Avusturya makamlarına pasaportlarını kaybettiklerini söylediler | Ama ceza yemekten kurtulamadılar

Avusturya makamlarına pasaportlarını kaybettiklerini söylediler | Ama ceza yemekten kurtulamadılar

Der Virgül, Avusturya İş Bulma Kurumu [Arbeitsmarktservice] AMS kaynaklarından edindiği bilgiler, sosyal yardım dolandırıcılığında akıllara durgunluk veren yöntemlerin denendiğini ortay koydu.

Uzun yıllar önce Avusturya, sosyal yardım alıcılarına bir çok noktada kısıtlayıcı yasalar yürürlüğe koymuş ve bunlardan en önemlisi ise, sosyal yardım alıcılarının yurt dışında bulundukları süre zarfında bu imkandan yararlanmalarını yasaklaması olmuştur.

Yasaya göre, işsizlik ödeneği [Arbeitslosengeld] dahil olmak üzere her türlü sosyal yardım alıcıları ülke dışına çıkmaları durumunda, yardım aldıkları ilgili kuruma bunu bildirmek zorunda. Çünkü yurt dışına çıktıkları ve geri döndükleri tarih arasındaki günlerin ödeneği kesilmektedir.

Avusturya İş Bulma Kurumu [Arbeitsmarktservice] AMS, sosyal dolandırıcılıkla mücadele kapsamında, 2017 yılında polislerden oluşan Sosyal Güvenlik Dolandırıcılık Görev Gücü [SOLBE] isimli bir birim kurumla birlikte çalışmaya başlamıştır.

AMS kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, AMS, özellikle yaz aylarında işsizlik ödeneği [Arbeitslosengeld] veya acil yardım ödeneği [Notstandshilfe] alıcılarına randevu vererek, yurt dışına çıkışları kontrol ediyor.

AMS çalışanı, kurumun sadece bu önlemle yetinmediğini ve şüphelendiği sosyal yardım alıcısından bir sonraki randevusunda pasaportunu birlikte getirmesini istiyor. Bunun nedeni gümrük polisinin pasaporta vurduğu mührü görmek.

“Pasaportumu kaybettim”

Temmuz ayında Viyana’nın 10. ve 11. Bölgelerinde ikamet eden Türk pasaportlu üç kişinin pasaportlarını kaybettiklerine dair beyanda bulunduklarını belirten kaynak, yapılan araştırma sonucu yalan beyanda bulunduklarına kanaat getirildiğini ve haklarında sosyal dolandırıcılık suçlamasıyla işlem başlatıldığını söyledi.

Kuruma göre, pasaportlarını kaybettiklerini ileri süren sosyal yardım alıcılarının, Avusturya polisine kayıp başvurusu, AMS tarafından pasaportların getirilmesi talebinden bir gün sonra veya aynı gün yapılması şüphe uyandırdı.

Der Virgül ayrıca, kayıp ilanının Türkiye temsilcisi olan Türk Konsolosluğuna bildirilmemiş olması, araştırmanın derinleştirilmesine neden olmuş ve sosyal yardım alıcılarının yurt dışına çıktıkları ispat edildiği bilgisine ulaştı.

Yasaya göre, ilgili kişiler geçmişe dönük aldıkları ödenekleri geri ödemek ve bunun yanında yerel mahkemenin hükmedeceği cezayı ödemek zorunda. | ©DerVirgül

Yayınlama: 05.09.2024
Düzenleme: 05.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.