Aşırı sağ “Viyana-Favoriten ne kadar güvenli?” mitingi yaptı

Viyana FPÖ perşembe günü Viyana-Favoriten ilçesi Keplerplatz’ta suç konulu bir miting düzenledi. “Favoriten ne kadar güvenli?” sorusuyla kamuoyuna seslendi. Karşıt göstericiler de Keplerplatz’taydı.

Aşırı sağ “Viyana-Favoriten ne kadar güvenli?” mitingi yaptı

Mitingin Keplerplatz’ta yapılması tesadüf değildi. Reumannplatz gibi gözde meydanlar gençlik çeteleri ve uyuşturucu açısından sorunlu bir alan olarak değerlendiriliyor. FPÖ, “Favoriten’deki güvenlik sorununu” çözmek için özel bir yerel konsey toplamak istiyordu. Belediye yönetimi, bunun federal bir mesele olduğunu söyleyerek bunu reddetti. FPÖ daha sonra Keplerplatz’ta miting düzenleme kararı aldı.

| FPÖ Viyana Lideri Dominik Nepp

Viyana FPÖ Başkanı Dominik Nepp, “Artık siyasetten uzak duramazsınız” dedi. Belediye Başkanı Ludwig, son birkaç haftadaki olaylara sessiz kaldı.

“Buradaki halkın sürekli acı çekmesi söz konusu olamaz, Afgan ve Suriyeli gençlik çetelerinin “Bölgeyi güvensiz hale getiriyor, kızlara tecavüz ediliyor, bıçaklamalar, cinayetler yaşanıyor” diyen Nepp, FPÖ’nün bu nedenle bir miting düzenleyerek halkla temasa geçmek istediğini söyledi.

| FPÖ Viyana Kulüp Başkanı Maximilian Krauss

Sol gruplar karşı gösteri yaptı

Öte yandan Avusturyalı sol gruplar, aşırı sağcı FPÖ mitingine karşı gösteri yaparak, mitingin içerisine girmek istedi. Polisin barikat oluşturmasıyla grupların birbirlerine teması engellendi.

 

Uyuşturucu ve şiddet suçları 2022’de arttı

Viyana polisi, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Keplerplatz ile Reumannplatz arasında, Narkotik Maddeler Yasasının ihlalleri ve olay yerine özgü suç biçimlerinin giderek arttığı görülüyor. Soygun, hırsızlık, bedensel zarar, zorlama gibi vakalar yaşanıyor.”

Favoriten’in suç istatistikleri, 2022 yılı için saldırı ve soygun gibi şiddet içeren suçlarda yüzde 14, uyuşturucu suçlarında ise yüzde 37 artış gösterdi. 2023 yılına ait rakamlar henüz mevcut değil.

Viyana polisi, Keplerplatz’taki koruma bölgesine ve Reumannplatz da dahil olmak üzere video kameralarla gözetlemenin yanı sıra artan devriye ve özel operasyonlara değindi.

Seçim öncesi kampanyada

Siyasi analist Thomas Hofer, 2025 Viyana seçimlerinin tadını şimdiden hissediyor: “FPÖ’nün bu mitingi açıkça seçim öncesi kampanyanın bir parçası. (…) Bir yandan tabii ki sonbahardaki Ulusal Konsey seçimlerine doğru, bir yandan da gelecek yıl yapılacak eyalet seçimlerine doğru. Ve tabii ki bu korkunç vakaları, Viyana’nın neredeyse her zaman söylendiği kadar güvenli olmadığı mesajını açıkça alabilecek şekilde istismar etme niyeti var.” Özgürlük Partisi’nin siyasi mantığı açıkça budur.

Her zaman kontrol altında olduğunu söyleyen SPÖ için artık yeni bir sorun alanı açılıyor. Biraz açılıyor ve şöyle diyor: “Çok daha fazla eğitime, hatta daha fazla entegrasyona ihtiyacımız var. Ama bir şekilde her iki lider de aynı hedef grup için yarışıyor.” Viyana’daki öznel güvenlik duygusunun yeniden güçlenmesi için SPÖ’nün Viyana’da buna karşı bir şeyler yapması gerektiği çok açık. Hofer, “Bir belediye başkanının hareketsiz görünmemesi gerektiği açıktır ki bu artık SPÖ için ek bir sorundur” dedi.

ÖVP ve Yeşillerden ortak tepki

ÖVP ve Yeşiller de hemen hemen aynı tepkiyi verdi. FPÖ sorunun çözümüyle ilgilenmiyor. ÖVP parti genel başkanı Karl Mahrer, “Bütün mesele siyasi değişim yaratmak ve kışkırtma yoluyla insanların korkularını istismar etmek. Bu tek bir şiddet eylemini bile engellemez” dedi ve şöyle devam etti: “Ancak FPÖ bu eylemleri siyasi değişimi değiştirmek ve siyasi değişime girişmek için kullanıyor.” Yeşiller’den entegrasyon sözcüsü Berivan Aslan ve kulüp başkanı Viktor Schwabl, “sağcı ajitasyon” olarak nitelendirdi.

ÖVP ve Yeşiller, Viyana’daki entegrasyon sorununa çözüm bulunması ve tüm yapıcı güçler arasında işbirliği yapılması çağrısında bulundu. ÖVP, aslında daha fazla güvenlik sağlamanın tek yolunun bu olduğunu söyledi. Yeşiller, Viyana’da kültürlerarası şiddeti önlemek için kapsamlı bir önlem paketi çağrısında bulundu: Bu, örneğin erken müdahale, erkek ve erkek çocuklarının çalışmalarının genişletilmesi, okul sosyal hizmetinin ve gençlik çalışmasının güçlendirilmesi, toplum polisliği ve entegrasyon politikasının genişletilmesi anlamına geliyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 14.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.