Avrupa’nın en büyük “atık su” ısı pompası tesisi Viyana’da faaliyete geçti
Avrupa’nın en büyük “atık su” ısı pompası tesisi Viyana-Simmering’de faaliyete geçti. Kanalizasyon arıtma tesisinden gelen atık su, 56.000 kadar Viyanalı hane için bölgesel ısıtma üretmek üzere kullanılacak.
Enerjisini komşu atık su arıtma tesisinden alan devasa bir ısı pompasının ilk genişletme aşaması Salı günü Viyana-Simmering’de faaliyete geçti.
Wien Energie’ye göre bu, Avrupa’da türünün en büyük örneği. Kanalizasyon arıtma tesisinden gelen atık sudan bölgesel ısıtma üretmek üzere tasarlandı. Binada şu anda üç pompalama devi bulunuyor. 2027’den itibaren planlanan tam işletime kadar daha fazlası gelecek.
Kanalizasyon arıtma tesisi Viyana’yı ısıtacak: yeni büyük ısı pompası faaliyette
Büyük ısı pompası için özel bir branşman inşa edildi. Bunun nedeni, kanalizasyon arıtma tesisinden gelen ve daha önce kullanılmayan atık suyun normalde arıtıldıktan sonra Tuna Kanalına akmasıdır. Şu andan itibaren, son derece karmaşık tesis üzerinden bir yönlendirme yapılacak. Arıtılmış sudan yaklaşık altı santigrat derece elde etmek için ısı eşanjörleri kullanılıyor. Bu da sonuçta 90 santigrat dereceye kadar ısı üretiyor. Bu ısı, bölgesel ısıtma şebekesi üzerinden Viyana’daki dairelere sıcak su olarak akıyor.
Tesisin işletilmesi için gereken elektrik doğrudan Freudenau’daki Verbund enerji santralinden elde ediliyor. Bu amaçla elektrik santrali ile santral arasında ayrı bir direkt hat inşa edilmiştir. Büyük miktarlardaki ısının planlandığı gibi dağıtılabilmesi için yeni bir bölgesel ısıtma pompa istasyonunun da kurulması gerekiyordu. Bu istasyon şebekeye her dakika 7.500 metreküp sıcak su göndermektedir.
Viyana’da 56.000 hane için bölgesel ısıtma
Wien Energie’ye göre, ilk genişleme aşaması için yaklaşık 70 milyon Euro yatırım yaptı. Bu yatırımla 55 megawatt’ın biraz altında bir güç üretilecek. Bölgesel ısıtma 56.000 haneye kadar sağlanacak. Şu anda kurulu olan üç ısı pompasına, 2027 yılına kadar bir sonraki aşamada üç tesis daha katılacak.
Tamamen genişletildiğinde, sahada 110 megawatt gücünde bölgesel ısıtma üretilecek ve bu da 112.000 haneye kadar tedarik sağlayabilecektir. Son aşamada yıllık CO2 tasarrufunun 300.000 tona kadar çıkacağı tahmin edilmektedir.| ©DerVirgül