Avusturya İstatistik Kurumu | Eğitim Seviyesi, Sigara İçmeyi ve Kilolu Olmayı Belirliyor
Düşük eğitim seviyesine sahip kişiler daha sık sigara içiyor, daha çok kilolu oluyorlar ve aşılara şüpheyle bakıyorlar. Bununla birlikte, daha yüksek eğitim ve beraberinde gelen daha yüksek gelirle, algılanan sağlık refahı artmakta.
Sosyal faktörlerin sağlık üzerinde büyük etkisi var!
“Düşük eğitim niteliklerine sahip kişiler, lise diploması veya üniversite diplomasına sahip olanlara göre çok daha sık sigara içiyor veya çok kilolu.
Buna ek olarak, resmi olarak daha düşük eğitim düzeyine sahip kişiler aşı olmaya daha az meyillidir,” dedi Avusturya çapında bir anketin sonuçlarını açıklayan İstatistik Avusturya Genel Müdürü Tobias Thomas.
Avusturya İstatistik Kurumu, araştırmayı Sağlık Bakanlığı ve Federal Sağlık Dairesi adına Ekim 2018’den Eylül 2019’a kadar Avrupa sağlık araştırması temelinde gerçekleştirdi.
Kişisel röportajda rastgele seçilen toplam 15.461 kişi sorgulandı.
Para Seni Sağlıklı Yapar
Yaş etkisi hariç tutulursa, resmi olarak daha yüksek eğitimli kişiler için sağlık açısından çok iyi veya iyi hissetme olasılığı, maksimum zorunlu eğitim seviyesine sahip olanlardan yaklaşık dört kat daha yüksek.
Mevcut hane halkı geliri miktarına dayalı olarak kişinin kendi sağlık durumunun değerlendirilmesindeki farklılıklar özellikle belirgindir: Yüksek gelirli erkekler ve kadınlar, sağlıklarını, en düşük gelirli insanlara göre 5.4 ve 4.5 kat daha fazla iyi tahmin ediyorlar.
Yaş yapısına bakılmaksızın, her iki cinsiyette de sigara içme davranışıyla ilgili net eğitimsel etkiler var: Zorunlu eğitim dışında eğitim göremeyen erkekler ve kadınlar, günde iki kattan fazla sigara içiyorlar (sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 26), lise veya üniversite mezunlarında ise (yüzde 14 ve yüzde 12.)
Ciddi derecede fazla kilolu olma söz konusu olduğunda da benzer bir tablo ortaya çıkıyor: Okul eğitimi daha az olan insanlar, yüksek okul eğitimine sahip olanlardan daha fazla kilolu oluyor (kadınlar: 24 ila 9, erkekler: yüzde 23 ila 13).
Anket sonuçlarında, göçmenler yerli halktan daha fazla sigara içtiği görüldü.
Artan gelir ve yüksek öğrenim ile aşılar önemli ölçüde daha sık kabul edilmekte.
Örneğin, yüksek eğitim seviyesine sahip erkeklerin yüzde 81’i ve kadınların yüzde 76’sı tetanoza karşı aşılanmıştır, ancak zorunlu eğitimden fazla eğitim görmeyenlerin sadece yüzde 60’ının aşı vurulduğu görüldü.
İyi eğitimli erkek ve kadınların yaklaşık üçte ikisi difteri, çocuk felci veya FSME’YE karşı uygun şekilde aşılanırken, daha az vasıflı olanların yarısı bile buna sahip değillerdi.
Göçmen olmakta burada bir rol oynamaktadır: Uygun aşı koruması olmayan kişilerin oranı, eski Yugoslavya’dan (AB dışında) ve Türkiye’den erkekler ve kadınlar arasında en yüksek olduğu görüldü.|virgül
© Bild: virgül