1984 Viyana saldırısı
Arabasını garaja değil, sokağa park etmesi, bombanın dışarıda patlamasını sağladı. Çünkü bomba zaman ayarlıydı ve Büyükelçiliğin garajına girdiği sırada patlayacak biçimde ayarlanmıştı.
Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşaviri Erdoğan Özen, 20 Haziran 1984’te otomobiline yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucunda öldürüldü. Olayın sorumluluğunu JACAG-ARA üstlendi. Patlamada üçü ağır beş kişi de yaralandı. Avusturya polisi Ermeni teröristleri yakalamak için alarma geçse de bir ipucu bulamadı. Olayın fail ya da failleri yakalanamadı.
Saldırı
20 Haziran 1984 günü sabah 08.40 civarında, Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşavir Vekili Erdoğan Özen’in Büyükelçilik önünde bulunan aracına önceden yerleştirilmiş bomba infilak etti. Araçta bulunan ve yanmış olan cesedin Özen’e ait olduğu beş saat sonra anlaşılabildi.
Patlamanın etkisiyle Büyükelçiliğin camları kırıldı. Ayrıca patlama anında yakında bulunan Avusturyalı bir polis koma halinde hastaneye kaldırıldı, bir başka Avusturyalı kör oldu, iki araç yandı. Kimliği belirsiz bir kişinin Avusturya polisini arayarak Türk Büyükelçiliğinin de patlatılacağını söylemesi üzerine Büyükelçilik boşaltıldı, fakat polisin yaptığı aramada bomba bulunamadı.
Sonradan yapılan araştırmada, aracın sol arka tekerine yerleştirilen patlayıcının zaman ayarlı olduğu ve Büyükelçiliğin garajına girdiği sırada patlayacak biçimde ayarlandığı tespit edildi. Ancak Özen’in o gün arabasını garaja değil, sokağa park etmesi, bombanın dışarıda patlamasını sağladı.
Evli ve iki çocuk babası olan Erdoğan Özen, Viyana Büyükelçiliği’nde 1980 yılında başladığı görevini 1 Temmuz 1984’te tamamlayacaktı. Olay günü polis tarafından kaldırılan araba bulunan naaşı iki gün sonra Büyükelçiliğe teslim edildi. 24 Haziran günü Büyükelçilik bahçesinde yapılan ve Viyana’daki Türk toplumunun da katıldığı sade bir törenin ardından Türkiye’ye nakledildi. 26 Haziran günü İzmir’de devlet töreni düzenlendi ve Özen’in naaşı Karşıyaka, Soğukkuyu’daki aile mezarlığına defnedildi.
Avusturya’nın resmi yayın organı Avusturya Radyo ve Televizyonu’nun [ORF] saldırıdan sonra yaptığı yayınlarda fail örgütün savlarına uzunca yer vermesi Türkiye ve Avusturya arasında gerginliğe neden oldu. 24 Haziran’da Viyana Büyükelçiliği’nde yapılan cenaze töreninde ORF’nin çekim yapmasına izin verilmedi.
Avusturya polisi katilleri bulmak için yürüttüğü soruşturmadan bir sonuç alınamadığını 27 Temmuz 1984 tarihinde resmen duyurdu.
Saldırıda ağır hasar gören Honda Accord marka araba Avusturya’da Schloss Scharnstein adlı şatodaki özel bir müzede sergilenmektedir.
Büyükelçilik önünde tören
Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği önünde 20 Haziran 1984’te öldürülen Çalışma Müşaviri Erdoğan Özen için anma töreni düzenlendi.
Törene başta Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’un yanı Türkiye’nin Avusturya’daki birçok resmi temsilcisi katıldı.
Büyükelçi Ceyhun, burada yaptığı konuşmada, tek dertlerinin ülkesine hizmet etmek olan diplomatlarımız, 1970 ve 80’li yıllarda Ermeni terör örgütlerinin hedefi haline geldiğini belirterek, fedakârca görevlerini sürdüren diplomatların yalnız Türk ve Türkiye’yi temsil ettikleri gerekçe gösterilerek teröristlerce şehit edildiklerini söyledi.
Büyükelçilik binası girişinde diplomatların anısına yapılan şilte çelek konarak başlayan tören, şehitler için saygı duruşu ile sonlandırıldı. | © DerVirgül