya kabul edilebilir nitelikte bulunmadığı hallerde, 3 (üç) avro tutarında emsal navlun gideri fiilen ödenen veya ödenecek fiyata eklenir.
Basitleştirilmiş gümrük beyannamesinde eşyanın kıymeti ile navlun gideri taşıma senedinin ilgili bölümlerinde ayrı ayrı beyan edilir.”
Bu Genelge 27/12/2024 tarihinde yürürlüğe girer. Bilgi ve gereğini rica ederim.” | ©DerVirgül