Anayasa Mahkemesi İmamların Yurtdışı Edilmesini Onayladı
Avusturya’da, yurtdışından finans edildiği gerekçesiyle, oturum izinleri uzatılmayan 40 İmam, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuşlardı.
Avusturya hükümeti 2015 İslam Yasası kapsamında aldığı kararla, maaşları yurt dışından ödenen imamların, sınır dışı edileceğini, geçen yıl belirtmişti.
Yurtdışından finans edildiği gerekçesiyle, oturum izinlerine son verilen 40 imam, kararı Avusturya Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.
Aralarında, Avusturya Türk İslam Birliği (Atib) imamlarınında bulunduğu kırk imamın, Anayasa Mahkemesi’ne başvuruları sonuçlandı.
Anayasa Mahkemesi yargıçları bir karar verdi:
Şikayet reddedildi, imamların sınır dışı edilmelerinde yasal olarak, bir sakınca görülmedi.
Açıklamaya göre, yasadan etkilenen imamlar, Türkiye Cumhuriyeti tarafından Avusturya dış hizmetine gönderilen Türk vatandaşlarıdır.
Anayasa Mahkemesi kararına gerekçe olarak, “İslam hukukuna göre, üyelerin dini toplum tarafından dini ihtiyaçlarını, dini toplulukları veya üyelerini ülkedeki kendini koruma kabiliyeti anlamında yerine getirmeleri için olağan faaliyet için finansal araçların artırılması gerekiyor.”
Bu hükmün anayasal kaygıları yoktur
“Mahkeme, yasal olarak tanınmış dini toplulukların faaliyetlerini finanse etmek için fonların kullanılma şeklinin İnsan Hakları Sözleşmesi altındaki dini özgürlükleriyle korunduğunu belirtti.”
Ve ayrıca: “Bu özgürlükte, 2015’in 6. maddesi (2) İslam Kanunu, temel hak kapsamında finansman faaliyetlerinin kısıtlanması yoluyla müdahale etmesine rağmen, bu önlemin orantısız olduğu düşünülmemelidir: Kanunla tanınan bağımsızlık ve bağımsızlığın korunması için, devletten, özellikle de başka devletlerden ve onların kurumlarından, dini cemaatlerin bağımsız olması, kamu yararının bir hedefidir. ”dendi. (Virgül.at)